Ліквідація Єрусалимки та «Христос переміг». Яким було минуле Вінниці на сторінках газет

Ліквідація Єрусалимки та «Христос переміг». Яким було минуле Вінниці на сторінках газет
  • Відшукали газетні вирізки про те, що відбувалося у Вінниці як 10, так і 100 років тому.
  • Зокрема, йдеться про побудову нинішньої будівлі Вінницької ОДА, знесення житла на Єрусалимці, повернення до Вінниці католиків-капуцинів та виступи атлетів у Драмтеатрі.

Для цього матеріалу передивилися дописи трьох вінницьких спільнот у фейсбуку, в яких йдеться про минуле нашого міста. Це «Вінниця в минулому», «Старые фото Винницы», «Винница. Старый фотоальбом». Отже, ділимося тим, що знайшли.

Замість Єрусалимки — парк

Місце компактного проживання євреїв, яке почало формуватися наприкінці 18 століття у центрі Вінниці, хотіли повністю знести у 20 сторіччі. 

У газеті «Більшовицька правда», 1 березня 1938 року пишуть, що Єрусалимка за царату була справжнім джерелом поширення інфекційних захворювань, сотнею малих смітників. Тому мікрорайон хотіли знищити, жителів переселити у стандартні будинки, а на території закласти новий парк з багатолітніми деревами — липами, ялинками тощо.

Відео дня

Будівництво ОДА і медмістечка

Величезний дім, що зараз займає Вінницька облдержадміністрація та обласна рада, планувався як Будинок харчової промисловості. На сторінках «Більшовицької правди» у 1935 році зробили репортаж-прогулянку цим будинком, хоча до завершення будівництва було ще два роки.

Будівлю крім колон прикрашають статуї робітника, колгоспника, червоноармійця та моряка. У будівлі за планом архітекторів є два ліфти. На другому поверсі круглий зал для зборів на 350 людей, а на 4-5 поверхах — їдальні. А на першому поверсі — магазин з широким вибором продуктів, кафе, перукарня, поштова контора. Вартість дому — 2,5 мільйона карбованців.

Теж видання 27 липня 1935 року публікує замітку про будівництво містечка медінституту. Його будували на місці старих хаток і городів. А саме містечко, за планами архітекторів, мало дорівнювати приблизно чотирьом міським кварталам та займатиме 13 гектарів землі.

Нещасливий трамвай

У 1938 році відбулася трагічна подія, про яку в газетах того часу писали «Трамвайна катастрофа»: 8 травня, о 4-й годині дня, трамвай №13, спускаючись вулицею Леніна (Соборна - авт.), розігнався більше дозволеної швидкості та звалився з мосту до Південного Бугу.

Слідство тоді встановило, що трамваї були «по-злочинницьки» відремонтовані: ремонтники крали запчастини з діючих вагонів. А вагоновод - винуватець аварії не мав прав керування трамваєм. Під суд потрапили як рядові працівники, так і директор транспортного управління.

З трамваями пов’язані й жартівливі історії. Якого року ця вирізка — невідомо. Але, вочевидь, «Винницкія картинки въ трамваъ» були записані у дореволюційній пресі. У публікації висміюють те, що вінничани їздять на підніжках трамвая, хоча це заборонено.

Відродження костелу

У 1920-х радянська влада поступово відтісняла католиків-капуцинів з їхнього костелу. Спочатку забрали у них монастир, в якому зробили комунальну квартиру, а потім й будівлю храму — де облаштували лекторій атеїзму.

Під кінець 90-х католики повертаються до Вінниці та отримують храм назад. Першу службу в Капуцинському костелі провів польський єпископ Єжи Домбровський. Цікавлять ще й фотографії. На одній з них написано «Христос Переміг» та роки: 1961 рік — перебудова храму під лекторій атеїзму та  1990 — повернення храму католикам.

Культуризм в Драмтеатрі

У 2000-х в приміщенні театру Садовського проводили змагання з краси атлетичного тіла. В матеріалі пишуть імена переможців, і серед них не так багато вінничан. Майже всі «лаври» забрали культуристи з Енергодара. Яскраве шоу з «накачаними граціями» тривало аж чотири години.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up