«ОСББ так-ні за 10 днів»: у Вінниці планують полегшити процес створення об'єднань

«ОСББ так-ні за 10 днів»: у Вінниці планують полегшити процес створення об'єднань
  • У Вінницькій громаді запускають пілотний проект «ОСББ так-ні за 10 днів». Завдяки реалізації програми, можна буде скоротити підготовчу частину до створення ОСББ до десяти днів, а кількість новостворених об'єднань — значно збільшити.

На сесії міської ради, 25 листопада, депутати внесли зміни до Програми підтримки та розвитку ОСББ, а також Порядку використання бюджетних коштів на виконання передбачених нею заходів. Таким чином, новий проект стартує уже з першого грудня цього року та триватиме до 31 травня 2023 року.

 

Менше клопоту для мешканців

— Ми залучаємо до співпраці організацію, яка допоможе нам на найскладнішому етапі — пошуку ініціативних людей та розумінні того чи є у будинку загалом бажання створювати ОСББ чи такого не має, — розповідає начальник відділу по розвитку ОСББ Вінницької міської ради Ігор Іванов.

Відео дня

Технологія, яку пропонує ця організація, дозволяє визначитися з цим питанням в онлайн-режимі.

— Коли ми знатимемо настрої по будинку — можна буде швидко рухатися далі та адресно надавати подальший супровід, де це потрібно. Це значно спростить процес та скоротить терміни створення об'єднання, — зазначає він.

Крім того, це зменшить навантаження на самих мешканців, адже досі основну частину роботи перед створенням ОСББ люди брали на себе».

В результаті, за словами Ігоря Іванова, процес створення та реєстрації об'єднання можна скоротити до місяця.

«Перевірять» усі будинки без ОСББ

На даний момент, мова йде про реалізацію першої частини проекту. На цьому етапі передбачається запуск інформаційної кампанії, надання консультацій городянам та проведення самих онлайн-голосувань. Далі, у випадку подальшої співпраці, не виключається робота з будинками, які на першому етапі не виявили бажання створювати ОСББ.

«Наше завдання — перевірити 1185 будинків міста в яких ще не має ОСББ на готовність мешканців створювати такі об'єднання, — розповідає директор ГО “ДАХ ОНЛАЙН” Дмитро Дідик. — На цьому, етапі ми запускаємо інформаційну кампанію та чекаємо зворотнього зв’язку від мешканців. Як тільки до нас звернеться представник того чи іншого будинку, оператори колцентру нададуть повний консультаційний супровід для організації подальшої перевірки будинку на готовність створення ОСББ. Завдяки онлайн-формату, процес, який раніше тривав місяцями, буде пройдено за десять днів і ми швидко отримаємо відповідь на те, хочуть мешканці цього будинку ОСББ чи ні. Ініціативній групі, в свою чергу, не потрібно буде фізично обходити кожну квартиру чи розсилати рекомендовані листи, не потрібно буде вступати в дискусії з противниками створення ОСББ, які є чи не в кожному будинку. Натомість, ми в режимі онлайн, бачитимемо, які квартири підтримують створення об’єднання, а які — ні. Якщо ми бачитимемо, що більшість мешканців будинку підтримують створення ОСББ, то передаємо ці дані далі — і з цим будинком уже адресно працюватимуть фахівці Ресурсного центру підтримки ОСББ».

Вінниця стане першим містом, де реалізовується даний проект. В планах — запуск проекту і в інших містах України у співпраці з центральними та місцевими органами влади.

На сьогодні кількість будинків з ОСББ у Вінниці складає 43% від загального житлового фонду. У громаді створено 816 ОСББ у 894 багатоквартирних будинках.

«Якщо в попередні роки в місті створювалось 92, 89, 68, 70 ОСББ в рік, то в поточному, вдалось створити 28 об'єднання у 33 будинках, — зазначає Ігор Іванов. — Стан справ у країні, на жаль, не сприяє цьому процесу, але ми сподіваємось, що в наступному році, ситуація покращиться як загалом, так і щодо ОСББ, і що започаткована програма принесе свої результати».

Переваги ОСББ

Головними перевагами ОСББ є те, що така форма управління забезпечує ефективне утримання будинку, дозволяє самостійно розпоряджатися коштами та контролювати витрати, а також проводити заходи з енергоефективності, таким чином зменшивши суми оплати за житлово-комунальні послуги. Крім того, новостворені ОСББ можуть розраховувати на ремонт будинку коштом міської ради. Так, в 2022 році, після створення ОСББ, було проведено безкоштовний капітальний ремонт одного з конструктивних елементів будинку в 21 житловому будинку міста.

Через постійні ракетні обстріли російської армії, у всіх регіонах України НЕК «Укренерго» застосовує стабілізаційні відключення світла згідно з графіками. Але іноді відбуваються екстренні відключення електроенергії, зокрема, через погодні умови.

23 листопада, нагадаємо, була масштабна ракетна атака по Україні. На Вінниччині є влучання. У матеріалі зібрана вся актуальна інформація від початку до закінчення тривоги.

Також розповідаємо, про шість способів, як зарядити мобільний телефон та що має зробити кожен вінничанин

 

Читайте також:

Планові та аварійні відключення світла у всіх регіонах. А у вас є світло?

На Вінниччині облаштували 193 Пункти незламності (Мапа з адресами)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач

    ОСББ РОБЛЯТЬ ЩОБ НЯТИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У ВИПАДКУ РУЙНУВАНЬ. ЩОБ ЛЮДИ МУЧИЛИСЬ САМІ

keyboard_arrow_up