Друга срібна медаль на Олімпіаді студента з Вінниці – «Це фантастика для незрячого!»

Друга срібна медаль на Олімпіаді студента з Вінниці – «Це фантастика для незрячого!»
Біатлоніст Олександр Казік, студент університету "Україна", здобув дві спрібні медалі на зимовій Олімпіаді серед паралімпійців у Південній Кореї
  • Сьогодні вранці, 16 березня, на Олімпіаді у Південнокорейському Пхьончхані наш земляк Олександр Казік виборов другу срібну медаль
  • В індивідуальній гонці на 15 кілометрів Олександр прийшов до фінішу другим
  • Виступ спортсмена прокоментував для 20 хвилин/RIA його тренер Марцин Кучерявий

16 березня в індивідуальній гонці на 15 кілометрів Олександр Казік з Бару виборов другу срібну медаль серед спортсменів з вадами зору. Перше «срібло» спортсмен здобу у четвертий день Олімпіади на дистанції 12,5 кілометра. Правилами передбачено супровід на дистанції спортсменів з вадами зору (гайд). Супроводжуючим в Олександра є його земляк Сергій Кучерявий. Ще одна наша землячка, Ірина Буй, сьогодні повторила свій попередній результат - прийшла до фінішу четвертою в індивідуальній гонці на 12,5 кілометра (таке само місце виборола у змаганнях з біатлону на дистанції 10 кілометрів).

На такий результат слабкозорі виходять у 24-25 років

-Результат Олександра Казіка – це фантастика для незрячого спортсмена! - повідомив у телефонній розмові журналісту 20 хвилин/RIA Марцин Кучерявий. – На такі високі досягнення слабкозорі спортсмени виходять у віці 24-25 років. Олександру виповнився тільки 21 рік. Відверто скажу, навіть я не сподівався на такий успіх. Зате точно можу сказати за рахунок чого його вдалося досягти. Давно працюю тренером. Але такого цілеспрямованого, наполегливого вихованця, як Саша, у мене ще не було.

Відео дня

Олександр Казік (ліворуч) зі своїм супроводжуючим (гайдом) земляком Сергієм Кучерявим

Тренер згадує випадки, коли його вихованець падав під час тренувань з роликів. Бувало, розбивав обличчя до крові. «Після такого думав, що наступного дня уже не побачу його на тренуваннях, - каже Марцин Кучерявий. – Та Саша загоював рану і знову продовжував заняття. Після першого такого випадку я зрозумів, що з такою наполегливістю він досягне високих результатів. За моїми прогнозами, вони мали бути пізніше. Спортсмен перевершив мої сподівання і свої можливості».

Олександр Казік начається в університеті «Україна» (Ірина Буй теж студентка, тільки в іншому виші – Вінницькому педуніверситеті імені Коцюбинського). Родом Казік з села Балки Барського району. У школу ходив до райцентру. Пішки, щодня. Вже у цьому проявився його наполегливий характер. Спочатку його супроводжувала мати пані Галина, чи батько Віктор. Пізніше сам вивчив дорогу, як він каже, до найменшої ямочки.

Змалку відмовився від тростини

-У нашому селі є лісополоса, там Саша щодня тренувався, коли навчався в школі, - розповів журналісту голова села Балки Олександр Чмих. – Ми з його батьками сусіди. Хлопець виростав, як кажуть, у мене на очах. На жаль, Саша від народження має вади із зором. Далі метра від себе він уже не бачить. Зате слух у нього загострений. Інколи дивишся, як він йде. Раптом зупиняється. Потім бачиш, їде якийсь транспорт. А він відчув його ще раніше.

Те, що Саша уже змалку відмовився ходити з тростиною, теж свідчить про особливість його характеру. Звичайно, молодий хлопець соромився. Іншої причини не було. В той же час повторював батькам, що вивчить дорогу як своїх п’ять пальців і не треба буде його супроводжувати в школу й назад. Зрештою, міг навчатися у сільській школі. Хотів мати кращі знання. Село хоч і приміське, але відстань до школи у понад три кілометри немала. Та й у місті для незрячого більше перепон, ніж у селі. Саша сам визначився,я к йому бути. Батьки не заперечували. Не дорікали, коли розбивав носа, коли треба було загоювати рани на колінах.

Торік на Кубку світу з біатлону в Японії Олександр Казік у складі збірної паралімпійців України виборов бронзову медаль. Його підтримали у час підготовки земляки.

Депутати надали 200 тисяч на підготовку до Олімпіади

Після того, як стало відомо, що Олександр Казік й Ірина Буй поїдуть на зимову Олімпіаду в Південну Корею, їхній тренер Марцин Кучерявий звернувся до депутатів Барської районної ради з проханням підтримати земляків.

-Я був присутній на тій сесії, коли виступав тренер, - продовжує сільський голова Балок Олександр Чмих. – Приємно вразило те, що депутати дуже уважно поставилися до його пропозиції підтримати спортсменів фінансово. Аби вони могли добре підготуватися до таких престижних змагань світового рівня. Керівник нашого машзаводу депутат Ілля Лук першим висловився за необхідність надати кошти.

Як стверджує співрозмовник, пропозицію тренера підтримали одностайно. «Причому, коштами не поскупилися, - уточнює Олександр Чмих. – Загалом на підготовку до Олімпіади виділили 200 тисяч гривень».  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up