Майже сотня зубрів живе на Вінниччині. Це найбільша популяція в Україні

Майже сотня зубрів живе на Вінниччині. Це найбільша популяція в Україні
  • За останніми даними в нашій області живе 93 зубри. Червонокнижні тварини комфортно почуваються в подільських лісах
  • І щоб їх популяція зростала в Україні хмільницькі лісівники відвозять тварин до інших регіонів. Вісім самок та два самці переселять у Сторожинецький лісгосп Чернівецької області.

Зубри давно вже стали гордістю та візитівкою держпідприємства «Хмільницький лісгосп». Здавалося б ці велетні живуть абсолютно без підтримки людини, не потребують ні охорони, ні підгодівлі – у лісі ж усе є. Однак зубрів потрібно і підгодовувати взимку, і охороняти. Про це йдеться в повідомленні на сайті Вінницької ОДА.

Єгері Хмільницького лісгоспу доглядають за тваринами, яких береже лісова охорона. Як наслідок, популяція зростає. І за останніми даними — у нас живе 93 зубри європейські.

Тварин переселяють, аби їх популяція зростала в інших регіонах України: 8 самок і 2 самці переселяють у Сторожинецький лісгосп Чернівецької області (7 зубрів уже відловлено). Крім того, лісівники поділилися й своїми проблемами:

Відео дня

«Держава зовсім не фінансує лісові господарства. Проте слід віддати належне Вінницькій ОДА та облраді, які підтримують хмільницьких лісівників. Цього року з обласного фонду охорони природи виділили 160 тисяч гривень для охорони й догляду за зубрами», — пишуть в новині.

За ці кошти лісівники заготовляють 110 тонн сіна, закуплять за кошти підприємства 600 кг солі, 15 тонн цукрового буряка, 10 тонн зерна ячменю, 4 тонни зерна вівса. Але підгодівля зубрів почнеться тільки взимку.

— Підгодівля зубрів розпочинається у зимовий період - як правило, тоді, коли випадає перший сніг, і триває 100-112 днів. Ми не годуємо, а саме підгодовуємо зубрів, бо в першому випадку тварина «одомашнюється» і втрачає здатність самостійного добування їжі, — казав мисливствознавець ДП «Хмільницький лісгосп» Володимир Ткач.

До того ж лісівники підгодовують й інших тварин. За їх даними, в області крім зубрів живуть 494 козулі, 328 зайців-русаків, 124 кабани, 45 оленів плямистих. Для них Заготовили вже 8 тонн сіна, 12,5 тисяч штук гіллячкового корму, планують закупити 25 тонн кукурудзи, 13 тонн зернових відходів, 32 тонни коренеплодів.

Читайте також:

Сотня зубрів, півтисячі оленів та двадцять котів. Скільки тварин живе у вінницькому лісі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up