«Голубців наїлася на весь рік!» Фестиваль вина і голубців провели на березі Дністра українці й молдовани

«Голубців наїлася на весь рік!» Фестиваль вина і голубців провели на березі Дністра українці й молдовани
Кожен охочий спробував голубців і вина, за частування грошей не брали
  • Голубці по-циганськи і голубці пісні – пропонуємо рецепти страви, яку смакували на фестивалі, що відбувся у суботу в селі Цекинівка Ямпільського району
  • Провели його вдруге разом з  сусідами з міста Сорока, що на правому березі Дністра
  • Майже 30 (!) видів голубців запропонували місцеві господині – від мініатюрних, як пальчик, і до таких, що вміщаються на долоню. Загорнуті у листя капусти, малини, клена…

Без голубців і домашнього вина у селі Цекинівка не обходиться жодна оказія

Названі страва й напій дали назву святу. Організувала його сільський голова Ірина Рачковська разом з активістами, а також за підтримки учнів і вчителів школи, колективу дитячого садка. Як і торік, долучилися до свята сусіди-молдовани. Як усі відбувалося, розповіли організатори й учасники фестивалю.

На пробу давали – і жодної копійки не брали

Навпроти Цекинівки молдовське місто Сороки. Видно старовинну фортецю, пам’ятку архітектури 15 століття. Три роки тому молдовани відреставрували святиню. Мабуть, нема у Цекинівці людини, яка б не побувала у фортеці. Чимало мешканців села працюють у Сороках. Тут багато змішаних шлюбів. Спілкування було б ще активнішим, якби мали надійнішу переправу. Так стверджують місцеві. Між берегами ходить пором і човен. О 16.30 – останній рейс. Незважаючи на це, сусіди у всі часи підтримували тісні контакти. Не дивно, що молдовани охоче відгукнулися на пропозицію долучитися до фестивалю голубців і вина.

Відео дня

Дійство розпочалося у центрі села на площі біля Будинку культури. Свої вироби представляли господині на столах, розташованих у два ряди. Крім того, домашню випічку та інші вироби пропонували гостям учні місцевої школи. Шкільні кухарі і працівниці дитсадка приготували «ледачі» голубці  і юшку, аби ніхто з гостей не поїхав додому голодним. Це при тому, що місцеві господині також давали на пробу свої вироби. Грошей не брали. Так само, як і за вино. Кому сподобалося, могли купити лотки з голубцями чи пляшки з вином.

-Наїлася голубців, мабуть, на цілий рік, - поділилася враженнями вінничанка Валентина Чернега. – Разом зі мною на фестиваль їздили гості з Херсонської області. Ми були в Буші, коли дізналися про фестиваль. Вирішили побувати на святі. Дуже задоволені!

Чекали на майстер-клас від циганського барона

-Торік на фестиваль приїжджав циганський барон з Сорок, - розповів журналісту «20 хвилин/ RIA» житель Цекинівки Володимир Журавський. – Обіцяв наступного разу дати майстер-клас приготування голубців по-циганськи. Хто не знає, у Сороках є місце, яке називається циганська гора. Там проживають в основному роми. Це я від них почув, що найсмачніші голубці по-циганськи, коли готуються з краденого індика.

Володимир з дружиною Галиною мали намір здивувати барона. Самі приготували таку страву.

-Дружина працює у місті Бельци кухарем в одному з навчальних закладів, - розповідає пан Володимир. – От і розпитала у молдованів рецепт. Трохи з Інтернету почерпнули інформації. Скажу вам по-правді, недешеві циганські голубці! Але ми потратилися і все-таки  зробили. Мали намір дати на пробу барону, аби оцінив. А він не приїхав. Сказали молдовани, що нема його нині у місті.

