День протестів під ОДА. Вимагали виборчу реформу, великі пенсії та відставку уряду

День протестів під ОДА. Вимагали виборчу реформу, великі пенсії та відставку уряду
  • Одразу кілька пікетів, один за одним, пройшли під стінами Вінницької ОДА, 15 травня.
  • Представники політичних сил вимагали розпочати виборчу реформу, яка скасує закриті списки партій, прийняті ще за часів Януковича.
  • Після вже говорили пенсіонери, вимоги яких можна описати коротко: в Україні погано, потрібні зміни. Щоправда, не пропонували, як їх здобути.

Невелика площа перед стінами Вінницької облради вже традиційно є місцем для протестів. Таких акцій з наближенням виборів в Україні — стає усе більше.

Зокрема, спочатку була акція для підтримки виборчої реформи. Представники ГО «Сentre UA» казали, що існуюча система дозволяє проходити у Верховну Раду нечесним політикам.

Тоді як існує законопроект, який скасовує закон «Про вибори», прийнятий в інтересах режиму Януковича. Разом з коаліцією вінницьких осередків політсил, активісти звернулися до чиновників, аби ті розглянули та прийняли новий закон.

Відео дня

А після — прийшли під стіни ОДА вінницькі пенсіонери з численними вимогами. Зокрема, прийняти справедливі пенсії та відправити у відставку міністра соцполітики Андрія Реву; повернути державну землю громаді Агрономічного; скасувати монетизацію пільгового проїзду.

Часто лунало й відправити у відставку прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, якого активісти звинувачували в усіх бідах.

За вибори по-новому

Уже з 9-ої ранку, стояли люди з прапорами кількох політичних сил, серед яких були «Самопоміч», «Батьківщина», «Рух нових сил». Їх стягів було найбільше. А ще люди тримали картонні руки з написами «Європейська партія України».

Зі сходів виступали політичні діячі від цих сил у Вінниці. Головна теза їхніх виступів — виборча система, яку прийняли ще в 2011 році за часів Віктора Януковича, приводить до влади тільки олігархів. Тоді як професіонали та реформатори — не можуть потрапити у парламент та почати змінювати Україну.

Їх уважно слухали люди, які тримали прапори цих політсил. Зокрема, й молодь. Намагалися поговорити з молодиком, який тримав партійну символіку.

— А ви за що тут стоїте?

— Ну, щоб зменшити мажоритарку! — упевнено відповідає хлопець.

— Щоб її скасувати?

— Ні, зменшити її кількість. Аби місця у Верховній Раді більше не купували.

Акція, яка тривала трохи більше 30 хвилин, закінчилася груповим фото як на площі, так і біля офісу осередку партії «Самопоміч».

Представники громадських організацій та вінницьких осередків підписали звернення до обласної ради, аби депутати звернулися до своїх колег у Верховній Раді та прийняли проект виборчого кодексу та встановили відкриту виборчу систему.

Що саме має змінитися у виборах роз’яснювала координаторка ГО «Центр UA» Олена Данілова.

— Суть — відкрити регіональні списки та прибрати мажоритарні і закрити списки, де, як ми знаємо, всі місця купуються. Коаліція політичних сил у Вінниці підтримує процес реформи виборчого права — люди усвідомлюють, що змінивши систему можна отримати кардинальні зміни у стані України, — казала Данілова. — За нинішньою системою в парламент проходять ті політики, яких висуває партія, а не громадяни. Політичній силі достатньо 5% голосів, аби отримати крісла у Верховній Раді.

Питаємо, чому для акції залучали саме політичні сили та чи не є це агітацією до виборів у 2019-му?

— Те, що на акцію прийшли представники політсил, то я не вважаю це агітацією чи політичною рекламою. Ми анонсували відкритий майданчик, запрошували усіх. Бо тільки більшістю ми зможемо вплинути на владу, — відповіла координаторка ГО «Центр UA» Олена Данілова.

Також вона розказала, що в четвер, 17 травня, запланована акція «Ні виборам за законом Януковича» в Києві, під стінами Верховної Ради.

Повернути великі пенсії та пільги

Вже о 10-й ранку цього ж дня, під стінами ОДА стали збиратися пенсіонери, яких закликав прийти на мітинг очільник партії «Голос народу» Віктор Маліновський.

Вимоги спікерів, на відміну від першого мітингу, були нечіткими та виглядали більше на скарги, що в Україні трапляються тільки погані речі. У емоційних виступах громадські активісти та відставні військові вимагали пенсій як на Заході та звільнити увесь Уряд, до якого вони втратили довіру.

— У Верховній Раді зараз розглядатимуть законопроект, за яким мінімальний прожитковий рівень стане таким же, як і мінімальна зарплата — 3700 гривень, — казав з трибуни Маліновський. — Будемо спонукати обласну раду на позачерговій сесії, аби та звернулася до нардепів, щоб такі зміни підтримали. Бо так, мінімальна пенсія стане на рівні 3700 гривень та буде рости в залежності від мінімальної зарплати.

Крім того, активіст Михайло Сіранчук перед людьми прочитав звіт про стан справ у країні, одягнувши «маску Гройсмана». У тезах його виступу було про збільшення у кілька разів цін на продукти та комунальні послуги, відтік українців за кордон, зменшення зарплат та пенсій. За словами чоловіка, в цьому була персональна вина міністрів Уряду.

Спроба поспілкуватися з пенсіонерами, аби розібратися, що вони хочуть — зазнала невдачі.

— А що ви тут взагалі фотографуєте? Ви за народ чи за кого?! — казала журналісту жінка поважного віку.

Надалі, вимоги активістів та їх виступи були нечіткими та не зрозуміли. Зі сходів лунали заклики повернути землю Агрономічному, скасувати ідею Кабміну щодо монетизації пільгового проїзду. І згадали, що сьогодні — 10-та, ювілейна акція пенсіонерів під стінами Вінницької ОДА.

— Ми будемо збиратися на Київ! Заблокуємо столичне метро, усі підходи до Верховної Ради. Вимагаємо, аби політики нас почули! — казали люди зі сходів обласної будівлі.

У той же час, це все слухали два мовчазних пікетувальники, що були вдягнуті у робу ув’язнених. Два чоловіка тримали плакати з вимогою «повернути вкраденого Кобзаря». Щоправда, портрет Тараса Григоровича іноді від них «тікав»: його здувало вітром сходами, які сьогодні стали майданчиком для протестів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Николай Энэми

    Опять этих питекантропов вывели) люди вам ещё не надоело заниматься хuynёй?
  • Жора

    Шо это за понты ? Клоуны делают шоу ?

    А где Люди от боксера ? Где братья ?

    Вот бля*ь еба*ый  СТЫД

    https://korrespondent.net/user/65948673/comments/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up