Комітет ВРУ з питань регіональної політики обговорив, яким буде розвиток територіальних громад на Вінниччині (Прес-служба народного депутата Сергія Кудлаєнка)

Комітет ВРУ з питань регіональної політики обговорив, яким буде розвиток територіальних громад на Вінниччині (Прес-служба народного депутата Сергія Кудлаєнка)

У Вінниці пройшов круглий стіл, який організував народний обранець Сергій Кудлаєнко. На заході обговорювали перспективи розвитку об’єднаних територіальних громад. Серед запрошених народні депутати України, представники Вінницької обласної та міської ради, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та міжнародні експерти.

Темою круглого столу став Закон України «Про співробітництво територіальних громад». Він набув чинності у 2014-му і станом на жовтень цього року вже 1050 громад скористалися інструментом міжмуніципального співробітництва. 

Сергій Кудлаєнко, який модерував захід, розповів, що за даними Мінрегіону громадами створено 263 проекти у різних сферах: від ЖКГ, соціального забезпечення та освіти до охорони здоров'я, благоустрою та пожежної безпеки. 

Вінницька область друга в Україні по кількості реалізованих проектів. У нас їх 55. Поступаємося лише полтавчанам, яким вдалося втілити 85 проектів міжмуніципального співробітництва. 

– Громади показують хороші результати. Ми бачимо, що бюджети зростають, території та інфраструктура відроджуються, – розповідає народний депутат України, заступник голови комітету з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Сергій Кудлаєнко. – Щоби така тенденція й надалі продовжувалася, а ресурси не розпорошувалися, було прийнято закон «Про співробітництво громад». Цей інструмент дозволяє об'єднувати ресурси кількох громад задля ефективного та спільного використання своїх можливостей. Місцеві самоврядування повинні мати і використовувати всі доступні механізми для вирішення своїх питань. А це покращення освіти, надання медичних послуг, ремонт доріг тощо. 

Спікери зазначали, що останніми роками ситуація змінюється на краще. Але до цих пір існують питання щодо обізнаності громадян про можливості цього співробітництва. 

– Ваша область відстає від Полтавської не по муніципальним договорам, а по об'єднанню громад. Чому так? Мабуть або ви добре забезпечені, або у вас великі сільські ради, або хтось вам заважає це робити, – розповідає народний депутат України, голова комітету з питань регіональної політики, Андрій Рекка. – Стримувати процеси об'єднання можуть олігархи, які переживають, що в них заберуть їхні землі або цьому не сприяють районні керівники, які не вміють або бояться це робити. 

Сприяти поширенню співробітництва між громадами можуть певні механізми, якими користуються в Європі. Для цього Сергієм Кудлаєнко були запрошені представники міжнародних програм з підтримки децентралізації – GIZ та DESPRO.

– Співробітництво громад є добровільним. Але є сфери, взаємодіяти у яких буде обов'язковим. Наприклад, щоб реалізувати регіональний план управління відходами. Наразі ми розробляємо таку стратегію у Вінницькій області, – розповідає експерт з питань публічних послуг та моніторингу Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, В'ячеслав Сороковський. – План передбачає створення кластерів – зон оптимального охоплення послугою поводження з побутовими відходами. Ці кластери покриватимуть територію кількох районів області, а сприятиме цьому саме співробітництво між районами.

З 2014 року за підтримки проекту GIZ «Реформа управління на сході України II» було впроваджено 23 різні ініціативи. Громади самостійно могли вирішувати, що хочуть змінити, а GIZ їм у цьому сприяв. 

– Муніципальна співпраця є важливим компонентом в роботі нашого проекту і від самого моменту ухвалення закону про співпрацю, ми активно у цьому залучені , – розповів керівник проекту GIZ, Тарас Журавель. – Ми вбачаємо таку співпрацю, як інноваційний інструмент реалізації самої реформи місцевого самоврядування. Саме така співпраця дає нову якість життя та якість послуг українських громадян.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:05 У Вінниці від сказу щепили уже 1700 домашніх тварин. Графік наступних вакцинацій 18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up