«Дика качка»: поіменний список загиблих - згадаймо їх у Воскресіння Христове

«Дика качка»: поіменний список загиблих - згадаймо їх у Воскресіння Христове
Побратими Ярослава Костишина разом з командиром першої ротації полковником Бондарем приїхали на відкрииттямеморіальної дошки Герою у його рідне село в Івано-Франківській області, Їх приємно вразив патріотизм місцевих мешканців - від малого до старого

•Документальний фільм «Позивний Зеніт» демонструють у ці дні в кінотеатрі «Родина».Його показ триватиме і наступного тижня.

•Стрічка - про загін Повітряних сил «Дика качка», який прикривав підступи до Донецького аеропорту зі сторони Спартака на позиції «Зеніт»

•За сім ротацій загін втратив 11 бійців. Позицію дотепер контролюють українські військові

Перед прем’єрою присутні в залі вшанували пам'ять згиблих бійців зведеного загону «Дика качка». Нагадаємо, загін формувався тільки з добровольців Повітряних сил. Прізвища загиблих, на прохання журналіста RIA, надав координатор зйомок картини полковник Сергій Ємельяненко. Біографії та окремі подробиці з життя героїв журналіст віднайшов в Інтернеті та зі спогадів їхніх побратимів.

11 авіаторів загинули під час семи ротацій загону. Серед них – 3 офіцери, 2 сержанти, 5 солдатів і 1 матрос. Перша ротація тривала 44 дні. За цей час тільки в один з них не було обстрілів. Зате запам’яталися  ті, коли бій тривав по десять годин.

Вшануймо пам’ять про них у ці Великодні дні. Згадаймо їхніх дітей, дружин, батьків, рідних. Уклонімося їм доземно за відважних чоловіків, батьків, синів. Вічна слава Героям! Герої не вмирають!

Відео дня

Мріяв про небо, залишив двох доньок-близнят

Ярослав Костишин , підполковник (19.06.1981- 27.110.2014)

Ярослав родом з Івано-Франківська. Закінчив Академію сухопутних військ імені  Сагайдачного за спеціальністю «Автомобілі та автомобільне господарство» . Служив на Хмельниччині.  За словами побратимів, мріяв продовжити навчання, щоб стати льотчиком. особливо приваблювали реактивні літаки. Запамятався комунікабельним, веселим, життєрадісним. Разом з дружиною виховував двох донечок-близнят.

-Надзвичайно патріотична людина, - каже про Ярослава перший командир загону полковник Богдан Бондар. – Він згадував, що в селі було два державні прапори – один на сільській раді, другий на їхньому будинку. Похований у Яромолинецькому районі, де служив і звідки дружина. На Іваано-Франківщині у рідному селі Тисменецького району відкрито пам’ятний знак на приміщенні школи, яку закінчував Ярослав.

Загинув від осколкового поранення під час мінометного обстрілу. Присвоєно чергове звання підполковник. Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Одружився перед штурмом «зеленими чоловічками» їхньої частини у Севастополі

Іван Бенера, старший лейтенант (11.09.1986- 02.12.2014)

Родом з села Чуків Немирівського району, на відмінно закінчив школу. Став військовим. Має диплом Харківського національного університету Повітряних сил. Служив у Севастополі. 22 березня 2014 за декілька годин до штурму їхньої частини представниками російського «Воєнторгу» вирішив поєднати свою долю з лікарем бригади Галиною Волосячик.

22 березня 2014-го, за кілька годин до штурму військової частини російськими окупаційними військами та їхніми пособниками з кримської «самооборони», одружився з Галиною Волосячик (1988, Рівненщина), лікарем бригади. Після передислокації частини продовжив службу в Миколаєві. На початку листопада написав рапорт добровольцем у зону бойових дій. Загинув 2 грудня 2014-го, потрапивши під мінометний обстріл біля Авдіївки, Міна впала за метр від нього, до ротації не дожив чотири дні.

Залишились батьки, три сестри та дружина. Похований 4 грудня 2014-го в Чукові Немирівському районіу. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно). На фасаді загальноосвітньої школи, де вчився Іван Бенера, і на фасаді будинку, де він проживав, встановлено меморіальні дошки.  22 грудня 2015 року Миколаївська обласна державна адміністрація вручила дружині загиблого військовика Галині Волосячик ордер на квартиру.

