Переселенці можуть отримати соціальне житло у Вінниці. За це заплатять з бюджету

Переселенці можуть отримати соціальне житло у Вінниці. За це заплатять з бюджету
  • З кінця осені 2018-го почала діяти програма соціального житла.
  • За нею переселенці з окупованих територій Донбасу та Криму можуть отримати житло, в якому можна буде жити до кінця військового конфлікту.
  • Але, щоб тільки стати в чергу, потрібно зібрати чимало довідок. І це займає чимало часу та грошей.

Минулої п’ятниці, 1 лютого, у приміщенні палацу мистецтв «Зоря» відбулося збори переселенців з тимчасово окупованих територій України. На ньому чиновники різних департаментів розповіли про діючі програми підтримки ВПО.

Вже після зустрічі очільник ГО «Спільна справа» Юрій Зиков розповів про програму соціального житла, що діє виключно для переселенців.

— Програму раніше діяла тільки в Маріуполі, але з осені 2018-го - почала працювати на всій території України, — казав очільник спілки переселенців.

Відео дня

Суть програми в тому, що переселенці можуть отримати соціальне житло і жити у ньому до завершення гібридної війни в Україні. Житло купують за кошти держбюджету (50%) та місцевого бюджету (50%), без права приватизації. І за словами пана Юрія, вінницька мерія вже заклала у бюджет частку на соціальне житло.

— Від цього виграють всі. Міська влада зможе отримати житловий фонд та після завершення війни буде видавати квартири людям, що на обліку багато років, — казав Зиков. — Але те, що існує можливість взяти таке житло — ми не знали. І від керівника відділу обліку житла при мерії Андрія Висоцького отримали інформацію, що станом на зараз у черзі на соцжитло — «нуль» переселенців.

Щоб стати в таку чергу потрібно зібрати певний перелік документів. Він викладений на сайті міськради — «Перелік документів на соціальний квартирний облік».

Зокрема треба зібрати довідку з БТІ про відсутність житла за нинішнім місцем проживання, довідку з відділу держреєстру речових прав про наявність чи відсутність майна, довідка з про наявність чи відсутність авто, довідку з податкової та довідку з земельного кадастру.

І якщо виникне потреба, то чиновники можуть запросити «інші документи». Які саме — у переліку не вказано.

— Перш ніж радити комусь, вирішив усе перевірити на собі. Можу сказати, що це дуже затратно як по часу, так і по грошах. Бо ці довідки коштують грошей, — розповів Юрій Зиков. — Заплатив за документ з БТІ близько 130 гривень, ще за довідку про відсутність машини — до 100 гривень. Знаю, що платна довідка й у земельного кадастру. Але це ні що у порівнянні з втраченим часом: тільки у черзі в БТІ простояли 2,5 години!

Разом з ним по кабінетах ходять ще 60 людей з-поміж переселенців. Утім, щоб отримати документи, потрібно чекати, поки їх виготовлять — орієнтовно 2-3 тижні.

— І цей пакет документів треба тільки для того, щоб стати в чергу! Потім ще мою кандидатуру буде розглядати комісія при міськраді. Коли саме зможу отримати житло — точно не знаю, — пояснив голова ГО «Спільна справа» Юрій Зиков.

Консультації по соцжитлу можна отримати у фахівців відділу обліку та розподілу житла департаменту житлового господарства. Телефони: (0432)59-52-20, (0432)59-52-22

Можна запитати і у представників ГО «Спільна справа». Їхня сторінка у фейсбуку за цим посиланням.

Нагадаємо, минулої весни переселенці протестували під стінами міської ради, щоб влада виділила ділянку під будівництво багатоповерхівки.

Читайте також:

Фото в матеріалі: фб-сторінка Юрія Зикова, архів «20хвилин», depositphotos.com

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Metalka

    супер, ну так нехай їдуть за тим житлом звідки приїхали, а не ми маємо як сказали нижче "смоктати"
    понаєхалі і все їм тут подавай одразу, вас сюди ніхто не кликав
  • Читательница

    Дівчатам, які працюють в донецькому інститутіку, треба видати знаряддя праці - двоколісну пАдругу, бананові ящики і нехай ідуть торгують. Бо колись донецькі бізнесмени різали наші заводи, то ми саме так і виживали.
  • Читательница

    Жіночки-викладачки з ДонНУ неподалік поселилися! Ввечері збираються в дворі на лаві, матюкаються як сапожники, плюють на землю і лишають по собі пивні банки. Ще й без ліфчика одна ходить, груди висять

    Tatyana Iam reply Читательница

    Ти бреши, та не забріхуйся

    З.А.Глядач reply Tatyana Iam

    Напевне,не пивні банки,а пляшки з-під горілки?

    Metalka reply Tatyana Iam

    а ви походу одна з них
  • Олексій

    Все рівно будуть кричати що "Данбас нє слишат". Немає сенсу до таких жестів доброї волі. Краще якусь школу допутя довести та обладнанням забезпечити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up