Драмтеатр імені Садовського отримав понад 6 мільйонів на реставрацію: що там роблять

Драмтеатр імені Садовського отримав понад 6 мільйонів на реставрацію: що там роблять
  • На стінах вінницького театру зараз можна побачити великі банери «Великої реставрації». Дізналися, що саме ремонтують та коли планують завершити роботи?

Вінницький академічний музично-драматичний театр ім. Садовського включили до програми «Велика реставрація» ще наприкінці 2021-го. 

Про це у листопаді 2021-го розповів голова ОДА Сергій Борзов. Як читаємо на сайті ОДА, Вінниччина отримала понад 33 мільйони гривень державної субвенції в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велика реставрація».

На нашу область виділили: 27 мільйонів гривень — на реставрацію головного корпусу Палацу Потоцьких у Тульчині. А також понад 6 мільйонів гривень — на ремонт частини муздрамтеатр імені Садовського у Вінниці.

Відео дня

«Велика Реставрація» — це програма з відновлення пам’яток культурної спадщини в усіх регіонах України. Програма розрахована на 2021-2023 роки та допоможе перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України», — йдеться на офіційній сторінці координатора програми Міністерства культури та інформаційної політики України.

Вінницький муздрамтеатр розпочали реконструювати у січні 2022-го року. Як розповів нам директор театру Володимир Лозовський, роботи розпочали буквально кілька днів тому, 17 січня. 

— Працівники починали робити фасад ще раніше, але почались морози й, зрозуміло, що фасад неможливо робити, — каже директор театру. — Всередині наразі не ведуться роботи. У нас «жнива», бо в період новорічно-різдвяних свят по дві-три вистави в день, тому ми попросили на цей час не вести роботи всередині. 

За словами Володимира Лозовського, про щось конкретніше говорити ще зарано. 

— У підсумку в нас має бути відреставрований зовнішній фасад театру, адже вже два роки приміщення театру стоїть з незавершеним капітальним ремонтом, — продовжує керівник закладу культури. — Також нам мають замінити центральні двері, відреставрувати фоє та гардероб. А на літо планується велика реставрація: ремонт інтер'єру всередині. 

Як розповів нам Володимир Лозовський, проведуть реставрацію сцени та оглядної зали. 

— Терміни виконання будуть залежати від фінансування, це державний бюджет. Як будуть поступати кошти, так і будемо робити, — каже керівник муздрамтеатру. — Якщо буде регулярне фінансування, то маємо завершити до осені. 

За словами директора, театр справді потребує цієї реконструкції. Каже, всередині полущилася стеля і є радянська символіка, за яку їх часто критикують, але працівники театру самостійно не можуть розв'язати це питання, адже театр пам'ятка архітектури. 

— Ми локально зробили ремонти у гримерних, в деяких інших приміщеннях замінили підлогу. А от оглядна зала та сцена потребують капітального ремонту, — підсумовує Володимир Лозовський. 

Читайте також:

Від Іво Бобула до «ДахиБрахи»: 15 кращих культурних подій цієї зими, що пройдуть у Вінниці

«Він був великою особистістю в історії людства»: у Вінниці показали стрічку про Леонтовича

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Елена Руденко

    А парк Хімік вже привели в порядок? Грошей бракувало чи як завжди? Розпочали і ....?
  • Martin Libher

    Сейчас как раз то время для большого ремонта, еще фасад начните делать
  • Roman Melnyk

    Можна стелю побілити(
  • Руслан Пашковский

    Знов піар "роботи" півшостого?

keyboard_arrow_up