Лісівники підбили підсумки року — 369 тисяч дерев висадили на Вінниччині

Лісівники підбили підсумки року — 369 тисяч дерев висадили на Вінниччині
Фото з фб-сторінки обласного управління лісового та мисливського господарства
  • В Україні цього року взялися створювати нові ліси.
  • За рік висадили майже 60 млн саджанців дерев. Вклад вінницьких лісівників — 369 тисяч дерев.
  • Яку площу має вінницький ліс та яке головне дерево у ньому? І скільки ще дерев планують висадити працівники лісгоспів?

За цей рік в Україні висадили майже 60 млн дерев. Головна мета — створити ліси з 1 млрд нових дерев. Про це йдеться на державному порталі «Зелена країна».

Так от, Вінницька область дала свою «частку» — на території громад висадили 807 тисяч 564 саджанців дерев. І 369 тисяч висадили на землях вінницьких лісгоспів, передають на фб-сторінці обласного управління.

— Спільно з головами громад шукаємо ділянки для створення нових лісів, — сказав керівник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар. — Вже виявлено 6 тисяч 281 га земель, в т. ч. 2 тисячі 705 га – самозаліснених, 3 тисячі 75 – придатних для створення лісів. І зокрема, 527 га вже надано держлісгоспам відповідними рішеннями тергромад для створення нових лісів.

Відео дня

Нові ліси пропонують створювати на землях, що непридатні для сільгоспу та на деградованих, знесилених ґрунтах.

Зараз, за словами очільника обласного лісгоспу, територія Вінниччини на 13,8% складається з лісів. Оптимальна лісистість — 15%. І для цього потрібно створити ще 30 тисяч гектарів нових лісів. 

І ще цікаво те, що найпоширеніше дерево у вінницьких лісах — це дуб звичайний. Він росте на 80% (158 тис. га) території лісів області. Але чи буде дубу комфортно на Вінниччині й надалі — велике питання. Адже клімат України стрімко змінюється, що негативно впливає на рослинність.

— Зона степу у зв’язку з глобальним потеплінням розширюється, — підкреслив керівник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар. — Головне в роботі лісівника – лісовідновлення та лісорозведення з досягненням оптимальної лісистості, охорона та захист лісів, підвищення їхньої продуктивності та цінності, раціональне використання лісових ресурсів, захисних функцій та корисних властивостей лісів.

Тому лісівники вже зараз вводять більш посухостійкі та цінні лісові породи. А для створення нових лісів держпідприємствами лісового господарства вирощується щорічно 10 - 12 млн одиниць сіянців та саджанців більш як 60 видів деревних порід та чагарників.

Раніше, нагадаємо, у Вінниці цього року висадили 1 тисячу 428 молодих дерев.

 

Читайте також:

Ще 211 млн грн готові витратити на очищення річки Південний Буг. Що зроблять за ці величезні кошти?

Операція «Радіація». Проїхалися різними районами з дозиметром, чи пройшла Вінниця перевірку?

(Не) сортування сміття: куди везуть відходи вінничан, які вони викидають роздільно?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Mychajlovych Alex

    Треба міліон в наступному році
    ...
  • Читач68

    Мало працюєте хлопці. Гідрант сказав що посадить мульярд дерев.  Такими темпами за 15 років не справитесь...

    Від себе додам  - дякую за роботу, те що вище написав - то сарказм. Інакше і не сприймаю ініціативи ЗЕ-влади. То мільярд дерев, то завод побудувати, то жінок мобілізувати...
  • Larysa Kryvenko

    Лисивныкы,це звидкы таке слово и це про кого.Завжды булы лисныкамы .
  • Читач30

    Краще не вирубування чим садити,скільки років чекати щоб виріс ліс ,наші внуки ще не дочекаються!

keyboard_arrow_up