«Докажіть в суді, що ви живий…» - Суддя «воскресив» колишнього військового

«Докажіть в суді, що ви живий…» - Суддя «воскресив» колишнього військового

Микола Коваленко, 78-річний військовий пенсіонер з Липовецького району, через суд змушений був доводити, що він … живий. Бо перестали виплачувати пенсію. Хто і чому заживо «поховав» чоловіка?

Коли Миколі Коваленку із села Попівка Липовецького району не заплатили пенсію за січень (у зв’язку з новорічними святами її мав отримати у грудні), він звернувся у Пенсійний фонд за розясненням. Там чоловіка зустріли із здивуванням: «Як ви прийшли? Ви ж померли!..»

-А я відповів їм: «У вас покійник ще не був на прийомі, тоді приймайте», - розповідає Микола Коваленко.

Чоловік каже, що саме так дізнався про те, що його вже викреслили із списків тих, кому виплачують пенсію. Він у них значився мертвий.

Відео дня

-Я пред’явив паспорт, пенсійне посвідчення, - продовжує розповідь чоловік, – але цього виявилося замало. Мені сказали, що розуміють, що це я. Втім, порадили йти в суд. Я запитав: для чого? А мені кажуть, щоб довести, що ви живий. Інакше пенсію не зможемо платити – ви у наших документах – мертвий.

Заказуй панахиду

З Вінниці, з управління Пенсійного фонду, пан Микола повернувся додому із словами: «Заказуй, бабо, панахиду». Пригадує, що саме так сказав дружині Людмилі Дорофіївні. І в неї, і в нього камінь ліг на серце. У Пенсійному фонді «покійного» ознайомили з документами, на підставі яких пана Миколу викреслили із списків отримувачів пенсії.

-Саме тоді я дізнався, що поховали мене на підставі рішення Зіньківського районного суду Полтавської області, - каже співрозмовник. – І сталося це ще 30 серпня 2016-го року. На підставі цього рішення РАГС виписав довідку про смерть. Подав дані у Пенсійний фонд. А там, зрозуміло, викреслили із списків.

Чому і хто так вчинив із літньою людиною, пан Микола взявся дізнаватися одразу, як тільки повернувся з поїздки до Вінниці.

За його словами, на Полтавщині він проживав понад десять років. Працював там  на керівній посаді – був директором цегельного заводу. Там залишилися колеги по роботі, знайомі. Звідти переїхав у Росію до сина, він теж військовий, у званні полковника вийшов на заслужений відпочинок. Дев’ять років тому пан Микола повернувся до рідного села Попівка, де жили його батьки, де він народився і виріс, закінчив школу. Звідси пішов на службу в армію. Відслуживши строкову, залишився у війську ще на багато років.

На Полтавщині Микола Коваленко проживав у селі. Як й іншим селянам, йому дістався земельний пай, площею три гектари. Підозрює, що саме ця ділянка землі стала причиною його дострокового «поховання».

-Іншої причини звести мене зі світу не бачу, - каже він. - Якщо мене не стане, значить, земля комусь перейде. Навіть у страшному сні не могло приснитися, що зробити це може рідний син, який залишився на Полтавщині. Саме він подав документи до суду, щоб визнати мене мертвим. Думаю, що зробив це заради того шматка землі. Невже б я й так не передав пай синові? Я ж з тієї ділянки все одно нічого не маю. Ніхто мені за її використання навіть гривні не заплатив.

Син заживо «поховав» батька

Коли на свій запит Коваленко отримав рішення суду з Полтавщини, тоді й зрозумів, що його відправив на той світ рідний син, який два рази звертався до суду. У 2013-му Коваленка визнали зниклим безвісти, а через три роки – померлим.

-У 1996 році я розлучився з дружиною на Полтавщині і переїхав до першої дружини, яка проживала з двома синами у Росії, - каже Микола Коваленко. – Синові на Полтавщині залишив будинок на шість кімнат. Писав листи, надсилав телеграми до дня народження. У відповідь, на жаль, не отримував нічого. Коли я поїхав, йому було 15 років.

У рішенні суду, яке показав пан Микола, сказано, що до 2000-го року Микола Коваленко час від часу надсилав телеграми, а потім перестав відповідати на листи від сина. Принаймні так стверджував на суді сам син.

-Зверніть увагу на те, який населений пункт зазначає заявник у позовній заяві, - каже співрозмовник. – Я народився на Вінниччині і він знав про це. А вказав у заяві, що я народився у Росії, за місцем, куди виїхав з Полтавщини Але при цьому змінив назву села – район і область назвав правильно, а село вказано інше. Для чого він так зробив, можна тільки здогадуватися.

Воскрес мій Микола

Із засідання Липовецького районного суду пан Микола повернувся додому з коробкою цукерок. Вручив їх дружині і сказав, що будемо святкувати його другий день народження.

-Слава Богу, воскрес мій Микола! – зустріла чоловіка пані Людмила. – За народним повір’ям, має довго жити.  Кажуть, кого помилково ховають, той довго потім живе. Та й так, дякувати долі, у Миколи Степановича гарні гени, його дід прожив 103 роки, а мати – понад 90.

«Воскресив» її чоловіка суддя Липовецького районного суду Сергій Стадник. На запитання, чи доводилося йому раніше приймати такі рішення, суддя відповів: «Ні, це перший такий випадок у моїй судовій практиці».

Липовецький суд скасував рішення Зіньківського районного суду Полтавської області про визнання Миколи Коваленка померлим. Втім, йому ще треба довести у Пенсійному фонді, що його «воскресили». Тим часом, у пенсіонера уже виникла заборгованість у сплаті за газ. Його попередили, що можуть припинити подачу палива. А треба чекати ще десять днів. тільки тоді рішення набуде чинності. В суді пояснили, що цей час відведено на апеляцію.

Треба скасувати актовий запис про смерть

Валентина Карабіньовська, начальник управління пенсійного забезпечення військових пенсіонерів ПФУ у Вінницькій області:

-Яким чином до нас потрапили документи про смерть Миколи Коваленка? – перепитує пані Валентина. – Коли виписують актовий запис про смерть, його передають до Пенсійного фонду. У загальноукраїнській базі дані значиться, що Коваленко знаходиться на обліку у нашому управлінні, тому сюди й направили документи. Перед тим, як зупинити виплачувати йому пенсію, я зателефонувала у сільську раду Попівки. Справа в тому, що перед тим пенсіонер змінював банківську картку. Тобто він звертався до нас. А тут раптом надходять документи з Полтавщини, у яких зазначено, що він помер там. Саме на цей факт ми звернули увагу і вирішили уточнити ситуацію у селі, де він проживав. Сільський голова із здивуванням сприйняла таку інформацію. Підтвердила, що чоловік у них проживає, значиться у книзі обліку. З цього часу й почалося з’ясування ситуації.

Щоб поновити виплату пенсії Миколі Коваленку, йому треба звернутися в управління юстиції. На підставі рішення суду там мають скасувати актовий запис про його смерть. Після того відновимо виплату грошей. Повернемо також заборговану суму.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up