Інтернет у техуніверситеті став швидший в 11.000 разів(!). А починався з курйозу

Інтернет у техуніверситеті став швидший в 11.000 разів(!). А починався з  курйозу
Інтернет у ВНТУ упроваджували за кошти фонду "Євразія", грант писав Володимир Месюра (крайній праворуч), поруч -к.т.наук Ігор Арсенюк та системний адміністратор Ілля Малініч
  • Всесвітня павутина відзначає 30-річчя 12 березня 2019 року. Тепер інтернетом багато хто користується з малих років і думають, що так було завжди
  • А як Інтернет починався у нашому технічному університеті? Один лиш факт: нині у ВНТУ Інтернет швидший в 11.000 разів, ніж той, що був на початку
  • Як у виші упроваджували мережу світового «павутиння»,  розповів професор кафедри комп’ютерних наук Володимир Месюра.

Техуніверситет першим серед вишів Вінниці отримав Інтернет. Безпосереднє  відношення до його упровадження мав  Володимир Месюра. Спілкуємося з ним у приміщенні, на дверях якого табличка з написом «ІнтерЦЕК». Співрозмовник розшифровує назву: «Інтернет-центр електронних комунікацій». Уточнює, що ініціатива його створення належить колишньому ректору навчального закладу Борису Мокіну. «І назву придумав Борис Іванович, - зазначає професор. – Тут вся техніка, тут працює системний адміністратор. Одне слово, від цього підрозділу залежить надійність роботи Інтернету у навчальному закладі.

Щоб зримо уявити, наскільки все змінилося, професор Месюра наводить такий факт: швидкість Інтернету, яким нині користуються у виші, зросла у порівнянні з початковим періодом в 11.000 (!) разів

Відео дня

Ел-лист  на десять стрічок міг «повзти» до п’яти хвилин

На запитання, як і коли світова «павутина» добралася до їхнього навчального закладу, професор на деякий час задумується. Пам’ятає, що сталося це за кошти гранту фонду «Євразія». Як не пам’ятати, коли саме він готував проект? Каже, претендентів на отримання коштів було дуже багато. «Чому переміг наш проект, це краще знають грантодавці», - говорить пан Месюра. Раптом на його обличчі з’являється усмішка: «Згадав! Згадав, що передувало появі Інтернету у нашому навчальному закладі. Курйоз з іноземцями».

Датою упровадження Інтернету у виші вважають 1996 рік. До того передавали й отримували інформацію з допомогою модему до телефонів.

— У такий спосіб відправляти електронну пошту, але як це відбувалося, смішно говорити, - продовжує співрозмовник. – Бувало, нам дзвонили по телефону й повідомляли, що відправили листа. Просили зняти його. Лист на десять стрічок  міг «повзти» до п’яти хвилин.  Коли розповідаю про це нинішнім студентам, вони округлюють очі від недовіри.

Переломним моментом стало відвідання університету іноземною делегацією. У 1994 році виш перейменували з політехнічного інституту в технічний університет. Підвищення статусу сприяло розширенню зв’язків, зокрема, зарубіжних. І ось приїжджає одна закордонна  делегація. Іноземцям знадобилося терміново відправити електронного листа. Їм люб’язно надали таку можливість. З допомогою модему, звичайно. Окремої лінії університет не мав. Зв'язок обірвався раз. Обірвався другий, третій… Відправили того листа, чи ні, співрозмовник не пригадує. Але червоніти за таку техніку довелося.

— Так співпало, що на той час ми виграли грант фонду «Євразія», — уточнює Володимир Месюра. – Кошти одразу використали на упровадження Інтернету. Наступного року добилися ще одного гранту. Цього разу від фонду «Відродження». За отримані кошти створили комп’ютерні класи і організували навчальні курси.

Вивчив програмування без… комп’ютера

У той час комп’ютерів не вистачало. Незважаючи на це, один із студентів вивчив програмування без… комп’ютера.

— Таке в принципі неможливо,- наголошує професор Месюра. – Якби я не знав цього студента і не бачив його здібності, ніколи не повірив би в таке, але… По підручнику, інших книгах опанував систему програмування. Мабуть, у нього було дуже розвинуто відчуття інформації, інакше чим ще можна пояснити такий феномен людини.

Володимир Гарник, таке прізвище студента, про якого розповідає професор, брав участь в олімпіадах, працював системним адміністратором в університеті. Потім проявив себе у деяких компаніях. Нині він продовжує займатися Інтернетом у Києві. Професор згадує ще одного талановитого студента – Станіслава Дмитренка. Каже, він збирав аудиторії студентів, розповідаючи їм про Інтернет. Умів дуже доступно передати інформацію. Та ще й говорив артистично. Саме Дмитренко став першим системним адміністратором в університеті. Нині теж заробляє на життя комп’ютерними технологіями. Світова «павутина» все більше захоплювала молодь. І не тільки.

