«Крути, Крути, вас не забути»: у Вінниці пройшла смолоскипна хода на честь Героїв Крут

«Крути, Крути, вас не забути»: у Вінниці пройшла смолоскипна хода на честь Героїв Крут
  • Близько 150 людей взяли участь у смолоскипній ході на честь Героїв Крут, пройшовши від майдану Героїв Небесної Сотні до пам'ятника Січовим Стрільцям.
  • Всю дорогу молодь вигукувала «Крути, крути, вас не забути!», «Слава Україні», «Україна понад усе» та інші патріотичні гасла. 

Бій під Крутами став символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України. 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області студенти вступили в бій з армією більшовиків. У нерівній битві сотні студентів були вбиті.

Щороку у нашому місті проходить смолоскипна хода у пам’ять загиблим героям. Цей рік не став виключенням. 29 січня о 18.00 на майдані Героїв Небесної Сотні вже зібралося понад сто вінничан. Прийшла здебільшого молодь, хоч були й старші люди.

Відео дня

Вони згуртувалися в колону і з банером з написом «Пам’ятаймо про Крути» рушили через центр міста до пам'ятника Січовим Стрільцям.

 Організували смолоскипний хід ГО «Центурія», «Едельвейс» та «Гідність Нації».

— Це визначна дата в українській історії, коли студенти під Крутами взяли і зупинили більшовицьку навалу. За історичними даними, 300 студентів стримували професійну армію близько п’яти годин. Це відчайдушний подвиг, — говорить голова вінницького осередку ГО «Центурія» Андрій Вербецький. — Ці хлопці розуміли, що йдуть на смерть, щоб зберегти Україну. Зараз у нас теж є свої «крутянці», які воюють проти Росії і теж віддають своє життя. Кожна людина має знати своє минуле, тому ми щороку організовуємо цю акцію. 

Колона йшла з запаленою сотнею смолоскипів та скандувала: «Крути вистояли, і ми вистоїмо!». Учасників акції супроводжувала колона патрульних та автівки поліції, адже марш проходив проїжджою частиною. Біля пам’ятника теж стояли правоохоронці. 

Дійшовши до пам’ятника загиблих молодих хлопців в бою під Крутами, пом'янули хвилиною мовчання, організатори виголосили промову та прочитали в один голос Молитву українського націоналіста. 

Прийшла вшанувати пам’ять загиблих студентів також мати героя Небесної Сотні Максима Шимка Зоя Кузьменко. 

— За Україну, за її волю та честь полягли студенти під Крутами. За Україну та її свободу полягли Герої Небесної Сотні, і тепер гинуть солдати. За Україну треба жити, а не гинути!, — сказала Зоя Кузьменко. — Коли проливається кров, що це дуже важко, але нам треба берегти свою державу, як це робили студенти під Крутами. 

Додамо, захисникам Крут ціною величезних втрат вдалося призупинити наступ противника та відступити, зруйнувавши за собою колії та мости. Відновити наступ на Київ Червоної армії вдалося лише через кілька днів, причому без задіяння залізниці — довелося залучити реквізовані селянські вози. Ця затримка дозволила українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір.
 

Читайте також: 

«Треба було раніше викликати поліцію». В електричці «Київ-Жмеринка» підстрелили хлопця

Розбещення чи згвалтування — дитина не винна! Поради батькам, чиї діти стали жертвами насилля

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up