Міські депутати «дали» 100 мільйонів комунальному підприємству. Головне

Міські депутати «дали» 100 мільйонів комунальному підприємству. Головне
  • Громадські активісти перед сесією казали, що мерія передає 100 мільйонів гривень КП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій»
  • Навіщо? За думкою активістів, щоб вивести бюджетні кошти в приватні компанії за корупційною схемою
  • А в мерії позиція інша: в статутний фонд вкладають тільки 28 мільйонів. Усі кошти фонду використовуються іншими комунальними підприємствами як «кредит»

Що сталося? На сесії, 24 лютого, депутати змінили статут комунального підприємства «Вінницький фонд муніципальних інвестицій». Активісти стверджували, що так «мерія передає 100 мільйонів гривень в комунальне підприємство, щоб вивести їх через приватні фірми, які належать прем’єр-міністру Володимиру Гройсману». 

Активісти ГО «Філософія серця» провели власне розслідування через систему Youcontrol, де знайшли, що гроші, що виводять з комунального підприємства, надходять до приватних компаній. Зокрема, на будівництво житлового комплексу «Авалон-5».

Відео дня

Підтвердити ці підозри поки не вдалося — нового статуту комунального підприємства у вільному доступі не було на час підготовки матеріалу.

Що за фонд. Депутатка від «Батьківщини» Ганна Давиденко запропонувала не розглядати на сесії питання про зміну статуту комунального підприємства:

— Справа в тому, що через це підприємство вивели в 2016 році близько 70 мільйонів гривень, — казала Давиденко. — Тому пропоную виключити це питання з розгляду та допрацювати. Треба покращити контроль над «муніципальним фондом інвестицій». Та зробити його прозорішим.

Під час сесії під мерією відбувся мітинг. І через «загострення пристрастей» сталася бійка.

Але її пропозицію не підтримали. Під час дебатів депутат від «Батьківщини» Юрій Іорданов розповів, що цей фонд використовується виключно комунальними підприємствами.

— Кошти з цього фонду надаються комунальним підприємствам Вінниці як кредитні позики. Під набагато нижчі проценти, ніж в банках та за умови, що потім цю суму повернуть назад в фонд. Гроші «муніципального фонду інвестицій» використовуються на благо територіальної громади, — сказав Іорданов.

Так дають 100 мільйонів? Керівник департаменту економіки Віталій Погосян пояснив, що на сесії вирішують виділити для муніципального фонду 21 мільйон гривень.

— Зараз розмір основного фонду підприємства становить 34 мільйон гривень. Уся фінансова звітність викладена на сайті мерії. Звітує фонд перед мерією, і у депутатів достатньо важелів впливу, щоб контролювати комунальні підприємства міста. Сума статутного фонду в 100 мільйонів — це на майбутні роки. На цій сесії не приймається рішення, щодо поповнення фонду на таку суму, — відповів Погосян.

А заступник міського голови Владислав Скальський прокоментував, що статутний капітал Фонду муніципальних інвестицій буде збільшений з 55 мільйонів до 100 мільйонів гривень протягом кількох років. Оскільки комунальні підприємства беруть більше кредитів на купівлю техніки.

Тим не менш, ця історія зацікавила антикорупційну організацію «Transparency International Ukraine»

Що це за підприємство? За даними Youcontrol, підприємство «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» зареєстровано майже п’ять років тому — 29 лютого 2012 року.

Адреса реєстрації — Соборна, 59 (будівля міської ради — авт.).

З другого грудня 2015 року виконуючий обов’язки директора — Олександр Кожуховський.

Розмір статутного капіталу — 50 мільйонів гривень. Види діяльності підприємства:

  • Інші види грошового посередництва (основний)

  • Надання в оренду інших машин, устатковання та товарів

  • Фінансовий лізинг

  • Інші види кредитування

  • Консультування з питань комерційної діяльності й керування

  • Дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки

«20хвилин» слідкуватиме за розвитком подій та повідомить читачам про нові зміни в історії з муніципальним фондом інвестицій

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up