Майже 10 мільйонів гривень передали на перші класи у школах Вінниці

Майже 10 мільйонів гривень передали на перші класи у школах Вінниці
  • На обладнання перших класів «Нової української школи» у 2019 році місто отримало субвенцію з державного бюджету — 9 мільйонів 994 тисячі гривень
  • На ці кошти закуплять комп’ютерну техніку, меблі та дидактичний матеріал для навчання.
  • Чи встигнуть закупити все вчасно? Або першачки, які вчаться у оновлених класах, повинні будуть поступитися місцем для першокласників 2019/2020 навчального року?

Шкільна реформа діє осені 2018-го. За нею оновили як навчальну програму, так і освітнє середовище: за кошти державного бюджету завезли нові підручники, меблі та техніку.

При тому, цього року до перших класів прийдуть нові діти. Чи будуть для них створювати «Нову українську школу» з новими меблями та технікою? Директор департаменту освіти міськради Оксана Яценко розказала, що держава вже розподілила гроші:

— Ми маємо 6,9 мільйона гривень з держбюджету та ще майже 3 мільйони гривень — це кошти бюджету Вінницької міської ОТГ. Разом виходить 9 мільйонів 994 тисячі гривень на класи Нової української школи, — казала Яценко. — Цю освітню субвенцію витратять у відповідних пропорціях: 40% на придбання меблів, 25% на дидактичний матеріал, 35% на закупівлю комп'ютерної техніки.

Відео дня

Торік Вінниця отримала на «НУШ» понад 13 мільйонів гривень. Але через затримку поставок обладнання та фінансування деякі першачки отримали нові класи тільки під кінець 2018 року. Чи буде так само цьогоріч?

— Це важко спрогнозувати, адже терміни виконання замовлення залежать від виробника. Але цього року освітня субвенція пішла до міського бюджету набагато раніше. Ми отримали гроші вже у кінці березня. А торік субвенцію розподілили тільки у травні. До того ж, ми вже розділили гроші на кожну школу, враховуючи кількість початкових класів та кількість учнів, — відповіла Оксана Яценко.

Питаємо, чи буде так, що першачки, які зараз навчаються в оновлених класах, з 1 вересня перейдуть в старі кабінети, де немає ремонту?

— Ні. Минулого року були забезпечені новим обладнанням навчальні класи 2018/2019 року. Цього року отримають нове обладнання першачки 2019/2020 року. І наступні чотири роки вони залишаються у цих класах.

Також за нашими розрахунками 1 вересня 2019 року буде менше перших класів: якщо у 2018-му ми набрали 166 перших класів, то цього року має бути 155. Тобто, на 200 дітей менше. Це пов'язано з тим, що батьки, налякавшись Нової української школи віддали й шестирічок, і семирічок в школу. А цього року йдуть до школи виключно шестирічки, — відповіла директор департаменту освіти.

Інклюзивний ресурсний центр №1, який діє на Вишеньці

Разом з тим, на сесії міськради, 26 квітня, депутати ухвалили рішення про передачу освітньої субвенції з обласного у міський бюджет. А саме 880 тисяч гривень на фінансування навчання дітей з інвалідністю та для дітей з особливими освітніми потребами.

Як роз’яснила директор департаменту фінансів Наталія Луценко, ці кошти витратять на Інклюзивно-ресурсний центр та на інклюзивні класи у школах.

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Елена Коваль

    В нас ноутбука досі не має ,вчителька з дому приносить
  • Vercetti_26

    Вот вам детки мебель из дсп - дышите формальдегидом.

    Вася reply Vercetti_26

    Из дсп? По-моему,  в элитный гимназиях - натуральное дерево?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up