«Хлопці витримали б. Не було чого захищати». Друга річниця оборони донецького аеропорту

«Хлопці витримали б. Не було чого захищати». Друга річниця оборони донецького аеропорту

Цього року вже друга річниця боїв за Донецький аеропорт. І сьогодні, 20 січня, в кінотеатрі нагороджували відзнаками кіборгів з Вінниці та також відбувся показ документального фільму «Вільні духом».

 

Хвилина мовчання в пам'ять про захисників Донецького аеропорту, героїчно загиблих два роки тому. «Кіборги» боронили цей символ української незламності 242 дні. Військовий оркестр грає гімн України і далі два кіборги — Роман Смішний та Петро Канонік, заступник міського голови Сергій Тимощук вручають відзнаки. Нагородили більше 100 бійців та 14 волонтерів.

— Не витримав бетон Донецького аеропорту, — сказав Петро Канонік після вручення нагород бійцям. — Ми витягнули останніх чотирьох бійців...Наші хлопці витримали. Якби було, що захищати, ми продовжили б оборону аеропорту, але захищати там вже було нічого.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Посмертно «за проявлену особисту мужність, стійкість та рішучість, виявлені при виконанні військового обов’язку в умовах, пов’язаних з ризиком для життя під час захисту Незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України у ході проведення АТО» нагородили вінничан-кіборгів. Це Дмитро Франишин, Леонід Шевчук, Сергій Зулінський, Михайло Коваль, Тарас Сич, Олег Школьний, Олександр Кондратюк.

Андрій Дедещев із позивним «Левітан» відсвяткував свій 33 день народження в аеропорту. Він повернувся звідти живим, і тепер працює в будівельній компанії, що встановлює дитячі майданчики.

— Чимало фільмів відзнято про Донецький аеропорт, — багато стало героїв, які і не брали участь безпосередньо в захисті аеропорту. У кожного своя правда. Кожна людина, яка там була, розповідає свою правду — як особисто він побачив війну. Багато хлопців загибло через те, що були скуті. Це страх сковував весь організм. Проте, чи треба знімати вже фільми про АТО? Думаю, що ні. Тим паче, те що показують в фільмах та те, що є насправді — дуже різні речі. Фільм про «Оборону Сталінграду» в порівнянні з обороною ДАП — «квіточки».

В кінці відбулася прем’єра документального фільму про Донецький аеропорт «Вільні духом», в якому історія ведеться від імені трьох воїнів, які захищали новий термінал та метеостанцію Донецького аеропорту і потрапили в полон.

Читайте також:

Сьогодні в «Родині» відбудеться прем'єра документального фільму «Воїни духу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up