Відбили танкову атаку бойовиків, які рухалися з… українськими прапорами

22 січня 2015-го увійшов в історію Повітряних сил, як день бойової слави, мужності і героїзму захисників позиції «Зеніт», В цей день їм вдалося відбити танкову атаку і знищити декілька БМП та БТР. Ворог застосував обманний маневр: техніку «прикрасили» українськими прапорами. «Дика качка» атаку відбила. Захопили у полон семеро терористів, відбили два БТР-80, чотири МТ-12. Щоправда, ціною втрат двох бійців. У той день загинули:

-Василь Петренко, майор (06.10.1975-22.01.2015),

Родом з Коростеня, з багатодітної родини. Кадровий офіцер,  служив в Одеській зенітно-ракетній бригаді. Сиротами залишилися дві його донечки. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького Ш ступеня (посмертно).

-Денис Попович, солдат (28.06.1979  – 22.01.2015),

Родом з Київщини, служив у 40-й бригаді тактичної авіації. Залишились дружина та двоє синів 4 і 7 років. Похований у ріднму селі Морозівка Баришівського району Київської області. Нагороджений орденом «За мужність» Ш ступеня (посмертно).

Його іменем назвали вулицю

Юрій Савіцький, солдат (11.07.1984 - 23.03.2015):

Гранатометник Юрій Савіцький з сусіднього Летичівського району на Хмельниччині. Загинув, прикриваючи підступи до Донецького аеропорту. Похований на центральному кладовищі райцентру Летичів. У цьому місті його іменем названо вулицю. Василь

13 квітня – день найбільших втрат

П’ятеро бійців зведеного загону «Дика качка» не стало у трагічний день 13 квітня 2015 року. Це найбільша втрата за всі сім ротацій перебування підрозділу на позиції «Зеніт». Ось їхні прізвища:

-Василь Путаненко, сержант (08.06.1976-13.04.2015),

Родом з Київщини. До речі, строкову військову службу проходив на Вінниччині у місті Гайсин, а також в одному з підрозділів Повітряних сил у Криму. Мав спеціальність тракториста, водія.  Друзі згадують Василя, як людину щедрої душі. Поховали у рідному селі Кузьминці Кагарлицького району на Київщині. Василь

- Олександр Тищенко, солдат (12.06.1977-13.04.2015),

Родом з Київщини,служив у 40-й бригаді тактичної авіації. Загинув під час мінного обстрілу. Похований у селі Мигалки Бородянського району Нагороджений орденом «За мужність» Ш ступеня

Солдат 40 бригада тактичної авіації Загинув від міни під час чергового обстрілу біля Авдіївки Похований у селі Мигалки Бородянського району. Нагороджений орденом «За мужність» Ш ступеня

-Дмитро Гура, солдат (18.03.1988-13.04.2015),

Родом з міста Узин на Київщині. Снаряд влучив у бліндаж, де разом з Дмиттром перебували ще четверо побратимів. Дома його чекали мама Гура Ганна Андріївна, сестра, брат, кохана дівчина Ірина, племінники. Нагороджений орденом «За мужність» Ш ступеня

-Олексій Вовченко, матрос (16.03 1976 – 13.04.2015),

Родом з села Дибинці Богуславський району. Служив водієм обслуги у 40-й бригаді тактичної авіації. У нього залишилося двоє дітей. Похований у рідному селі. Нагороджений орденом «За мужність» Ш ступеня

-Богдан Гончаренко,  молодший сержант (07.10.1991 - 13.04.2015),

Народився у Мелітополі Запорізької області. Служив у 25-й бригаді транспортної авіації. Залишились батьки, брат та сестра. Похований у Мелітополі. Нагороджений орденом «За мужність» Ш ступеня

Загинув від кулі снайпера

Борис Козак, старший солдат (03.09.1990-03.09.2014)

Родом з Полтавщини. Загинув ще до прибуття на місце дислокації загону «Дика качка». Служив у 156-у зенітно-ракетному полку Повітряних сил. Біля села Піски зенітники надавали допомогу бійцям батальйону «Дніпро-1», які потрапили у засідку на шляху Авдіївка-Донецьк. Побратимів виручили, вони вибралися із засідки. Старший солдат Козак надавав вогневу підтримку із зенітної установки, що була встановлена на автомобілі «Урал». Його життя обірвала куля снайпера. Похований у селі Прихідьки Пирятинського району Полтавської області. Нагороджений орденом «За мужність» Ш ступеня.

Дякуємо Героям за мужність, патріотизм, самопожертву бійцям-добюровольцям зведеного загону "Дика качка".  Щирі співчуття рідним, близьким, побратимам полеглих

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up