Партнер рубрики Події

«Голубців наїлася на весь рік!» Фестиваль вина і голубців провели на березі Дністра українці й молдовани

«Голубців наїлася на весь рік!» Фестиваль вина і голубців провели на березі Дністра українці й молдовани
Кожен охочий спробував голубців і вина, за частування грошей не брали
  • Голубці по-циганськи і голубці пісні – пропонуємо рецепти страви, яку смакували на фестивалі, що відбувся у суботу в селі Цекинівка Ямпільського району
  • Провели його вдруге разом з  сусідами з міста Сорока, що на правому березі Дністра
  • Майже 30 (!) видів голубців запропонували місцеві господині – від мініатюрних, як пальчик, і до таких, що вміщаються на долоню. Загорнуті у листя капусти, малини, клена…

Без голубців і домашнього вина у селі Цекинівка не обходиться жодна оказія

Названі страва й напій дали назву святу. Організувала його сільський голова Ірина Рачковська разом з активістами, а також за підтримки учнів і вчителів школи, колективу дитячого садка. Як і торік, долучилися до свята сусіди-молдовани. Як усі відбувалося, розповіли організатори й учасники фестивалю.

На пробу давали – і жодної копійки не брали

Навпроти Цекинівки молдовське місто Сороки. Видно старовинну фортецю, пам’ятку архітектури 15 століття. Три роки тому молдовани відреставрували святиню. Мабуть, нема у Цекинівці людини, яка б не побувала у фортеці. Чимало мешканців села працюють у Сороках. Тут багато змішаних шлюбів. Спілкування було б ще активнішим, якби мали надійнішу переправу. Так стверджують місцеві. Між берегами ходить пором і човен. О 16.30 – останній рейс. Незважаючи на це, сусіди у всі часи підтримували тісні контакти. Не дивно, що молдовани охоче відгукнулися на пропозицію долучитися до фестивалю голубців і вина.

Дійство розпочалося у центрі села на площі біля Будинку культури. Свої вироби представляли господині на столах, розташованих у два ряди. Крім того, домашню випічку та інші вироби пропонували гостям учні місцевої школи. Шкільні кухарі і працівниці дитсадка приготували «ледачі» голубці  і юшку, аби ніхто з гостей не поїхав додому голодним. Це при тому, що місцеві господині також давали на пробу свої вироби. Грошей не брали. Так само, як і за вино. Кому сподобалося, могли купити лотки з голубцями чи пляшки з вином.

-Наїлася голубців, мабуть, на цілий рік, - поділилася враженнями вінничанка Валентина Чернега. – Разом зі мною на фестиваль їздили гості з Херсонської області. Ми були в Буші, коли дізналися про фестиваль. Вирішили побувати на святі. Дуже задоволені!

Чекали на майстер-клас від циганського барона

-Торік на фестиваль приїжджав циганський барон з Сорок, - розповів журналісту «20 хвилин/ RIA» житель Цекинівки Володимир Журавський. – Обіцяв наступного разу дати майстер-клас приготування голубців по-циганськи. Хто не знає, у Сороках є місце, яке називається циганська гора. Там проживають в основному роми. Це я від них почув, що найсмачніші голубці по-циганськи, коли готуються з краденого індика.

Володимир з дружиною Галиною мали намір здивувати барона. Самі приготували таку страву.

-Дружина працює у місті Бельци кухарем в одному з навчальних закладів, - розповідає пан Володимир. – От і розпитала у молдованів рецепт. Трохи з Інтернету почерпнули інформації. Скажу вам по-правді, недешеві циганські голубці! Але ми потратилися і все-таки  зробили. Мали намір дати на пробу барону, аби оцінив. А він не приїхав. Сказали молдовани, що нема його нині у місті.

Після голубців на весіллі починаються танці

Голубці Журавських розкупили. Крім циганських, вони представили на фестивалі ще пісні голубці, з м’ясом свинини і окремо з м’ясом індика. Вина не вистачило. П’ять відер розійшлося. Володимир каже, довелося їхати додому, спускатися у погріб, набирати з діжки. «Хто спробував, той просив продати, - говорить чоловік. – Особливо смакувала напій із сорту винограду боко. Насправді, це у нас в селі його так називають. Повна назва звучить по-іншому.  Його використовують на соки для дітей, а я зробив вино. Та й Лідія чи Ізабеелла дають гарний смак. Дехто запитував, чому не продаю у Вінниці…»

-Головний секрет у приготуванні голубців – робити все з любов’ю, - каже директор Цекинівської школи Тетяна Шарко. – Якщо серйозно, багато значить листя. У нас для цього використовують не тільки капусту. Причому, свіжу і квашену. Листя має бути тільки тоненьке. Начинку загортають у виноградне, малинове, кленове, суничне листя. Інгредієнти також мають значення. Навіть те, як вони порізані. Наприклад, моркву ріжуть ножем. На тертку потерта – уже не те. І назву вони мають різну – пісні, ледачі, з кукурудзяною крупою, приготовлені на ребрах, з мяса нарізаного чи фаршу свинини або іника….

Володимир і Тетяна Лисії представили голубці з листя малини і капусти. Подружжя Панчуків – Наталії і Валерія пропонували голубці, загорнуті у кленове листя. Оксана Работа готує голубці на зразок того, як готують шашлик.

