До нас їде ревізор! Хто та як буде перевіряти бізнес у 2019 році

До нас їде ревізор! Хто та як буде перевіряти бізнес у 2019 році
Частково мораторій скасували ще в 2017 році та провели 27 тисяч перевірок. На 2019-й запланували вже 143 тисячі ревізій!
  • З 1 січня перестав діяти мораторій на перевірки бізнесу.
  • Контролюючі органи, серед яких Держпраці, Держпродспоживслужба, податкова та архітектурно-будівельна інспекція вже виклали плани перевірок на цей рік.
  • Як перевірити чи є ваша компанія в переліку?

Частково мораторій на перевірки бізнесу припинили ще в 2017-му. Тоді інспектори провели 27 169 перевірок.

А з 1 січня 2019 дія закону «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» припинена повністю.

Тож в планах ревізорів зробити у п’ять разів більше перевірок — 143 400!

Відео дня

Правила перевірки

При тому, інспектори перевірятимуть бізнес по-іншому. Зокрема, впроваджуюють в своїй діяльності ризико орієнтованість:

— Якщо у бізнесу низький ступінь ризику — перевіряльник приходить до нього раз на п’ять років. Якщо високий – не частіше одного разу на два роки, — пояснив міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Інформація про всі планові та позапланові перевірки викладена у відкритий доступ. Про планову перевірку інспектори мають повідомити не пізніше, ніж за 10 днів до здійснення перевірки. Для неї ревізор повинен мати службове посвідчення та направлення на перевірку. Без пред’явлення цих документів підприємець може не допускати інспектора на своє підприємство.

Ревізор має право перевіряти тільки ті питання, які вказані у направленні та входять до сфери його компетенції. Іншими словами, трудовий інспектор не може контролювати коректність нарахування податків, а інспектор ДФС – перевіряти дотримання трудового законодавства на підприємстві.

Приводом для позапланової перевірки є звернення фізичної особи про про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави.

Роботу перевіряючих можна фіксувати на фото та відео. Це дозволено законом. Також суб'єкт господарювання має право оскаржити результати перевірки. Свої претензії він вказує в акті, складеному інспектором. Згодом ці претензії вивчає керівництво контролюючого органу і дає мотивовану відповідь, з якою при бажанні можна йти до суду.

Які є плани на 2019 рік

Держпраці у Вінницькій області мають здійснити 821 перевірок дотримання трудового законодавства. Перша перевірка відбудеться 8 січня.

Держпродспоживслужба у Вінницькій області мають в плані 1319 перевірок, які стосуються санітарних норм, захисту рослин, захисту прав споживачів, реалізації тютюнових виробів. Старт роботи інспекції — 25 лютого.

Обласне ДАБІ перевірятиме дотримання норм будівництва на 138 об’єктах. У плані зазначено, що перша перевірка запланована на 5 лютого.

Державна фіскальна служба внесла у перелік 6721 суб’єктів господарювання по всій Україні, серед яких є і юридичні, так і фізичні особи-підприємці. Розібратися, скільки буде перевірок у Вінницькій області не вдалося через вузькопрофільну термінологію податківців, роз’яснення якої немає у відкритому доступі.

Планів перевірок ДСНС у Вінницькій області не викладено на офіційному сайті рятувальників.

Як дізнатися, коли буде перевірка

На порталі inspections.gov.ua. Тут можна дізнатися про планову, позапланову та комплексну перевірку, просто ввівши код ЄДРПОУ / назву / адресу свого підприємства.

Такий же принцип дії має opendatabot.ua. Єдина відмінність — з сервісом можна працювати через месенджер, Viber, Telegram, Skype.

Про перевірки вінницького бізнесу часто пишуть на фейсбук-сторінці Спілки підприємців «Стіна».

Нагадаємо, мораторій на перевірки бізнесу в Україні діяв з 2014 року. Це рішення приймалося з метою припинити тиск на підприємців з боку контролюючих органів, за допомогою чого виключити чинник корупції та стимулювати розвиток малого та середнього бізнесу.

Читайте також:

Головне фото: pixabay.com

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up