«Говоріння про Олега є символом віри»: у Вінниці підтримали Сенцова

«Говоріння про Олега є символом віри»: у Вінниці підтримали Сенцова
  • Підтримати українського режисера, якого незаконно утримують в російському полоні, прийшло близько сотні вінничан. У руках вони тримали таблички з портретами політв’язня та написом «#FreeSentsov». Під час акції читали вірші Василя Стуса та оповіді Олега Сенцова.

Сьогодні рівно сто днів з моменту, як український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування. Напередодні цієї дати, у Вінниці, біля пам’ятника Василю Стусу, члени громадської організації «Культурний кампус» провели акцію «99 градусів за Сенцовим».

– Наша акція є літературною. Ми свідомо мінімізували промови. Натомість говоритимуть тексти Василя Стуса і Олега Сенцова, людей, які і 30 років тому і сьогодні є символами боротьби українців за свої ідеї та переконання, – говорить співорганізатор акції Олександр Вешелені. – Фактично, наразі Сенцов мовчить і наше завдання трішечки наблизити його голос звідти, здалеку, зо допомогою текстів, якими може говорити людина такого масштабу і такого втрутрішнього духу.

Олександр Вешелені, організатор акції

В акції взяли участь близько сотні небайдужих до долі бранців Кремля вінничан. Серед них як і літературні діячі, поет Сергій Татчин, письменниця Катерина Калитко, поет Андрій Стебелєв, так і пересічні вінничани, які хотіли підтримати Олега.

Організатори розповіли, що акція не була протестною. Втім, була єдиною за своєю філософією: «Звільнення Сенцова та інших потів’язнів, яких незаконно утримують в неволі».

– Усі ці повідомлення в медіа, які ми чуємо – вони страшенно лякають, викликають внутрішній страх. Вочевидь, це фізіологічне відчуття, коли розумієш, що людина страждає та поступово помирає, і фактично в неї вже не залишилося віри. Але ця віра ще лишилася у нас, – говорить Олександр Вешелені. – Хочеться, щоби географічно було окреслено, що ця віра, яку має відчути конкретна людина, поширюється на дуже великій території і охоплює весь притомний світ.

Під час заходу було прочитано з десяток віршів Василя Стуса і два фрагменти з автобіографічної збірки Олега Сенцова. У ній розповідаються реальні історії про життя хлопчика з маленького кримського поселення, якого через багато років, у травні 2014 року, затримають російські спецслужби, і який стане одним із символів боротьби українського народу з російською агресією в Україні.

Останню акцію на підтримку Олега Сенцова у Вінниці було проведено на початку червня, коли починався Чемпіонат світу з футболу. Але тоді голодування режисера тривало місяць і ніхто не очікував, що його протест продовжуватиметься так довго.

Втім, це сталося, і за словами організаторів акції, ми всі причетні до цієї історії і ми всі можемо і мусимо виходити та говорити про це. Вкрай важливо, щоб незалежно від кількості і фізичної присутності, вінничани морально і ментально підтримували Олега Сенцова.

– Хочу нагадати просту і очевидну річ із Євангелія до Иоанна: «Немає більшої любові понад ту, коли хтось йде з життя за братів своїх». І ми, власне, зараз спостерігаємо це християнство в прямому ефірі. Тому що основною вимогою Олега Сенцова не є преференції для себе. Він домагається звільнення усіх бранців Кремля, – говорить письменниця Катерина Калитко. – Тепер, через стільки днів голодування, ми навряд чи врятуємо Олега. Хоча мені до останнього хочеться вірити, що все закінчиться добре. Усе це він робить для нас. Для того, щоб ми вчергове переосмислили те, що з нами відбувається. Щоб ми не переставали бути солідарними, як були солідарними під час Майдану, під час російської агресії. Говоріння про Олега є символом віри.

Катерина Калитко, письменниця

Вінничани, які прийшли на акцію, вірять, що попри те, що темрява постійно згущується і те, що навіть сьогодні українці продовжують гинути в далеких таборах півночі, рано чи пізно, світло все одно настане.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олег Левадный

    Неизлечимо.
  • rar

    Оле́г Генна́дьевич Сенцо́в (укр. Олег Геннадійович Сенцов, род. 13 июля 1976, Симферополь)



    два фрагменти з автобіографічної збірки Олега Сенцова. У ній розповідаються реальні історії про життя хлопчика з маленького кримського поселення



    Симферополь - деревня?
  • Знание - сила

    У тім хорошому селі. (Україна)

    Чорніше чорної землі

    Блукають люди, повсихали

    Сади зелені, погнили

    Біленькі хати, повалялись,

    Стави бур’яном поросли.

    Село неначе погоріло,

    Неначе люде подуріли,

    Німі на панщину ідуть

    І діточок своїх ведуть!..

    Т. Шевченко. - зібрання творів - поезія 1847 - 1861 р.р.
  • ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    про Савченко мы уже проходили , помним )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up