«Лікарю, ви чому в коридорі? Я до вас на прийом» - Два тижні стоматолог не міг потрапити на робоче місце

«Лікарю, ви чому в коридорі? Я до вас на прийом» - Два тижні стоматолог не міг потрапити на робоче місце
Стоматолог Олег Рубель: -На такій установці лікувати зуби пацієнту не можна, про це знає головлікар, але...
  • Лікар вищої категорії стоматолог з 20-річним стажем два тижні (!) провів у робочий час у коридорі
  • Просив у колег засвідчити свою присутність на роботі, щоб не записали прогул
  • Самостійно складені довідки передавав головлікарю
  • Чому у Вінницькій районній лікарні виник, образно кажучи, такий зубний біль?

Звільнили – поновили. Це про Олега Рубеля, стоматолога з 20-річним стажем Вінницької районної лікарні. У наказі про звільнення зазначено, що зроблено це у зв’язку зі скороченням штатів. Працював лікар на 0,5 ставки. Поновили спеціаліста ще до того, як суд мав розглядати його справу про незаконне звільнення. Чоловік каже, з лікарні отримав листа. У ньому було сказано, що його поновлено, тому має виходити на роботу. Втім, радість була передчасна. Бо після повернен ня в колектив майже два тижні залишався у… коридорі.  Чому? За що звільнили досвідченого фахівця?  Що з цього приводу каже головний лікар Олександр Кривовяз?

Принизили морально і матеріально

Олег Рубель у Вінницькій рай лікарні працює ще з 1999 року. 25 травня його звільнили за скороченням штатів. 1 серпня поновили. вийшов на роботу 1 Втім, після поновлення місця для нього не знайшлося. Можна уявити, яке моральне приниження відчував спеціаліст, коли пацієнти запитували: «Лікарю, ви чого в коридорі? Я ж до вас на прийом». Фахівець вищої категорії – у коридорі без діла в робочий час?.. Не день, не два… До 13 серпня адміністрація лікарні не знаходила для нього місця.

-Звертався до завідувача поліклініки, головного лікаря, - говорить пан Олег. – Писав доповідні, що я в робочий час знаходжуся у поліклініці. Просив колег підписами засвідчити.

Відео дня

Співрозмовник  показує копію однієї з таких доповідних. Адресована головному лікарю Олександру Кривов’язу: «Сьогодні, 13.08.2018, вийшов на роботу, згідно графіка. Після розмови з завполіклінікою Антонюком стало зрозуміло, що він не може вирішити питання мого робочого місця, не може забезпечити матеріалами та інструментами. Прошу вирішити питання, бо я змушений знаходитися в коридорі поліклініки. І це продовжується з 1 серпня по 13 серпня 2018 року».

Лікар каже, що змушений був попроситися у відпустку. Спочатку йому не надали згоди. Через деякий час зателефонували і запропонували швидко подати заяву.

Нині стоматолог працює у тому само кабінеті, що й до звільнення. Здавалося б, питання вирішено і нічого його виносити на люди.

-Якби ж дали працювати, - каже він. – Не дають…

Установка стара, непрацююча

Журналіст спілкувався з лікарем у його кабінеті, що на другому поверсі поліклінічного відділення. На дверях табличка з написом №208. В цей час у двері постукали. Зайшла жіночка. Запитала, чи можна на прийом.

-Установка не працює, роблю тільки профогляд, - відповів лікар.

- А коли буде працювати, не скажете? – поцікавилася пацієнтка.

-Не знаю,коли відремонтують,  - відповів стоматолог.

Пан Олег пояснив, що стоматологічна установка несправна. Уточнив, що саме потребує ремонту. Звернув увагу, що про це знає головлікар. Лікувати зуби з її допомогою не ризикує. Отримав її  у 2007 році. «Відтоді я вже дві приставки поміняв, - уточнює лікар. – За свої кошти. Коли звільнили, зрозуміло, своє  забрав.  А ця, що зараз мені дали, мабуть, уже була списана, може, десь на складі валялася, чи в сільській амбулаторії».

Лікар показує інструменти, лікувальні засоби. Ними забезпечили. Звертає увагу на ще одну обставину. За його словами, жарова шафа знаходиться в іншому кабінеті. З інструментами треба бігати туди-сюди. Їх треба нести по коридору, де перебувають пацієнти. «Про яку стерильність за таких умов можна говорити?», - зазначає він.

