Генерал згадав, як у Вінниці рятували санаторій від «орлів» Яника

Генерал згадав, як у Вінниці рятували санаторій від «орлів» Яника
З фасаду новий медзаклад здається невеликим, але всередині - сотні кабінетів
  • Новий 2-поверховий лікувально-реабілітаційний корпус відкрили у Вінницькому військово-медичному клінічному центрі (колишній військовий санаторій)
  • Раніше заклад не мав клініки реабілітації
  • Послугами військового медичного закладу можуть користуватися також цивільні
  • Під час відкриття представили проект ще одного майбутнього лікувального корпусу

Про всохлі ялини й авто на головній алеї

На відкриття приїхав перший заступник Міністра оборони генерал-полковник Іван Руснак. Його зустрів колишній головний хірург Центру теж генерал Андрій Верба. Нині він керує військово-медичним департаментом Міноборони. Зустрів біля воріт закладу на вулиці Коріатовичів, де зупинився автомобіль посадовця. Далі вони направилися пішки (чому наголошую на цьому, стане зрозуміло далі). Біля новозбудованого корпусу зібралося керівництво Військово-медичного Центру. Руснак був у цивільному одязі. Привітавшись з кожним військовим, під час спілкування звернув увагу на ялини на головній алеї. Серед них є всохлі дерева. Аби зрізати одне дерево, треба зібрати купу дозволів, пояснили гостю. Але ж без цього не обійтися, зауважив генерал.

В цей час через головні ворота в’їхала іномарка. Продовжила рух по алеї. З авто, що зупинилося біля новобудови, вийшов керівник концерну «Поділля» Тимофій Гіренко. Через деякий час ворота знову відчинили і на горизонті з’явилися ще дві іномарки. Повільно продовжили рух.

-Ще б на поверх заїхали, - кинув спересердя один з чоловіків поважного віку, переходячи на іншу доріжку. – Сюди навіть швидкі не заїжджають.

Відео дня

Запитую незадоволеного чоловіка, а як же тоді завозять хворих. Каже, для цього є бокові ворота, там є місце для автомобілів.

З першого авто вийшов народний депутат Геннадій Ткачук. З того, що слідувало позаду, депутат облради Людмила Станіславенко.

Невдовзі після того з’явилося керівництво області і міста. Губернатор Валерій Коровій, голова облради Анатолій Олійник, заступник міського голови Галина Якубович, а з ними народний депутат Микола Кучер. Вони вийшли з автівок біля головних воріт. Дружно попрямували пішки до тих, хто зібрався на урочистість з нагоди відкриття нового медичного корпусу.

Передбачаю докори на адресу журналіста. Мовляв, тут таке велике діло зробили – медичний корпус збудували, а він про автомобілі, що їздять по головній алеї. Схоже, що у нас різні точки зору з цього приводу – все, що можна сказати.

Дві клініки під одним дахом

Після того, як учасники зібрання поклали квіти до пам’ятного знака загиблим в АТО, їм показали новий медичний корпус. Зовні будівля здається невелика. Насправді це не так. Приміщення розташовані вглибину, тому їх не видно з фасаду. 

Під одним дахом розмістили дві клініки – фізіотерапевтичну і медичної реабілітації та санаторного лікування. Є також ліжка для стаціонару на майже сто пацієнтів. Палати на одного, двох і трьох пацієнтів. тут великий комплекс фізіотерапевтичних процедур. Створено соляну кімнату, вона у підвальному приміщенні.

Застосовуватимуть новий метод озокерито- та грязелікування. Збудовано лікувальний басейн.

-Медична реабілітація – новий і складний напрямок у  військовій медицині, - зазначив керівник Центру Олександр Завроцький. – Клініка медичної реабілітації та санаторного лікування дає можливість зробити  «замкнути» цикл у відновленні здоров’я пацієнтів.

Клініка реабілітації обладнана сучасним медичним устаткуванням. Для військовослужбовців, учасників АТО, ветеранів військової служби всі послуги – безкоштовні.

-Користуватися військовим медичним закладом можуть також цивільні особи, - повідомив начальник фізіотерапевтичної клініки полковник В’ячеслав Сивак. – Але для них послуги платні.

