«Інклюзія починається не з пандусів, інклюзія починається з душі і серця» - Ірина Борзова (Прес-служба ГО ВО "Розвиток.Розвиток")

«Інклюзія починається не з пандусів, інклюзія починається з душі і серця» - Ірина Борзова (Прес-служба ГО ВО "Розвиток.Розвиток")

12 жовтня у Києві в МВЦ «Український дім» відбувся Форум інклюзивної політики «Нові можливості», який присвячено пам’яті Раїси Панасюк.

Відкрила форум голова ГО «ВО Розвиток. Розвиток» - Ірина Борзова:

«Підготовку до Форуму ми розпочинали три місяці тому з людиною, яка присвятила своє життя розвитку інклюзивного середовища – з Урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю Раїсою Василівною Панасюк. 17 вересня неймовірної людини з широкою душею та відкритим серцем не стало….  непомірна втрата для всіх нас. Я вважала за обов’язок провести належним чином захід в якому Рая мала бути модератором та ще встигла об’єднати до участі чудових спікерів. Проведення форуму з залученням людей з інвалідністю, влади, представників бізнесу, медіа сектору, громадського середовища, сфери культури дасть можливість зрозуміти, що доступність та інклюзивне середовище потрібно скрізь. Інклюзія починається не з пандусів, інклюзія починається з душі і серця та щоденної роботи», - говорить організатор форуму, Ірина Борзова.

Організатор форуму, Ірина Борзова

Форум розпочався презентацією Про діяльність Урядової уповноваженої осіб з інвалідністю Раїси Панасюк: «Досягнення. Напрацювання. Плани».

Під час Форуму відбулись чотири панельні дискусії з презентацією практик створення інклюзивного середовища, застосування новітніх технологій в розвитку інклюзії, презентація мистецьких проектів та адаптованої літератури для розвитку мовлення у дітей з особливими освітніми потребами. Також спікери ознайомили з досвідом працевлаштування людей з інвалідністю, зокрема і через соціальне підприємництво.

Спікери акцентували увагу, що лише спільними зусиллями влади і громади можна розвивати інклюзію. Життя людини з інвалідністю не повинно обмежуватись чотирма стінами власного дому. Тому вкрай необхідно створювати умови, щоб люди з інвалідністю реалізували свої права на рівні прав, визначених для всього суспільства. 

В рамках проекту надруковано порадник «Наше місто – зручне та доступне для всіх», а також календар на 2019 рік з абеткою жестової мови.

На форумі була представлена інклюзивна література

В рамках Форуму презентували фотовиставки:

  • «Присвячена пам’яті Раїси Панасюк» 
  • «Навколо світу на інвалідному візку» (Микола Подрезан)
  • «Матуся, ти повірила у мене» (ГО ВО «Союз осіб з інвалідністю України»)
  • «Ми інакші, але ми серед Вас» (ГО «Вінниця Даун Синдром»)
  • «Паростки» (режисер театру «Паростки» Віталій Любота, фотограф Наталія Кондратюк).
  • « Осінній вернісаж» , виставка картин заслуженого художника України Юрія Пацана

Завершився Форум інклюзивним концертом.

Панельні дискусії та концертну програму перекладали жестовою мовою перекладачки програми ТСН Людмила Руденко та Тетяна Радченко. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді Від читача 18:58 смс для Анечки 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up