Купання на Водохреща. Що більше шкоди чи користі

Купання на Водохреща. Що більше шкоди чи користі
Збираєтесь купатися в ополонці на Водохреща, але не знаєте, що вам це дасть, чи принесе більше користі чи шкоди. Журналіст "20 хвилин" вирішив з’ясувати у експертів як правильно купатись, як потрібно готуватись та яких правил дотримуватись.

Секретар Вінницької єпархії УПЦ, протодиякон Владислав Демченко, вважає, що

купання на Водохреща – це скоріше народна, а не церковна традиція, яка не є обов’язковою.

-  Походить ця традиція з Євангельської розповіді про подію Хрещення Господа Ісуса Христа святим Іоанном Хреститетелем у річці Іордані. Люди каялися, просили у Бога прощення і лише після цього занурювалися у воду. Зараз же, лише невелика кількість людей занурюється у освячену воду з думками про покаяння та з молитвою. Для багатьох це лише веселий і гарний обряд, який можна завершити склянкою гарячого вина або гарною трапезою у колі друзів, - розповідає Владислав. -  Через те, що кожен занурюється у хрещенську ополонку зі своїми думками, які іноді дуже далекі від Бога, я особисто вважаю таке купання необов’язковим, а користь від нього для тіла, а тим більше для душі – сумнівною.

Відео дня

Також священнослужитель вважає, що купатися на Водохреща необов’язково, але якщо ти наважився зануритись у воду, то це має бути насамперед заради віри, на користь душі й тілу. В іншому разі краще цього не робити.

Водночас лікар Людмила Дубас, яка до речі вже багато років моржує, нічого страшного у хрещенських купаннях не бачить.

- Люди, які не готували себе теж можуть купатися на Водохреща. Потрібно тепло одягнутися. Бажано не чекати роздягненим своєї черги, одяг скидати вже при самому купанні. Обов’язково потрібно взяти килимка, щоб не ставати босими ногами на холодну землю. Перед зануренням, обов’язково добре потрібно розігратися, - розповідає Людмила. - Погано  звичайно якщо буде плюсова температура, купатися краще коли на дворі мороз. Після купання людина має добре розтерти себе, одягнутися та випити гарячого чаю.

Також лікар каже, що занурюватись потрібно не більше трьох разів.

- Я не раджу занурюватись з головою, тому що є великий ризик її застудити. Бажано щоб ви не йшли на ополонку самі. Йдіть з рідними, з друзями, щоб вони  вам допомагали, - зазначила Людмила Дубас. - Водохреща - це велика свято, і дійсно, як правило ті хто купається, не хворіє. Вікових обмежень також немає.

Проте Людмила наголосила, що не слід лізти у воду, якщо перед цим вживав алкоголь.

Вінничанин та засновник спортивної організації "Вінниця-Бігаємо Разом" Артур Покорський, який за цю зиму вже встиг скупатися більше десяти разів вважає, що зануритись в ополонку в цей день мають усі, хто вірить в Бога.

- Я сам колись непідготовлений поліз у воду, а в такий день я думаю це потрібно зробити усім тим, хто вірує в Бога. На Водохреща вода вважається освяченою. Вода сама по собі, особливо в зимовий період, має сильну позитивну енергетику і несе в собі хороший заряд для організму людини, а в такий день вона має самий піковий заряд і більш сильну енергетику, що і робить цей день особливим, - розповів Артур.

Також вінничанин поділився своїми враженнями від купання в ополонці.

- Це просто не передати словами, з початку тебе намагається зламати лінь коли ти лежиш у ліжку, але коли ти вже стоїш там та бачиш цю красу, цю атмосферу, ти розумієш що зробив все не дарма. Коли заходиш в ополонку, розум відключається, саме в цей момент ти ні про що не думаєш. Виходиш і начебто щось оживає всередині тебе, отримуєш бадьорість на цілий день, а іноді на 3-5 днів,  гарний настрій, більш світлий розум і думки, чіткість дій, та ясність. Відчуваєш всередині себе свіжість і силу.

Артур радить вінничанам, які зібралися купатися, добре розігрітися (присідати, по віджиматися, пострибати зробити легку зарядку, бажано мати взуття, та рушник, щоб першим ділом витерти голову та взутися. Хлопець вважає, що заходити у воду потрібно тільки з хорошими, добрими думками, думати лише про хороше, про світле і те що зігріває ваше серце.

- Не потрібно роздягнутися і чекати поки ще 30 осіб купатимуться перед тобою, так можна захворіти. Також не потрібно стояти без підготовки тривалий час босоніж,триматися мокрими руками в великий мороз за залізні поручні довго та ні в якому разі не матюкатися і не лаятися, саме це ви притягуєте до себе виходячи з води, - зазначив Артур. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Дякую за статтю. корисна та повчальна.
  • Анонім

    Простатит, герпес - які там ще супутники купання в льодяній воді? Чому лікар замовчує ці факти?

    Анонім reply Анонім

    Таке можуть писати лише не віруючі люди.Адже кожна віоуюча людина знає, що вода у цей день освячена у всіх водоймах. І якщо окунатись з вірою і хресним знаменням, то повірі Господь воздасть.

    Anonymous reply Анонім

    Согласен, врач реально о многом умолчала.
  • Anonymous

    Дай Бог здоровья автору статьи. Показал разные точки зрения, сразу видно, что у людей все смешалось в голове, эзотерика под видом христианства, моржевание и развлечения. А церковь православная беспомощно как-то хочет и рыбу из сетей не выпустить, и не сильно дать ей разгуляться.
  • Дарья

    Женька молодчинка, стаття суперська. Усе гарно і чітко розписано. Із цієї статті я уже остаточно вирішила і знайшла відповідь на своє питання.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up