Ірина Борзова: Децентралізація – це не ліквідація (Пресслужба партії «Слуга Народу»)

Ірина Борзова: Децентралізація – це не ліквідація (Пресслужба партії «Слуга Народу»)

Закривати школи і заклади культури не можна

Реформа децентралізації передала на місця повноваження, фінансовий ресурс та майно. Разом з тим громади взяли на себе відповідальність за забезпечення послугами мешканців своїх території. Ліквідація закладів культури, соціальної сфери і закриття шкіл – це яскравий приклад безвідповідальності. В Жмеринській громаді спочатку хотіли закрити сільські школи, до яких ходять діти, а потім вирішили ліквідувати Будинок культури.

Народна депутатка, голова Вінницького обласного осередку партії «Слуга Народу» Ірина Борзова, переконана, що прийняття таких рішень допускати не можна.

«В Жмеринці єдиний на всю громаду Будинок культури опинився під загрозою ліквідації. Раніше він був у районній власності, зараз перейшов у власність міської громади. У міському бюджеті на утримання Будинку культури заклали фінансування лише до 1 травня. Людям, які там працюють пропонують писати заяви на звільнення за угодою сторін, називаючи це оптимізацією. При цьому, скорочення штату провели перед передачею цілісного майнового комплексу на баланс міськради. Разом з тим, в Будинку культури 15 колективів художньої самодіяльності в яких займається майже триста учасників. Там займаються діти та молодь. Питання до міської ради, куди підуть діти? Хто буде займатись розвитком їх творчості?», - говорить Ірина Борзова.

Народна депутатка готує звернення на Міністерство культури, щоб не допустити ліквідацію закладу. В свою чергу, депутати Жмеринської міської ради від «Слуги Народу» разом з колегами з інших партій ініціювали позачергову сесію міської ради щодо виділення коштів на утримання будинку культури в 2021 році.

«Колектив Будинку культури організовує культурні заходи не лише в місті, а й в населених пунктах, які приєднались до міської громади. Працівники Будинку культури знають як працювати з сільськими територіями, знають про їх проблеми. Тому ми спільно повинні вирішити це питання», - говорить депутатка обласної ради від «Слуги Народу» Інна Цимбал.

Схожа історія в Жмеринській громаді з сільськими школами. Зрозуміло, коли закривають школи, де дуже мало учнів. Але закривати заклади освіти, до яких ходять діти, це як мінімум не логічно.

«Люди були обурені і звернулись до мене, як народного депутата з проблемою закриття шкіл. Я відвідала всі три сільські школи Жмеринської громади, які міська рада планувала реорганізувати. Йшлось про закриття закладів освіти у селах Кармалюкове і Почапинці та переведення більше двох сотень дітей і педпрацівників у село Курилівці, де 14 дітей. Своє рішення мерія аргументувала тим, що в Курилівцях краща будівля школи. При цьому в школі Почапинець 126 учнів, Кармалюковому - 102 дитини. Там прекрасні педагогічні колективи. Ці школи повинні бути. Адже сьогодні немає ні достатньої кількості шкільних автобусів, ані нормальної дороги між селами. Щоб перевозити більше 200 дітей щодня, потрібно 10 автобусів. Кошти в міському бюджеті на закупівлю не передбачили», - повідомила народна депутатка.

На Вінниччині хотіли закрити сільські школи, а на Прикарпатті встигли ліквідувати Долинський будинок-інтернат «Теплий дім», де виховується 31 дитина-сирота і 16 дітей з інвалідністю. Відповідне рішення прийняла обласна рада в лютому 2021 року. Дітей «порозкидали» по різних закладах, де немає належних умов.

«В рамках реформи деінстутилізації, яку розпочали наприкінці 2016 року, інтернати, спеціалізовані школи, дитячі будинки, ліквідовують, а необхідних умов для освіти дітей не створюють. Після того, як ситуацію почала розслідувати Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, керівництво облради та облдержадміністрації пообіцяли скасувати рішення про ліквідацію дитячого будинку «Теплий дім». За проміжними результатами роботи ТСК, в «Теплий дім» повернули шестеро дітей-сиріт, яких посеред навчального року перевели до Залучанського дитячого будинку-інтернату. Разом тепер і брати, яких розлучили і «розкидали» по різних закладах.

Коли влада проводить реорганізацію, чи ліквідовує школи, заклади культури або соціальної сфери, вони повинні чесно дати відповідь на прості питання – де будуть діти, як вони будуть добиратись до закладу освіти, які в них будуть умови? Права дітей повинні бути захищені», - каже Ірина Борзова.

Реформи повинні сприяти розвитку і захищати інтереси дітей. Місцева влада не повинна приймати рішення, які порушують права дітей!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up