Лабораторія біля Вежі. Вінничан безкоштовно перевіряли на гепатит С

Лабораторія біля Вежі. Вінничан безкоштовно перевіряли на гепатит С

Четвертий рік поспіль на Європейській площі проходить акція, яка присвячена боротьби з вірусними гепатитами. Активісти разом з медиками розповідали вінничанам про гепатит С. Всі охочі змогли пройти експрес-тест та перевіритися на наявність хвороби.

- Цього року очікуємо близько ста, можливо більше людей, - казала голова правління ГО “Профілактично-реабілітаційний центр медико-соціальної допомоги “Злагода” Тетяна Нікелсен, яка є організатором події. - Так приблизно і приходить людей щороку. Серед цієї сотні вінничан зазвичай чотири-шість людей мають позитивний результат на гепатит С. Та нащастя, що виліковних з кожним роком стає все більше.

Біля машини, де сидів лікар та проводив експрес-тест утворилася черга. Серед містян були і молоді люди, і пенсіонери, які побажали дізнатися, чи є в них гепатит.

Відео дня

Що таке гепатит С та чим загрожує?

Гепатит С - вірусна хвороба, яка уражує печінку. Через вірус гепатиту можуть розвинутися рак, цироз печінки. Зазвичай, терапія має високий процент виліковних людей - 90-100% від кількості хворих на гепатит.

Як проводять експрес-тест на гепатит?

Для того щоб виявити хворобу достатньо кількох крапель крові з вказівного пальця. Лікар дезінфікує шкірку, робить укол та кілька крапель крові наносить на одноразовий пристрій. Результати тесту можна дізнатися вже через 10-15 хвилин.

- Якщо одна смужка, то у людини немає гепатиту. А якщо прибор показує дві, то у крові виявлений вірус. Але це може бути і реакція на антітіла, що утворюються, якщо людина перехворіла на гепатит, - каже головний лікар Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський.

Тенденція не змінюється

Як нам розповіла доцент кафедри інфекційних хвороб Вінницького національного медичного університету Олександра Попович, на жаль, тенденція на захворювання гепатитом не зменшується серед вінничан.

Олександра Попович, доцент кафедри інфекційних хвороб Вінницького національного медичного університету - У Вінницькій області на гепатит С страждають близько 3-6% людей від населення. Та ще треба зрозуміти, що це загальна картина. А якщо досліджувати по групам то, наприклад, серед людей із наркозалежністю 90-95% страждають на гепатит С. Існує і така тенденція, що все більше з них отримують лікування та виліковуються від хвороби, - каже Попович.

Пані Олександра розповідає, що заразитися гепатитом можно так само, як і ВІЛ-інфекцією - через кров.

- Тобто або через переливання крові, або через шприц, яким колють наркотик, пірсинг, тату, манікюрні салони, в тому числі і статевим шляхом. Тому й методи захисту мають бути такими ж. Треба берегти себе, захищатись у будь-яких ситуаціях, - каже доцент медичного університету.

Гепатит лікується?

Головний лікар Вінницького облцентру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський розповідає, що якщо не лікувати гепатит С, то він може розвинутися в хронічну форму, а гірше - в рак чи цироз.

Ігор Матковський, головний лікар Вінницького облцентру профілактики та боротьби зі СНІДом

- Вилікуватися повністю від гепатиту можна за три-шість місяців, - каже головний лікар. - Та вартість цього курсу не мала - від 15 тисяч гривень за один місяць терапії. Але є ще близько 15-20% від хворих людей, в яких проходить самолікування. Імунітет спрацьовує, виробляє антитела, які борються з хворобою.

Також пан Ігор розповів, що цього року обласному центру разом з кафедрою інфекційних хвороб вдалося забезпечити кілька десятків людей безкоштовними препаратами.

- Зараз Міжнародний Альянс по ВІЛ та СНІД в Україні реалізує великий проект, в якому надають ліки від гепатиту різним групам населення в якості гуманітарної допомоги. Так, налагодивши з ними співпрацю, нам вдалося забезпечити близько 140 осіб ліками від гепатиту С, - каже Матковський.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Дійсно, такі новини треба повідомляти, після того як захід відбувся (сарказм)

    Зате про відключення світла і газу кожен день пишуть, хоча його ніхто не відключає
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up