Збільшили штрафи за хибні виклики поліції, рятувальників, медиків. Скільки «впаяють» за жарти?

Збільшили штрафи за хибні виклики поліції, рятувальників, медиків. Скільки «впаяють» за жарти?
  • Штраф за завідомо неправдивий виклик екстрених служб суттєво збільшили. 
  • Якщо раніше за «жарт» про пожежу довелося б заплатити максимум 119 гривень, то тепер можуть стягнути 3400 гривень.
  • До цього підняли і кримінальну відповідальність за хибний виклик про замінування.

В Україні підняли штрафи за неправдивий виклик поліції, рятувальників та медиків швидкої допомоги. Ці зміни внесли до Адмінкодексу, законом прийнятим Верховною Радою в кінці березня. Зміни набули чинності, про що свідчить публікація в газеті ВРУ «Голос України».

Від 850 до 3400 грн

Відтепер завідомо неправдивий дзвінок до рятувальників тягне за собою штраф в розмірі від 50 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1 н.м — 17 грн) або від 850 до 3,4 тисячі гривень. Такі ж штрафи загрожують за хибний виклик поліції, швидкої допомоги та інших аварійно-рятувальних формувань.

Раніше штрафи за хибні виклики були в рази менше — від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів, або 51-119 гривень.

Відео дня

Крім того, зросли штрафи для посадовців та підприємців за невиконання приписів у сфері пожежної та техногенної безпеки. Порушникам доведеться сплатити від 1,7 до 3,4 тисячі гривень, тоді як раніше з них могли стягнути максимум 119 гривень.

Позбавлення волі за «замінування»

Навесні 2021 року також посилили кримінальну відповідальність за неправдиве замінування. Верховна Рада ухвалила зміни до статті 259 Кримінального кодексу. Вона передбачає такі покарання:

  1. Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу, або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, — позбавлення волі на строк від двох до шести років;
  2. Ті саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали об’єктами критичної інфраструктури, будівлі органів держвлади, медзаклади, заклади освіти або якщо діяння спричинило тяжкі наслідки чи вчинене повторно, — карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

У Вінниці останній випадок з «замінуванням» стався 11 лютого. Тоді чоловік погрожував підірвати магазин мармеладу в центрі міста.

А потім 26 лютого до «102» зателефонував чоловік, який помітив невідомий предмет, ймовірно вибухівку, під своєю машиною.

 

Читайте також:

Допомога тим, хто цього справді потребує. Як медреформа змінює «швидку»

Пожежі по усій країні. Чому не можна спалювати суху траву та очерет

Вечірки та гулянки на карантині. Чи існує за таке кримінальна відповідальність?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up