Генерал Іван Руснак під час свого виступу звернув увагу, що мав безпосереднє відношення до врятування Вінницького військового медичного закладу. За його словами, був час, коли треба було це робити. До речі, Руснак знає Вінницю і медичний Центр ще й тому, що командував Повітряними силами, штаб яких знаходиться у нашому місті. Коли «орли» Януковича, планували прибрати Центр і його територію до своїх рук, першими на захист стали військові пенсіонери (тим, хто на службі, участь в акціях заборонена). На місці нашого медичного Центру вже міг красуватися, чи принаймні, будуватися якийсь величний мед-палас. Як це зробили, наприклад, у Трускавці, де донецькі прибрали до рук один із профспілкових санаторіїв, а на його місці збудували сучасний центр. Здавалося б, що в цьому поганого? Нічого. Крім одного. Там ціни такі, що простий чесний громадянин, який живе на зарплату, а таких більшість, не має можливості скористатися тим закладом. .

Дворкіс пропонував поставити стовп ганьби

Необхідність створення нового медичного закладу виникла з початком бойових дій на Донбасі. Починав будівництво колишній начальник Центру Сергій Петрук. Він також був присутній на відкритті свого дітища. Посаду залишив у нинішньому році. Журналісту RIA поцікавився, чим нині займається досвідчений військовий медик. Сергій Петрук працює у Львівському медичному університеті. Навчає майбутніх військових медиків.

Пригадую зустріч з ним у 2014-му. У кабінеті Петрук показав макет майбутнього реабілітаційно-лікувального корпусу. Ризикував тоді. будова могла стати довгобудом. Ризик виявився виправданий.

-Ми бачили, що після лікування бійці потребують реабілітації, а цей процес у часі набагато триваліший, ніж саме лікування, - каже Сергій Петрук. – Наше завдання – повернути військовослужбовця у стрій. Без лікувальної реабілітації це неможливо. Ми виписуємо пацієнта після лікування і куди він далі? Додому. А йому треба продовжувати лікувальну реабілітацію. Де це робити?

Тоді, у 2014-му, коли у Вінниці щотижня, а то й по декілька разів на тижні, приймали поранених на Донбасі, коли не вистачало коштів на лікування, коли волонтери приносили ліки, одяг, продукти харчування,  полковник Петрук ризикнув розпочати будівництво. Перші кошти були народні – мільйон двісті тисяч гривень благодійної допомоги надали підприємства, організації, меценати. Не залишилася осторонь обласна і міська влада. Левову частку грошей отримали з державного бюджету. Загалом витрачено 30 мільйонів гривень.

В один з тих днів зустрів на території закладу колишнього міського голову Вінниці Дмитра Дворкіса. Він один з тих, хто надав матеріальну допомогу для будівництва. Агітував давніх знайомих долучитися. У присутності Петрука Дворкіс зателефонував комусь з меценатів. Той не дав конкретної відповіді. Дворкіс спересердя випалив: «А давайте встановимо на території Центру стовп ганьби! І будемо писати на ньому тих, хто відмовився допомогти у будівництві». 

Дворкіса, як і Петрука, також запросили на урочистості. Обидва отримали відзнаки Міноборони. Такі само відзнаки генерал Руснак вручив Валерію Коровію, Анатолію Олійнику, ще одну передадуть Сергію Моргунову. Їх отримали також військові медики.

Чотири поверхи хірургії

- Поруч із новим лікарняним корпусом, який ми оглянули, планується будівництво ще одного – спеціалізованого хірургічного на чотири поверхи, - зазначив  Іван Руснак. – Його проект нам презентували. Міністерство підтримає будівництво, вартість якого становить 80 мільйонів гривень.

 Валерій Коровій повідомив, що обласна влада долучиться до забезпечення нового закладу медичним обладнанням, а також підтримає спорудження спеціалізованої хірургічної установи.

-Народні депутати України від Вінниччини не залишаться осторонь від вкрай потрібної справи, що дасть можливість забезпечити новий рівень лікування військових, - сказав парламентарій Геннадій Ткачук. – Нас, вінничан, у парламенті 15, ми обговоримо це питання і підставимо плече.

Колегу підтримав народний депутат України Микола Кучер (праворуч)

Будівництво нового корпусу планують розпочати в наступному році. Це справа – перспективи. А дві нові клініки уже розпочали прийом пацієнтів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ols Kat

    Чому Ви вважаєте, що в чесного громадянина не може бути достатньо грошей? А як же бiзнесмени, академiки, артисти, тi ж IT-шники....

    Ols Kat reply Ols Kat

    О, текст змiнили. Прошу модератора видалити мiй коментар, вiн уже недоречний
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up