Зі сторони “Райдуги” 25 червня на увесь Центральний парк пахло димом та шашликами, а оркестр, що грає гімн “Ще не вмерла Україна”, було чутно на декілька кварталів навкруги. “RIA/20minut” бачили, як пройшов другий Фестиваль польової кухні. Побачте і ви)
Гречнева каша із тушонкою, уха, вареники із вишнями чи із сиром - 25 червня починаючи із третьої години біля “Райдуги” так пахло усілякими наїдками, що байдуже пройти повз було просто неможливо. А містяни й не проходили так, щоб не вхопити по пластиковій тарілці - чи то із варениками, чи із кашею.У Вінниці це вже другий фестиваль польової кухні. Присвячений він пам'яті військового кухаря Тараса Сича, який загинув поблизу Дебальцевого. На фестивалі польової кухні діяла виставка військової техніки, також проходив показ мод у стилі “мілітарі”. Ще проводили благодійний аукціон від учасниць конкурсу «Міс Вінниця». І усе це під акорди оркестрів Міністерства з Надзвичайних ситуацій та оркестру ВПС Збройних Сил України. До музичного супроводу долучився і ансамбль воїнів-афганців.
Механізм збору коштів для АТО на фесті був такий: у одного із волонтерів ви купляєте талончик на їжу, його можете обміняти на одну із страв. Коштував один такий 10 гривень. Але навіть і його купляти було необов’язково, зазначила Олена Данилова, виконавчий директор благодійного фонду "Подільська громада":
- Якщо люди не можуть придбати талончик, то його дають так. Ніхто із фестивалю голодним вже точно не піде.
Усього на фесті діяло 18 різних кухонь, в багатьох в меню було по 2-3 страви. Головними організаторами фестивалю були “Подільська громада”, міський палац мистецтв “Зоря”, Вінницькі міськрада та ОДА. Запах ухи приводить журналіста до польової кухні одної із частин Збройних сил. Заправляє тут усім Маша, військовий кухар і учасник бойових дій.
- Служила я під Краматорськом, а тепер готую при частині чи на навчання виїзджаю. От така кухня, як наша, може за раз прогодувати 130 людей, - каже Марія. Вінницькі МНСники можуть похизуватися аж трьома польвими кухнями. Начальник інженерної групи аварійно-рятувального загону Віталій на всі лади розхвалює своє меню:
- Наші кухні 72 року виробництва. Тут вам і каша комбінована, суп гороховий. А ще є каша гречана. Із тушонкою. За один талончик - одну страву. Неподалік від польової кухні журналістам дає інтерв’ю відомий співак Віктор Бронюк:
- Сьогодні тема АТО сприймається, на жаль, як буденність. Але тим не менше, ці події тривають все-одно, а наші солдати гинуть. Тож маємо не забувати, а підтримувати їх. Про безпеку на заході організатори подбали як слід: на одній із стежин чергувала пожежна машина, на іншій - волонтери із Товариства Червогого хреста у Вінницькій області вчили надавати першу допомогу.
Артем, начальник караулу ДПРЧ-4, розповів, що робитимуть, якщо одна із польових кухонь задимить не на жарт: - Різні пожежі можуть бути. Припустимо, загорілась піч. Тоді прикріпимо до вихідного патрубка із насосом рукав, далі закріпимо шланг, увімкнемо насос - і пожежу можна гасити.
Волонтер Червоного хреста Олена запропонувала навчитися, як можна “запустити” серце знов: - Ми проводимо навчання населення по наданню першої допомоги: штучна вентиляція легень та непрямий масаж серця. Усі кошти, зібрані на цьому фесті, традиційно передадуть на підтримку АТО, розповіла Олена Данилова:
- Ми вже не ходимо із скриньками, бо із кожним разом жертвують на потреби армії все менше і менше. Тут свою роль зіграла і фінансова сторона, і, звичайно, доволі довгий термін збору коштів - бо війна вже йде третій рік. Люди теж втомлюються. Але цей фестиваль пам’яті - інша справа. Сюди приходять не просто відпочити, а й віддати шану пам’яті усім загиблим військовим у особі Тараса Сича.Наприкінці фесту було підраховано усі кошти, що підуть на АТО - 25 тисяч 144 гривні.
- Цілком можливо, що фестиваль стане традицією. Учасники фестивалю тепер думають над тим, щоб “розширити” його до рівня області, - зазначила Олена Данілова.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер