Карти не перепишеш! Як вінничанин спростував аргументи росіян про «старшого брата»

Карти не перепишеш! Як вінничанин спростував аргументи росіян про «старшого брата»
Виставка вінничанина Олександра Білецького (ліворуч) спростовує брехню росіян про нашу державу (праворуч міністр закордонних справ Павло Клімкін)
  • Виставку географічних карт 15-16 століття представив у Києві вінничанин Олександр Білецький
  • 21 одна копія мап, виготовлених британцями, голландцями, німцями, італійцями, спростовує брехню росіян про нашу історію
  • Як вдалося зібрати такі унікальні документи? Коли побачать виставку вінничани?

Понад сто копій і оригіналів карт різних періодів зібрав вінничанин Олександр Білецький. Як і де збирав, як виникла ідея виставити їх на загальний огляд, пан Олександр розповів журналісту «20 хвилин»/RIA»

Найдавніша карта — 1482 року

— Колекціонування мап різних періодів моє давнє захоплення, — каже Олександр Білецький. – Вони є неспростовними історичними документами. Знаходив в архівах, бібліотеках різних країн. У минулому виготовлення мап було справжнім мистецтвом. Кропітка і складана робота. Спочатку карти вирізали на дереві, чи випалювали на міді. І все це, зрозуміло, виготовлялося вручну. Далі з них робили відбитки.

За словами співрозмовника, такі історичні документи мали б бути у кожній школі, кожному навчальному закладі. Мапи документи промовляють самі за себе: подивився – і не потрібно додаткових пояснень. На усіх картах, представлених Білецьким, позначена територія нашої держави. Які ще потрібні пояснення і докази того, що наша держава існувала з давніх часів?

Відео дня

Її територію позначали на картах, виготовлених британцями, голландцями, німцями, італійцями. Авторами мап, що представлені на виставці, є знані історичні постаті — Клавдій Птолемей, Абрагам Ортелій, Гійом де Боплан, Фредерік де Віт, Йоган Ґрюнінґер, Гол Лінгарт, Йоган Блау, Ян Янсон, Йоганн-Баптист Гоманн, Віллем Гондіус, Пітер ван ден Кеере. Як поояснив пан Олександр, найдавнішою серед представлених мап є копія карти Птолемея. Її копію виготовив Лінгарт. Про це свідчить позначка і дата – 1482 рік, місто Ульм. Це карта стародавніх сарматських земель, тобто заселення континенту нашими предками.

Наш Крим (Тавріка, яка є Скіфським Херсонесом), наша Кубань (частина Азійської Сарматії) та наш Кімерійський Босфор на карті Ортеліуса! 1579! – так підписав Білецький мапу

Боплан позначив усі замки на території Поділля

Особливу увагу власник експонатів звернув на карти Боплана. Французький військовий інженер і картограф Гійом де Боплан зібрав матеріали для створення карти України. Карта з’явилася у 1648 році. На ній позначена і нинішня територія нашої області – Поділля.

— Карту Боплана надзвичайно цікаво розглядати, — говорить Олександр Білецький. – На ній є не тільки населені пункти. Не тільки міста й містечка, а й села. Можна порівняти, чи змінилися назви нині. На мапі зображено річки. Що цінно, Боплан відтворив на мапі усі замки і фортеці. Виконав надзвичайно складну роботу!

Крім карти, Боплан видав працю «Опис України». На думку декого з істориків, цей твір варто б вивчати у школах. Він на конкретних прикладах  описує життя і побут українців у середині 17 століття. Описує те, що бачив на власні очі, подорожуючи Україною, зокрема, територією Поділля. Показує зазначено характер українців, їхню хазяйновитість, віру в Бога. Чи не у кожному населеному пункті знаходилися храми. На службу збиралися дорослі з дітьми. Українці цінували і дорожили сімейними традиціями.  Не міг француз оминути опис красоти українських дівчат і жінок. Коли козаки вирушали в похід, обирали для себе лідера. Не призначали, а саме обирали. Виходили з пошанування й авторитету. У такий спосіб проявлялися елементи демократії.

До речі, фортецю у імісті Бар проектував саме Боплан.

Зібрати всі мапи із позначенням України

— Ідея показати зібрані мапи виникла під час зустрічі з Міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, — каже Олександр Белінський. – Міністр вже два рази приїздив у наш Музей української марки імені Якова Балабана. Привозив експонати, передані з Америки Балабаном. Крім марок, показали наші мапи. Вони викликали в гостя неабиякий інтерес.

Завдяки сприянню пана Клімкіна, виставку представили у приміщенні міністерства закордонних справ у Києві. Там вона діятиме до кінця січня, а далі «поїде» по обласних центрах нашої держави. Міністр також висловив пропозицію про необхідність показати мапи у зарубіжних посольствах України.

На запитання, коли виставка буде у Вінниці, Белінський повідомив, що після того, як об’їдуть усі обласні центри.

— Втім, ми уже представляли наші експонати у Вінниці, — уточнює співрозмовник. – Було це торік. Місце для виставки надала міськрада, у холі приміщення на Соборній можна було оглянути мапи. Міськрада надала допомогу в організації виставки у Києві.

Під час її відкриття Павло Клімкін схвально відгукнувся про ініціативу вінничанина організувати виставку старовинних мап. За словами міністра, ці карти мають неабияку історичну цінність.

— Росія, за імперською логікою, намагається перекрутити й перебрехати нашу історію, — говорив Павло Клімкін. – Дуже раджу просто подивіться на ці мапи хвилин 10-15. А через них на те, як їхні британські, голландські, італійські виробники уявляли світ, у якому обов’язково була Україна. Подивіться, як світ усі ці століття уявляв Україну й розумів, що без неї немає спільної Європи.

Клімкін додав, що у планах МЗС зробити великий проект, зібравши всі мапи із зображенням України, які існують. “Хочемо порівняти це з історичними даними і хочемо подивитися , яким чином світ сприймав і розумів Україну”, - наголосив міністр.

Коротко про власника колекції мап

Олександр Білецький закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Здобув фах юриста-міжнародника. Працював в Інституті досліджень зовнішньої та оборонної політики України, у Кабіні і ВР, низці інших структур, голова організації Українська Військова Варта. Створив і очолив Музей української марки. Саме в цьому музеї можна замовити копії мап, представлених на виставці.

Годі жити у брехні!

— У час існування Київської Русі про Московську державу не було навіть згадки, бо вона не існувала, — зазначає доктор історичних наук Ярослав Івашкевич. – Як можна говорити про якогось «старшого брата», якщо цей брат з’явився на світ пізніше? У той час, коли Володимир хрестив Київську Русь, племена землі Моксель перебували ще у напівдикому стані.

За словами науковця, росіяни фальсифікували історію упродовж багатьох століть. Робили це царі Іван Грозний, Петро, Катерина, продовжили більшовики. Роблять це і нинішні правителі. «Наша королева Анна Ярославна», — так висловився Путін у Франції про дочку київського князя Ярослава Мудрого Анну, яка стала королевою Франції.

— Не можна постійно жити у брехні, — наголошує Ярослав Дашкевич. – Настав час для написання правдивої, а не сфальсифікованої історії. Вона має базуватися на конкретних історичних фактах і документах. Вони зберігаються в архівах різних країн, зокрема, Польщі, Туреччини, Греції, Ірану… Люди повинні знати правду.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Вася

    А что там говорится про помойку, с которой и льётся грязь в Украину. "В" - это на русском.

    Галичина - откуда вообще появилось это козачество?
  • Иванов Иван

    они вдать рысовали со спутников снимков и чем знамениты эти постати?
  • Петров Пётр

    Во первых, я тоже могу сейчас нарисовать карту такую, какая нравиться мне, и через несколько столетий её можно будет брать за исторический факт ?!
    Во вторых ещё неизвестно настоящие они или поддельные .
    В третьих никто особо и не спорит, Киев был центром Руси, и всё решалось в Киеве . Но с течением исторических событий центр Руси перешёл в Москву. А Украинцы сами отказались от своей истории и прошлого. Те люди которые жили в Киевской Руси даже не догадывались что они украинцы.
    В четвёртых, то что Голландцы и Англичанин рисовали карты , это ещё не значит что на территории нынешней РФ были дикари . Историю переписывают , карты подделывают, может там была цивилизация о которой мы сейчас даже не знаем ?!  
    Словосочетание "старший брат" в отношении нынешней  России и Украины подразумевает собой не то что он по годам старше , а то , что он больше и сильней.
    Поговорка : "Киев мать городов русских" не означает что Киев это - она. Киев это он.
    Или "Москва порт пяти морей" , это же не означает что вокруг Москвы пять морей. А что есть выход через реку к 5 морям.
    Даже название народа сменили , а все для чего ?! А что бы один народ рассорить и противопоставить . Русские с русскими не стали бы воевать и делить земли, один народ.  А вот украинцы , пожалуйста.
    А кто от этого выигрывает ?!

    ВАЛЕРІЯ Бурковська reply Петров Пётр

    ++++++

    Порошок reply Петров Пётр

    Іди на*уй

    Петров Пётр reply Порошок

    Забейся бот

    Иванов Иван reply Порошок

    какая нах украина она уже декомунизированая и  переименована в холо  срач насчет истории вы в даный час такой пиз..де ж разводите  что уши вянут а про то время и говорить не стоит да и почему по всей правобережной части стоят польских панов дома порошок  ху...ев может и твоих предков какой шляхтыч за хустынку трахнув.как разказывали мне о панах сабанских что хохлушки с сел ходили к нем в Ободовку и Верховку  за какуюто тряпку или безделушку имели но говорили что они не всех ище принимали.

    Орест Лютий reply Порошок

    https://www.youtube.com/watch?v=9N6ZaeOl75I московский професор об Украине в атласах Германии и Польши.

    Иванов Иван reply Орест Лютий

    а ты поц где в то время там картогграфов видел на все село не могли найти писменого  человека. ходили  к панам чтобы какую нибудь бумагу оформить до 30 годов поголовно почти население по селах было не грамотно.
  • Мемека

    В 15 веке была украина? Что вы курите?

    Иванов Иван reply Мемека

    было было а море кто рыл но потом не стало  при советах появилось но сейчас  опять пропало вот такая вот  ху...

    Иванов Иван reply Мемека

    было было а море кто рыл но потом не стало  при советах появилось но сейчас  опять пропало вот такая вот  ху...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up