На площі Небесної Сотні встановлять “Дерево свободи”. Куди подінуть погруддя Кобзаря?

На площі Небесної Сотні встановлять “Дерево свободи”. Куди подінуть погруддя Кобзаря?
  • На сесії міськради вирішили поставити "Дерево свободи" на Площі Небесної Сотні
  • Мати Героя Небесної Сотні висловила свою позицію із приводу конфлікту щодо двох пам'ятників на одній площі
  • Депутат міськради розповів, куди подінуть погруддя Шевченка 

Сьогодні, 27 жовтня, на 23 сесії міськради депутати ухвалили рішення «Про надання згоди про прийняття у комунальну власність Вінниці структурної композиції пам’ятного знаку Героям Небесної сотні «Дерево свободи». Встановлять її на колишній "Театральній", а тепер - площі Небесної Сотні.

Як ухвалювали?

Процес обговорення рішень не обійшовся без пікірувань двох «таборів», один із яких підтримує встановлення «Дерева свободи», а інший — встановлення пам’ятника Шевченку. Так, безпосередньо перед голосуванням за проект рішення № 37 Ганна Давиденко, депутатка від «Батьківщини», заявила, що питання було внесено у порядок денний за 2 хвилини до початку сесії.

— У мене є доповнення до цього проекту рішення. Я пропоную провести громадські слухання щодо проекту благоустрою і взагалі майбутнього вигляду цієї площі. Ви знаєте, що серед громадськості широко обговорювалося питання пам’ятника Шевченку, тому я б хотіла доповнити це питання практично — проведенням громадських слухань.

Відео дня
blockquote>

На що доповідач Ігор Шутак, директор департаменту комунального майна міськради, зауважив у відповідь:

— Те, що ви кажете, що даний проект рішення був внесений за 2 хвилини — неправда. Даний проект рішення обговорювався на депутатських комісіях. Будь-ласка, ходіть на засідання комісій!

Остаточну крапку у «битві» аргументів поставила Зоя Кузьменко, мати Максима Шимка, яка виступила від імені ГО «Родина Небесної Сотні».

— Ми дуже хочемо, щоб пам’ятник Героям Небесної сотні стояв окремо. Бо якщо пам’ятник ставиться усім, то це — нікому. Це ми вже проходили. Така наша позиція.

Далі вона зачитала текст резолюції, яку прийняли на загальних зборах громадської організації, і який висловлює офіційну думку родин загиблих Героїв Небесної Сотні.

У документі є 3 основні позиції:

1) сприяти встановленню Пам’ятника героїв Небесної Сотні у Вінниці;

2) не поєднувати пам’ятник Героям Небесної Сотні з будь-якими іншими;

3) положення про місце встановлення пам’ятника та його зовнішній вигляд має вирішувати міська рада і громада Вінниці.

Результати голосування

Отже, рішення ухвалили із допомогою 48 голосів(із присутніх 50 депутатів). Два депутати від «Самопомочі» утримались від голосування.

— Так, подивимося, хто тут наші “герої”, - іронічно зауважив міський голова Сергій Моргунов, і став чекати, доки на моніторі висвітяться результати голосування. — Це депутати Зерщиков та Колісник (фракція “Самопоміч” - авт.)

Олександр Зерщиков висвітлив свою позицію щодо цього проекту міськради у Фейсбуці:

“...Сьогодні я як житель Вінниці підтримую ідею встановлення пам’ятнику Героям Небесної Сотні. Але, хочу нагадати усім, що тоді, в 2013 році на Революцію Гідності вийшли тисячі Вінничан, які допомагали чим тільки можна, деякі віддавали останнє, герої віддали життя! І що завдяки ним, ми маємо право сьогодні жити. І як депутат, я вважаю своїм обов’язком зробити все, щоб сьогодні влада спілкувалася із громадою... Тому моя особиста думка - без обговорення з громадою зовнішнього вигляду цього пам’ятнику (можливо навіть оголошення конкурсу), його точного місця розташування тощо це питання не треба було виносити на сесію. Нічого не заважало винести це питання на наступну сесію!?”

Погруддя Шевченка подарують одній із шкіл

Вже після завершення сесії депутат від «Свободи» Володимир Базелюк розповів журналісту Роману Ковальському, що, скоріш за все, забере погруддя собі. Адже у часи Революції гідності і вінницького Майдану ставив його за свій кошт.

—  Важке рішення, особливо для мене. Тому що пам'ятник Шевченку — той, що зараз стоїть на площі Героів Небесної Сотні — ставився за мої кошти. За цей пам'ятник я боровся всю свою минулу каденцію, усі 5 років, щоб він стояв, де стоїть. Зараз, аби його не нищили, заберу собі. Можливо, подаруємо школі або поставимо на подвір'ї якоїсь школи. Бо цей пам'ятник Шевченку постав під час Революції гідності, і втрачати його не хотілось би, хоч він і зроблений із підручних матеріалів(гіпсу).

Хоч і переживає за долю погруддя, а проте думає, що на одній площі ці два пам’ятники — Героям Небесної Сотні та Кобзарю — дійсно не «уживуться».

— Чесно кажучи, це була б структурна композиція незрозуміло кому. Ми живемо в новій Україні, і у нас з'явилися нові герої, яким ми не перестанемо дякувати. Це було важке рішення, але ми підтримали встановлення "Дерева свободи".

ДОВІДКА. Думки двох сторін

Нещодавно на сторінках газети RIA журналіст Віктор Скрипник порушував це питання та представив точки зору кожної із двох конфронтуючих груп(власне, це тема першої сторінки випуску газети RIA № 43). Коротко про них:

Меценат та голова благодійного фонду «Пам’яті Героїв Небесної Сотні» Андрій Павленко

«Якби тут уже стояв пам’ятник Шевченку, ніхто б не пропонував інший<...> А так тільки розмови<...> Вважаю, що цілком логічно, що пам’ятник Героям Небесної Сотні має стояти на площі Небесної Сотні. Він стане окрасою не лише Вінниці, а й усієї України».

Думка прихильників пам’ятника Шевченку

Із заяви ГО «Український Дім»: «Влада намагається підло зіштовхнути рідних Героїв Небесної Сотні з майданівцями. Міська влада в особі підконтрольного їй благодійного фонду «Подільська громада» запропонувала рідним загиблих майданівців підтримати рішення щодо встановлення на Майдані Небесної Сотні «Дерева свободи», а це фактично значить зняти погруддя Тараса Шевченка. Незважаючи на тиск, члени ГО «родина Героїв Небесної Сотні» ухвалили мудре рішення: нехай вінницька громада сама вирішить, де мають буди пам’ятники…»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Алекс

    неуместные комментарии а если серьезно сравните две фотографии один с фотографией памятника небесной сотне и приглашение Halloween-2017 у Вінниці

    Какие там деревья похожие Архитекторы Вы что издеваетесь над памятью погибших

    З.А.Глядач reply Алекс

    Для "пам'яті загиблих" є Парк Слави(чи як він там зараз називається?). Не варто все місто перетворювати на "пам'ятник заагиблим".
  • Задунайский Торонтуй

    Отнесите его на помойку.

    Там ему самое место.

    З.А.Глядач reply Задунайский Торонтуй

    Помойку шкода.
  • Иванов Иван

    да кастрюльки все занимаетесь ху..
  • Purgen Purgen

    Лучше посадите Денежное дерево. Тогда будет все в гармонии. И это... не забудьте сказать «Крекс, фекс, пекс». )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up