— Народу потрібен був Інтернет, — продовжує професор. – Це відчувалося з його все більшим і більшим поширенням у місті. Першим нашим Інтернет-провайдером  став «Укртелеком». Договір на отримання нового виду зв’язку укласти було непросто. Мабуть, тому, що такі державні організації, як ми,  сплачували менше коштів, ніж інші. Тому не нам надавали перевагу у доступі до Інтернету. Довелося застосувати деякі хитрощі, не буду уточнювати які саме, аби теж отримати окрему виділену лінію. Працювали й з іншими провайдерами – Вінтелепорт, Хорс –теелком, нині маємо договір з Дата-груп.

Майданчик першості світу з програмування АСМ-ІСРС – у Вінниці

Студенти нашого техуніверситету декілька разів «пробивалися» до фіналу  першості світу з програмування (без Інтернету тренування уявити неможливо). На фінал їздили  у 2006 році в Америку, у 2008 – у Канаду, у 2014 – у Росію. Найкращим досягненням було 31 місце серед 300.000 команд, з яких у фінал пробилися 120 найкращих. Мова йде про виступ у Канаді. За кількістю участі у таких змагання наш техуніверситет на третьому місці серед аналогічних вишів держави. Щоразу команду готував до змагань професор Володимир Месюра.

Володимир Месюра у Національному парку Південної Дакоти (Гора Рашмор з витісненими на камені головами 4-х президентів США)

Починаючи з 2012 року, Вінниця здобула право проводити у себе півфінал АСМ-ІСРС серед країн Південно-Східної Європи.

Півфінал студентської командної першості світу з програмування АСМ-ІСРС країн Південно-Східної Європи (ВНТУ, жовтень 2017)

 

На фінали одягає вишиванку

Професор Володимир Месюра є постійним тренером команд університету на змагання з програмування. Він член оргкомітету, директор  Вінницького майданчика півфіналів АСМ-ІСРС

.Володимир Месюра з керівництвом АСМ-ІСРС (Зліва направо: Ліза Донахью — менеджер АСМ-ІСРС; Джеймс Комер — директор півфіналів АСМ-ІСРС; Віталій Бондаренко – тренер команди Київського національного університету ім. Т. Шевченка; Володимир Месюра – професор нашої кафедри, директор Вінницького сайту півфіналу АСМ-ІСРС по південно-східній Європі; Біл Поучер – виконавичй директор АСМ-ІСРС, Джуф Донахью – заступник виконавчого директора АСМ-ІСРС, виконавчий директор фіналів АСМ-ІСРС)

Володимир Іванович — випускник вишу, де нині працює на кафедрі комп’ютерних наук. Університет закінчив з червоним дипломом. Перед тим, як зайнятися наукою, батько порадив попрацювати на виробництві. Пішов на завод «Термінал». Потім повернувся в альма-матер. Він один із засновників університетських змагань з програмування. На турніри за кордон професор одягає вишиванку. Має сорочки з узорами декількох кольорів вишивки.

— Вишиванка вам до лиця, — кажуть йому колеги.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Сепар Торонтуй

    Почитал, улыбнуло. Первым, кто двинул интернет по настоящему в Виннице, был Миша Якорев. Винтелепорт. Его первый офис находился в здании досаафа, на Вызволення. Он там один был. Ну, и Света. Но он не был самым первым. Первым был парнишка с Хм. шоссе, ну, напротив Дворца Пионеров. Не помню его имени, увы... У него я открыл свою первую электронную почту в 1994-м году. 1 мегабайт в месяц план. 40 долларов. Однажды перебрал и качнул почти 3 (книжку качнул частями, которую не удалось потом собрать и прочитать). Эта ошибка обошлась мне более чем в 100 долларов. Заплатил.

    Интернет был телефонный, нужно было модем купить, Zixel какой-нибудь.На мониторе набиваешь команду ADTP 9600 и т.д., слушаешь минут 5 завывания модема и заходишь в так называемые "конференции" Фидонета (интернет каменного века). Далее нужнго было из списка подписаться на темы которые интересуют. А уже потом читай письма и бросай свои. Система была весьма и весьма активна.

    Так вот политех тогда еще тормозил и был клиентом Миши Якорева в те времена. А провайдером была контора SOVAM в Москве поначалу. У меня был перый емейл ***"@sovam.com.

    Интеренет в его нынешнем виде связан с появлением Windows95. Эта вещь была практически не работоспособна и завешивала надолго любой комп. Народ еще долго сидел в досе...

    Сепар Торонтуй reply Сепар Торонтуй

    ATDT. В америках разных ATDP)/
  • Max

    С материалом совсем туго? Откопали старую статью и публикуют опять.
  • Krot

    Хоч би WiFi гостьовий зробили нормальний, а то толку, що він у вас десь там є.
  • Жора

    А клоуны из этого универа не знают что сейчас запущен спутник на орбиту и будет бесплатная глобальная сеть вайфай  с мега скоростью? Или клоуны инет не читают?

    Сергей Сторожук reply Жора

    жора ти навіть не клоун..........

    Дід reply Жора

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up