Хто вишив рушник, який волонтери з Вінниці повезли у Вільнюс для Далі Грибаускайте?

Хто вишив рушник, який волонтери з Вінниці повезли у Вільнюс для Далі Грибаускайте?
Подільський рушник, вишитий понад півстоліття тому у Шаргородському районі, вручить Далі Грибаускайте волонтер Валентина Вельган.

•З Майдану Незалежності волонтери виїхали о 12-й годині 11 квітня

•Зустріч з Президентом Литви Далі Грибаускайте їм призначена на 13 квітня

•Їй передадуть україно-литовський прапор з автографами бійців і вишитий старовинний рушник

•З усіх написів на 3-метровому полотнищі тільки один зроблено у мирному житті, безпосередньо на Майдані Незалежності

Ідея висловити подяку Президенту Литви виникла під час поїздок на передову.  волонтерів Всеукраїнської організації учасників бойових дій і волонтерів АТО. Про це розповів журналісту «20 хвилин» Анатолій Слівінський.

Інколи писати доводилося, поклавши прапор на коліно чи на спину

-На 3-метровому полотнищі виготовили спільне знамено двох держав – України і Литви і з цим прапором майже рік їздили на передову, - каже пан Анатолій. – Стяг побував у багатьох гарячих точках зони бойових дій. Всі автографи зароблені в окопах, бліндажах, на бойовій техніці, навіть на коліні чи на спині.

Відео дня

Співрозмовник нагадав, як одного разу поклали частину прапора на плечі волонтера Валентини Вельган. У такий спосіб так ручкою вивели побажання.

-Даля Грбаускайте берегиня свого народу, - каже Валентина Вельган. – ми не раз говорили, що ця мужня жінка, керівник невеликої держави, не боїться називати ворогом нашої керівника великої країни - Путіна, у якого в руках ядерна зброя. Вона підтримує нас. Тому наша організація вирішила подякувати їй у такій формі.

Найбільш вагомий напис, на думку волонтерів, належить Герою України офіцеру Василю Божку. Молодий 23-річний командир  у бою замінив у танку навідника і підбив три ворожі танки.

«Говоріть українською…»

З поїздкою волонтерам допомогла міська рада. Міський голова Вінниці Сергій Моргунов теж залишив свій автограф на прапорі.

-Це єдиний з усіх напис, зроблений у мирному житті, - каже Анатолій Слівінський. – Але він важливий, бо належить керівнику міста.

«Дякуємо за підтримку! Вінниця 11.04.2017» - такі слова вивів на прапорі Сергій Моргунов.

-Литва справді нас підтримує, - каже Сергій Моргунов. – Я це відчув особисто, коли два роки тому був у литовському Паневежисі, це побратим Вінниці. Перед своїм виступом запитав присутніх у залі, на якій мові краще говорити – на російській чи українській. А зал вміщував півтори тисячі людей. І з усіх кінців звучало: «Говоріть на українській!». Було дуже приємно це чути. Я розповідав про ситуацію в Україні. Люди говорили, що усвідомлюють, якби не наша держава, Росія пішла б далі. Підтримка Литви відчувається і на політичному фронті, і в гуманітарній сфері, і в моральному плані. Тому ваша поїздка – гарна ініціатива».

Рушник, вишитий понад півстоліття тому

Списки полонених вручать Президенту Литви. будуть просити її підтримки у визволенні людей, бо процес обміну останнім часом загальмувався не з української сторони. У ньому 44 прізвища з різних областей держави. Їх зібрала ГО «Берегиня».  У ній об’єдналися матері, чиїх синів утримують у так званих «ДНР» та «ЛНР».

Ще один дуже колоритний подарунок отримає Даля Грибаускайте – вишитий подільський рушник. Це робота майстрині з села Плебанівка Шаргородського району Ганни Степанівни Андрійчук. На жаль, її давно вже нема серед нас. Рушник, як і багато інших вишивок, зберегла внучка – Валентина Вельган.

-Бабуся не тільки гарно вишивала, - згадує жінка. – Вона вміло розписувала писанки. бувало, до неї приходили односельці і просили допомогти їм у цьому. Нікому не відмовляла, бо мала добре серце, щиру душу. Всю свою доброту укладала у вишиті роботи.  Мені дуже приємно буде передати з цим рушником енергетику бабусиної доброти. Від одного доброго серця – до іншого.

Волонтери також провідають наших поранених бійців, які лікуються у Литві. У них буде зустріч з громадою українців. Їх прийматимуть також у посольстві України у цій прибалтійській державі.

Щасливої дороги, друзі!

Після повернення розповімо про враження від зустрічі з Президентом Литви. Далі Грибаускайте. Волонтери також пвручать їй запрошення відвідати Вінницю під час святкування Дня Європи. До речі, міський голова Сергій Моргунов сказав, що офіційно запросять Президента Литви до нашого міста.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up