-Так склалося у нашому селі, що цій страві віддавна велика увага, - продовжує Тетяна Шарко. – На весіллях після голубців одразу починаються танці. Так само було і на фестивалі. Коли всі спробували на смак, почалися виступи учасників художньої самодіяльності – місцевих, з Молдови, Києва…

Рецепт голубців по-циганськи

Ним поділилося подружжя Журавських. Основні інгредієнти: 0,5 гк рису, 1 кг філе індика, 1 кг свинини, 2 кг ребер свинини. Рис (круглої форми) промивають декілька разів, запарюють кип’ятком і залишають настоюватися. Тим часом готують на сковороді м'ясо свинини. Ріжуть кубиками 1,5 см, не менше. Тушкують на сковороді разом з цибулею та морквою теж нарізаною ножем. Можна додати нарізаний перець. Все заливають томатом. М'ясо індика теж нарізають кубиками, але не тушкують, а кладуть у запарений рис. Туди ж додають спеції. Бажан також свіжу зелену цибулю, кріп, петрушку. Спецій має бути багато і різних. Рис і спеції поливають двома ложками олії. Коли м'ясо свинини протушкувалося наполовину, його теж додають у вже приготовлену начинку. Старанно перемішують.

Готують на капустяному листі. Вибирають сорт з тонким листям. Трохи пропарюють листя. Вирізають прожилок.Кладуть приготовлену масу в листок, чи половину листка, на вибір.Перед тим, як загорнути, зверху ставлять частинку реберця, їх рубають на шматочки до п’яти см). На дно казана стелять листя. Голубці викладають пошарово. Між шарами кладуть шматки свинячої підчеревини. Готують на малому вогні.

Голубці пісні

Рецепт від Тетяни Шарко, готувати навчилася від бабусі.

Спершу треба приготувати листя капусти. Воно має бути проквашене. Береться сорт з тонким листям. Квасять у солоній воді – на 10 л води склянка 250 г солі. Можна додати яблука, цілі, не нарізані, тоді смак буде ще приємніший. Процес триває приблизно три тижні. Аби мати листя й надалі, розкладаю його у 3-літрові банки, перед тим розрізаю на декілька частин, знову заливаю таким само розчином, банки закатую кришками для консервації.

Начинка готується без м’яса. На сковороду кладу нарізану цибулю, коли вона трохи притушилася, додаю нарізану моркву, перець, інші спеції, заливаю все томатним соком. Потрібна ще кукурудзяна крупа середнього помолу. Крупа не вариться. Перемішується з приготовленими на сковороді інгредієнтами: 1 склянка круп , 2 склянки інгредієнтів. Загортається у капустяне листя. Кладуться у казан. Заливається кип’ятком. Вариться на малому вогні. Перед тим, як подавати на стіл, можна полити сметаною, або злегка підсмаженою на олії цибулею. Такі голубці у нас є однією із страв, які готують і подають на Свят-вечір.    

Коментарі (2)
  • Леонід Базай

    Цікаве свято! Започаткували гарну традицію, Фестиваль голубців і вина - гарне Подільське свято
  • З.А.Глядач

    "Все заливають томатом з помідор"

    А що,буває томат з чогось іншого,крім помідор? Напевне,з огірків чи картоплі...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:00 Яблучний Спас 2019: що не можна робити на свято та народні прикмети 20:00 Дев'ять годин без світла. Кого завтра торкнуться планові відключення? 19:00 У вінничан цього місяця на один вихідний день буде більше play_circle_filled 18:18 Підводник, родом з Гопчиці, першим пройшов два океани на міні-субмарині photo_camera Від читача 18:32 Вся правда про страшну аварію біля Жмеринки 17:00 Погода на Спаса: дутиме слабкий вітер, буде багато сонця та спека 16:40 Суперкубок Вінниччини: козятинський «Моноліт» подужав ФК «Володимир» із Тиврова photo_camera 16:20 Тринадцять тисяч за пістолет. У Липовці затримали торговця зброєю 15:40 У Подільському зоопарку поповнення у родині павіанів-гамадрилів 15:00 На Вінниччині пройшли спільні навчання Нацгвардії та Збройних сил України 14:50 Шукають 55-річного Володимира. Кажуть, підозрюють у злочині 14:35 Забиті зали, «Фантомас» і квиток за 25 копійок. Яким був «Коцюба» за часів СРСР? photo_camera 13:54 Регтайм, ретро-бадмінтон та лавандовий лимонад: як у Вінниці влаштували вінтажний пікнік photo_camera 13:18 Книгу бразильської письменниці, яка народилася у Чечельнику, переклали на українську 12:12 Понад 70% містян пишаються Вінницею. Але нарікають на транспорт і якість комунальних послуг 11:38 Графік планових відключень світла у Вінниці на наступний тиждень 10:55 Курс валют у Вінниці від НБУ на сьогодні, 18 серпня 10:31 Тенісні баталії для наймолодших: змагалися навіть шестирічні вінничани photo_camera 10:01 У центрі Вінниці встановили кам’яний «грамофон» play_circle_filled photo_camera 09:00 Цей день 18 серпня: чим увійшов в історію, свята та забобони
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up