Пішов з життя видатний вчений, науковець, викладач та лікар Борис Михайлович Пухлик

Пішов з життя видатний вчений, науковець, викладач та лікар Борис Михайлович Пухлик

З сумом повідомляємо, що після важкої хвороби 22 липня 2022 року пішов з життя Борис Михайлович Пухлик – видатний вчений у галузі алергології, імунології, фтизіатрії, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедрою фтизіатрії з курсом клінічної імунології, Президент Асоціації алергологів України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Народився Борис Михайлович 11 травня 1945 року у м. Свердловськ Луганської області. У 1963-1969 роках навчався у Вінницькому медичному інституті ім. М.І. Пирогова на педіатричному факультеті.

Після закінчення інституту працював на посаді старшого лікаря протитуберкульозного санаторію та педіатра дільничної лікарні.  У 1976 році переведений на роботу до Вінницького обласного відділу охорони здоров’я.  Асистент кафедри фтизіатрії Вінницького медичного інститут ім. М.І. Пирогова (1977 рік). Захистив кандидатську дисертацію з фтизіатрії під керівництвом професора Березовського Бориса Абрамовича. У 1980-1981 роках керував одним з найбільших клініко-епідеміологічних досліджень у галузі алергології у Вінницькій області. У 1985 році захистив докторську дисертацію. Тема дисертаційної роботи: «Алергічні захворювання у хворих на туберкульоз».

Основні напрямки наукової діяльності – проблема поширення алергічних захворювань, дослідження у галузі епідеміології алергічних захворювань, фтизіатрія. Зусиллями Пухлика Бориса Михайловича організовується алергологічний кабінет на базі Вінницького протитуберкульозного диспансеру. У 1986 році учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ініціатор створення першої в Україні імунологічної лабораторії на базі Вінницької обласної дитячої лікарні (1988 рік). У 1990-1991 роках Борис Михайлович розпочинає друге клініко-епідеміологічне дослідження у галузі алергології у Вінницькій області. З 1991 року – завідувач кафедрою фтизіатрії Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова. 

Разом з професором Коганом Б.Й. створює лабораторію екологічної імунології та алергології при Центральній науково-дослідній лабораторії Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова та імунологічний центр з алерго-імунологічною лабораторією на базі Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру. На базі імунологічного центру до 1993 року було обстежено та проліковано біля 16000 постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

У 1993 році ним було засновано підприємство «Імунолог», і колектив на чолі з Борисом Михайловичем створив понад 200 найменувань діагностичних і лікувальних алергенів, які впродовж багатьох років зарекомендували себе як надійні та ефективні лікарські засоби. Щорічно за допомогою цих алергенів обстежується і лікується понад 200 тис. мешканців України. У складі колективу, стає Лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки за роботу «Технології діагностики і лікування алергічних захворювань органів дихання із застосуванням вітчизняних препаратів алергенів» (2012 рік).

У 1997 році Борис Михайлович ініціює створення Асоціації алергологів України з метою захисту інтересів, максимальної реалізації творчого потенціалу і соціально-правового захисту спеціалістів, зайнятих у галузі алергології. Обраний президентом Асоціації алергологів України. 

 У 2013 році заснував приватний алерго-імунологічний центр «Клініка професора Пухлика», який надає медичну допомогу пацієнтам алергологічного та імунологічного профілю. 

Професор Борис Михайлович Пухлик є автором понад 350 наукових праць, зокрема 16 монографій, понад 30 патентів на винаходи, більш ніж 20 методичних рекомендацій, підручників та посібників. Учнями Бориса Михайловича є 1 доктор і 19 кандидатів наук. 

Для кожного члена колективу підприємства «Імунолог» Борис Михайлович став не тільки наставником, але й близьким другом. Це невтомний біль та непоправна втрата для усіх нас. Щирі співчуття рідним та близьким. Спочивайте з миром, дорогий наш Борис Михайлович!

 

keyboard_arrow_up