На Соборній двічі святкували 204-ту річницю з дня народження Кобзаря

На Соборній двічі святкували 204-ту річницю з дня народження Кобзаря
  • Тарасу Шевченку 9 березня було б 204 роки. Цю неювілейну дату відзначили сьогодні у Вінниці
  • Робили це двічі: спочатку молодь поблизу Краєзнавчого музею, а потім люди літнього віку на майдані Небесної сотні
  • У першому випадку — вимагали від влади прийняти новий закон про українську мову. А у другому — повернути пам’ятник Шевченка на майдан

Сьогодні виповнюється 204 річниця з Дня народження Тараса Шевченка. Вінничани її відсвяткували у центрі міста аж два рази. Спочатку поблизу пам’ятника Кобзарю на площі, поряд з Краєзнавчим музеєм. А потім — на майдані Небесної сотні (Театральна), де до кінця лютого стояв «стихійний» пам’ятник Шевченку. Як відбувалося святкування?

Вітаємо Шевченка-1

Об 11-й поблизу новітнього монумента Кобзарю зібралася молодь, яку згуртувала громадська організація «Вінницька європейська стратегія». Вони декламували один вірш Шевченка. Та крім святкування річниці хотіли звернути увагу нардепів на потребу в новому законі про українську мову.

Відео дня

— Хочемо відзначити річницю Кобзаря. А ще відзняти відеоролік, у якому закликатимемо депутатів прийняти новий закон про українську мову №5670. Підтримка української мови — це принципова позиція нашої організації. Тож закликаємо нардепів прийняти закон, який розробили разом з громадськістю, аби українська мова — мала захист від держави, — розказала заступник голови ГО «Вінницька європейська стратегія» Ірина Баранович.

П’ятеро молодих людей розказали вірш Шевченка «Учітесь брати мої». Щоправда, не вивчили його на пам’ять та інколи зазирали у смартфони.

Після двох спроб читання вірша все ж вдалося. І організатори акції розрізали святковий торт до Дня народження Шевченка. На ньому було написано «З Днем народження, Тарас!» та номер законопроекту про держмову.

Про новий законопроект ми детально розписували у матеріалі:

«Ані руш! Це мовна поліція». Нардепи пропонують новий закон про державну мову

Вітаємо Шевченка-2

Привітання з іменинами тривало й на майдані Небесної сотні (Театральна). Там, приблизно о 12:30, зібралися зо три-чотири десятки людей. Більша частина — люди похилого віку. Учасники акції збиралися під прапорами «Вінницького козацького полку імені Івана Богуна». А громадський порядок охороняли приблизно півсотні поліцейських.

Мета така сама, як і на першому святкуванні: вшанувати Тараса Григоровича. Щоправда, й тут було «скрите» підґрунтя: закликати владу повернути стихійний бюст Шевченка на Театральну площу.

Вінничани декламували вірші Тараса Шевченка. А також виконували пісні на слова Шевченка, доповнюючи їх власними строфами. Так, вінничанин Афанасій Стратійчук, у куплеті пісні «Реве та стогне Дніпр широкий» згадав про бюст Шевченка.

— Ще треті півні не співали, Ніхто нігде не гомонів, Бандити пам’ятник украли, (а правильно - Сичі в гаю перекликались - авт.), Та ясен раз у раз скрипів, — співав чоловік.

Жінки, які співали пісні, складені з віршів Шевченка, теж згадували про пам’ятник:

— Хоча пам’ятник знесли, але він залишається у наших серцях!

Але найбільше розгнівався поет та автор пісень, жмеринчанин Вадим Смагитель. Він згадав про події 3 березня у Києві.

— Нас 45 мільйонів, а нами керує влада, яка складає 2-3% від усього народу України! Як це так можна дозволити, щоб героїв АТО, ветеранів, майданівців ставили на коліна «чорні» бандити?! — усе більше гнівався поет, вказуючи на поліцейських.

Після його слів почалися обурюватися інші учасники святкування:

— У нас же акція неполітична! Ми бажаємо відсвяткувати День народження Тараса! — казала пану Вадиму жінка у національному костюмі.

Згодом, виконали веснянку. Бо у цей день не тільки народився Тарас Шевченко, а й повертаються птахи з вирію.

— Нехай Весна прийде, нехай в Україну мир прийде. Та нехай влада зрозуміє, що місце пам’ятника Тарасу Шевченку — саме на Театральній площі, — казала вінничанка Валентина Шпак.

Хоча вінничани закликали повернути «Тарасів бюст», але до радикальних дій щодо «Дерева свободи» ніхто не вдався. Його під час святкування охороняли з десяток муніципальних поліцейських.

Нагадаємо, що на днях активіст закидав непотребом пам’ятник майданівцям.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сепар Торонтуй

    Сегодня, 9 марта, годовщина гибели легендарного разведчика, Героя Советского Союза, Николая Кузнецова. Погибшего от рук УПА.
  • Сепар Торонтуй

    Сегодня, 9 марта, день рождения первого космонавта планеты - Юрия Алексеевича Гагарина.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up