Харчування у вінницьких школах: батьки незадоволені. А діти — ситі?

Харчування у вінницьких школах: батьки незадоволені. А діти — ситі?

Півсардельки та холодна товчена картопля, застигла «пшонка», у якій стирчить ложка... Наскільки така їжа відповідає нормам та чи отримує дитина усі необхідні поживні речовини для росту? От про це RIA й запитали у дієтолога. А ще перевірили, чи смачно годують у шкільній їдальні.

Наприкінці серпня у виконкомі Вінницької міської ради вирішили: з 1 вересня виділять молодшим школярам по 5 гривень на харчування. Сума — така ж, як і у 2015 році. Проте батькам з тих пір дали можливість самостійно впливати на якість та об'єм порції: якщо згодні доплачувати ще 2,5 гривні. Більшість погодилася на такий експеримент, тим паче, що попередньо рішення обговорювалося на батьківських комітетах.

На початку жовтня Марія Лисецька написала журналісту RIA, що її син Володимир приходить зі школи голодним. Жінка надіслала фото шкільної порції — на ньому пюре без підливи із шматочком солоного огірка і чай.

Відео дня

«Навіть обід на групі продовженого дня, де батьки самі сплачують 10 грн, не кращий — те саме. Каша без підливи, їсти її важко. Не безкоштовна: із міського бюджету на харчування виділяють 5 грн, а ми, батьки, доплачуємо по 2,5 гривні», — написала вона у соцмережі журналісту.

Вона не одна у своєму обуренні. До редакції також надійшли фото шкільного обіду за 5 гривень від жінки, син якої вчиться в молодших класах школи № 6. На фото —  бутерброд, що складається із хліба та половини сосиски, і чай. Скільки енергетичної цінності у такому бутерброді, одному дієтологу тільки й відомо.   

Школа № 26: діти ситі, батьки задоволені

О 10.20 у шкільний їдальні - «час пік». Не встигають чергові розставити усі порції по столах, як до їдальні забігає близько 60 другокласників на обід. Одні їдять булочку з рибною котлетою, інші — гречку із чвертю помідора, курячою котлетою, а запивають усе це діло чаєм. Перша порція — та сама, за 5 гривень від міськради. Друга — із батьківською доплатою у 2,5 гривні.

Другокласник Артем гречку їсть неохоче.— Мою улюблену порцію дають по інших днях. А люблю я макарони із сосискою, — каже хлопчик.

А от столик, за котрим сидять Ярослав, Ілля та Святослав — чи не найбільш галасливий в усій їдальні. Тут гречці та котлеті швидко дають раду, встигаючи ще й перекликатися із сусіднім рядом.

«Спочатку був експеримент»

Валентина Семенова, заввиробництва їдальні школи №26, каже, що школярі тут харчуються, як у ресторані.

— Спочатку вчителька розповідає дітям про меню на день, потім питає у них, хто яку порцію замовлятиме. Далі приносить нам до їдальні записку, де вказано, скільки дітей із класу і які порції сьогодні будуть їсти. Для старшокласників, а також для сиріт та дітей з малозабезпечених сімей, є меню на 10 гривень, — розповіла пані Валентина про шкільну систему замовлень.Список замовлень від другого класу Тим часом до їдальні заходить Аліна Петрович. Вона — мати першокласника Назара, і прийшла віддати доплату, зібрану за тиждень із усього класу. — У нашому класі усі харчуванням задоволені. Діти кажуть, що смачно. Більшість їсть порцію за 7,5 гривні. Гроші з батьків збираю я, у їдальню заношу їх наприкінці тижня, — сказала жінка.

Різні школи по-різному поставилися до можливості доплатити 2,5 гривні, аби покращити якість шкільної порції. У школі №26 батьків, які доплачують за дитячу порцію, — переважна більшість. — Ми підійшли до нововведень виважено. Зібрали батьківські збори і запропонували провести експеримент: два тижні діти їли порцію за 5 гривень, потім спробували варіант із доплатою. Батьки погодилися у переважній своїй більшості, бо це не назавжди, це ж тільки експеримент. Результати ви бачили: переважна більшість учнів харчується за 7,5 гривні. Безумовно, є винятки. У деяких дитина і на 5 гривень порцію не з'їдає — ну, не може вона стільки з'їсти. Ніхто нікого ні до чого не примушує, - розповів журналісту директор школи № 26 Віталій Козаченко.

Як контролюють якість продуктів?

Віталій Козаченко, директор школи №26

— Первинний контроль якості продуктів здійснює медсестра, на наступному етапі заступник директора проводить огляд продуктів на предмет браку та перевіряє меню. Якщо подивитися річний план, то таких перевірок на вимогу державної інспекції у школі проводиться 16. Документи завжди відповідають усім нормам, а я ні разу не відмовився від того, що там готують. Окрім того, із кожної страви, що готується у їдальні, медпрацівником знімається проба. Вона зберігається до трьох діб. Якщо ніяких нарікань, захворювань немає, то цю пробу викидають. Якщо виникає підозра на отруєння, тоді ці проби забираються і досліджуються. Хоча на моїй пам’яті випадків отруєння шкільною їжею у нас не було. Батьки натомість дуже нарікають на чіпси та сухарики: навколо нашого закладу є багато таких ларьків, до яких можна добігти у межах перерви.

Що каже дієтолог про вміст шкільної порції?

Галина Заволова, дієтолог Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова

— Я бачу, що всюди на фотографіях біля шкільної порції є стакан чаю. Хоча у нас так прийнято: перша страва, друга і компот, але це неправильно. Чай та власне страву треба розділити на два окремі прийоми їжі: спочатку рідина, а за півгодини вже їжте повноцінний обід. А взагалі ця шкільна порція дуже добра. Вона ситна і гарно збалансована за мікроелементами: те, що треба молодшокласнику.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Виталий Дужак

    За вересень місяць малий два рази приходив зі школи з отруєнням. Заборонили в школі будь що їсти. Ось така от реальність
  • Юлия Христик

    Шкільна столова це просто жах.
  • Анонім

    От же ш дійсно вчитель розповідає меню та й 35 другокласників запитує хто шо буде їсти, з доплатою чи без. І скільки на це вона витрачає часу? Насмішили.... Ніхто, нічого не питав, сказали доплочувати і все.
  • Пупкин Вася

    По дороге в ЕС кормить никто не обещал  . ))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up