На зарплату лікареві коштів нема, а на преміювання керівництву - знаходять

В той само день, 25 травня, крім Олега Рубеля, звільнили ще двох стоматологів – його дружину Оксану Фоміну і Марину Малінську. Названі медики працювали за сумісництвом. Нині вони судяться з лікарнею. Своє звільнення вважають незаконним. Їхня оплата становила 0,25 ставки.

-Ми працювали усім своїм, - каже Оксана Фоміна. –  І це в державній установі. Роботодавець зобов’язаний був забезпечити спецодягом, взуттям, масками, дезінфікуючими, миючими, інструментами.  Не було цього. Зверталися до головного лікаря, неодноразово нагадували. Два роки тому зареєструвала заяву з цього приводу в Держслужбі з питань праці. Після того мене  викликав головлікар. Попросив забрати заяву. Пообіцяв, що все владнається. Дослухалася до його прохання, бо ж кожен з нас дорожить своїм місцем роботи. Забрала заяву. Деякий час було спокійно, а потім, бачите, як владналося.  

Як стверджує співрозмовниця, представники лікарні не з’являються на судові засідання, затягують судовий процес. За її словами, звільнення відбулося з порушенням. Не було згоди профспілки. Такий документ, підтвердження профспілки на скорочення, вимагають надати в суд. Час спливає, з розглядом справи зволікають.

-Навіть невідомо, коли відбудеться наступне засідання, - каже співрозмовниця. – Суддя не призначив дату. Як таке може бути?

Звільненим лікарям незрозуміло ще й те, як при дефіциті коштів, на що зсилається адміністрація лікарні, головлікар і  ще дехто з працівників, отримують непогані премії. «Нам пояснюють, що скорочують, бо нема чим платити, а собі на премію гроші знаходять», - висловлює здивування лікар Оксана Фоміна.

Треба було попередити, що це його власна установка

Головний лікар Вінницької районної лікарні Олександр Кривовяз:

-До скорочення у лікаря Рубеля не було проблем зі стоматологічною  установкою, а тепер вони раптом з’явилися. Якщо він забрав її, бо стверджує, що придбана за власні кошти, то мав би попередити про це, склали б відповідний документ, тоді ні в кого не виникало б питань. Цього не було зроблено. Тепер він говорить, що установка зіпсована. Мені повідомляли , що вона справна. Будемо перевіряти. Але це не створює проблем для пацієнтів, бо у нас не один стоматкабінет. Там же, у поліклініці, поруч є ще кабінети.

Скорочували тих працівників, які мають приватну практику, тому заробляють, як мовиться, на шматок хліба. Залишили тих, у кого тільки одна робота у лікарні. Нам взагалі радять усіх стоматологів перевести з бюджету, щоб зареєструвалися фізичними особами-підприємцями, орендували приміщення і заробляли кошти для себе і для лікарні.

Коментар

Єдиний головлікар, який працює без контракту

Голова Вінницької райради Сергій Сітарський:

-До нас також зверталися звільнені за скороченням штатів лікарі, - каже пан Сергій. – Мені відома ситуація. Ми повертали головному лікарю документи на доопрацювання структури та чисельності працюючих. Чому? Бо було виявлено низку порушень. Їх встановила перевірка і засвідчила в акті. Проводили її  фахівці КУ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики Вінницької області».

Районна лікарня єдиний комунальний заклад, керівник якого працює без контракту з районною радою. На всі пропозиції головний лікар знаходить свої пояснення. У свій час на посаду його затвердила райдержадміністрація. Так тоді всіх затверджували. Після того відбулася низка реформ. Лікувальні заклади стали комунальними. Головних лікарів затверджують на сесіях рад, укладають з ними контракти. У нас випадок особливий: лікарня є комунальним закладом територіальної громади району, а лікар на роботі у райдержадміністрації. Парадокс! Під час нинішньої реформи виправимо недолік. Хоча зробити це можна було раніше. Однак, повторюю, на всі пропозиції отримуємо пояснення замість конкретних дій.    

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Юля Крижановська

    Те що ніхто не міг зробити він зробив без усяких зусиль.
    Уклін Вам.
  • Юля Крижановська

    Допоможіт знайти його телефон, буду вдячна
    Це дуже добрий лікар.
  • Игорь Белкин

    попросіть його щоб трубку брав як до нього дзвонять. Таке враження, що йьому все одно.
  • Miroslava Yaroshenko

    Будь-ласка хто має номер лікаря??
    Дуже потрібно
    Дякую

keyboard_arrow_up