Після голубців на весіллі починаються танці

Голубці Журавських розкупили. Крім циганських, вони представили на фестивалі ще пісні голубці, з м’ясом свинини і окремо з м’ясом індика. Вина не вистачило. П’ять відер розійшлося. Володимир каже, довелося їхати додому, спускатися у погріб, набирати з діжки. «Хто спробував, той просив продати, - говорить чоловік. – Особливо смакувала напій із сорту винограду боко. Насправді, це у нас в селі його так називають. Повна назва звучить по-іншому.  Його використовують на соки для дітей, а я зробив вино. Та й Лідія чи Ізабеелла дають гарний смак. Дехто запитував, чому не продаю у Вінниці…»

-Головний секрет у приготуванні голубців – робити все з любов’ю, - каже директор Цекинівської школи Тетяна Шарко. – Якщо серйозно, багато значить листя. У нас для цього використовують не тільки капусту. Причому, свіжу і квашену. Листя має бути тільки тоненьке. Начинку загортають у виноградне, малинове, кленове, суничне листя. Інгредієнти також мають значення. Навіть те, як вони порізані. Наприклад, моркву ріжуть ножем. На тертку потерта – уже не те. І назву вони мають різну – пісні, ледачі, з кукурудзяною крупою, приготовлені на ребрах, з мяса нарізаного чи фаршу свинини або іника….

Володимир і Тетяна Лисії представили голубці з листя малини і капусти. Подружжя Панчуків – Наталії і Валерія пропонували голубці, загорнуті у кленове листя. Оксана Работа готує голубці на зразок того, як готують шашлик.

-Так склалося у нашому селі, що цій страві віддавна велика увага, - продовжує Тетяна Шарко. – На весіллях після голубців одразу починаються танці. Так само було і на фестивалі. Коли всі спробували на смак, почалися виступи учасників художньої самодіяльності – місцевих, з Молдови, Києва…

Рецепт голубців по-циганськи

Ним поділилося подружжя Журавських. Основні інгредієнти: 0,5 гк рису, 1 кг філе індика, 1 кг свинини, 2 кг ребер свинини. Рис (круглої форми) промивають декілька разів, запарюють кип’ятком і залишають настоюватися. Тим часом готують на сковороді м'ясо свинини. Ріжуть кубиками 1,5 см, не менше. Тушкують на сковороді разом з цибулею та морквою теж нарізаною ножем. Можна додати нарізаний перець. Все заливають томатом. М'ясо індика теж нарізають кубиками, але не тушкують, а кладуть у запарений рис. Туди ж додають спеції. Бажан також свіжу зелену цибулю, кріп, петрушку. Спецій має бути багато і різних. Рис і спеції поливають двома ложками олії. Коли м'ясо свинини протушкувалося наполовину, його теж додають у вже приготовлену начинку. Старанно перемішують.

Готують на капустяному листі. Вибирають сорт з тонким листям. Трохи пропарюють листя. Вирізають прожилок.Кладуть приготовлену масу в листок, чи половину листка, на вибір.Перед тим, як загорнути, зверху ставлять частинку реберця, їх рубають на шматочки до п’яти см). На дно казана стелять листя. Голубці викладають пошарово. Між шарами кладуть шматки свинячої підчеревини. Готують на малому вогні.

Голубці пісні

Рецепт від Тетяни Шарко, готувати навчилася від бабусі.

Спершу треба приготувати листя капусти. Воно має бути проквашене. Береться сорт з тонким листям. Квасять у солоній воді – на 10 л води склянка 250 г солі. Можна додати яблука, цілі, не нарізані, тоді смак буде ще приємніший. Процес триває приблизно три тижні. Аби мати листя й надалі, розкладаю його у 3-літрові банки, перед тим розрізаю на декілька частин, знову заливаю таким само розчином, банки закатую кришками для консервації.

Начинка готується без м’яса. На сковороду кладу нарізану цибулю, коли вона трохи притушилася, додаю нарізану моркву, перець, інші спеції, заливаю все томатним соком. Потрібна ще кукурудзяна крупа середнього помолу. Крупа не вариться. Перемішується з приготовленими на сковороді інгредієнтами: 1 склянка круп , 2 склянки інгредієнтів. Загортається у капустяне листя. Кладуться у казан. Заливається кип’ятком. Вариться на малому вогні. Перед тим, як подавати на стіл, можна полити сметаною, або злегка підсмаженою на олії цибулею. Такі голубці у нас є однією із страв, які готують і подають на Свят-вечір.    

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Леонід Базай

    Цікаве свято! Започаткували гарну традицію, Фестиваль голубців і вина - гарне Подільське свято
  • З.А.Глядач

    "Все заливають томатом з помідор"

    А що,буває томат з чогось іншого,крім помідор? Напевне,з огірків чи картоплі...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up