Через пляшку шампанського патрульні «задули» сльозогінним газом цілий натовп

Через пляшку шампанського патрульні «задули» сльозогінним газом цілий натовп
  • Інцидент стався у ніч з 13 на 14 лютого біля центрального входу у залізничний вокзал
  • На місці було кілька екіпажів патрульних
  • З іншої сторони — близько 15 вінничан, серед яких жінки та діти

Версії сторін помітно відрізняються. Постраждали і хлопці з компанії, і патрульний. Конфлікт закінчився затриманням двох вінничан із застосуванням газового балончика. А ще відкриті дві кримінальні справи.

Конфлікт через відкриту пляшку

— Ми з хлопцями під’їхали трохи пізніше, тому деталі інциденту знаємо зі слів очевидців, — каже журналіст «Дорожній контроль Вінниця» Денис Климов. — Нам розповіли, що поліцейські підійшли до компанії, , які стояли на парковці біля залвокзалу з відкритою пляшкою шампанського та сказали, що ті порушують закон — п’ють алкоголь у громадському місці. Пили вони чи ні нам невідомо.

Відео дня

Денис розповідає, що люди захотіли, щоб патрульні надали їм докази того, що вони порушують, на що «копи» відповіли, ніби вони не мають цього робити. Почалася суперечка, поліцейські сказали, що забирають хлопців у райвідділок. Ті не захотіли їхати, сказали, що для цього немає підстав. Тоді «копи» закували одного з хлопців у кайданки. Друзі та родичі намагалися «відбити» затриманого, і у сутичці поліцейські дістали балончик з газом та «задули» ним всіх навколо. Серед людей була вагітна жінка та троє дітей віком від 2 до 13 років.

Затримані у відділку

— Одягли наручники й на іншого хлопця, — говорить Климов. — За словами свідків, вони лежали обличчями у снігу з 15 хвилин. Швидку допомогу для дітей та жінок «копи» не хотіли викликати. У райвідділку слідчий не міг прийняти заяву від людей аж до шостої ранку. Ми там були до самого ранку. Але у самого поліцейського слідчий прийняв заяву, як тільки приїхали.

Не хотіли викликти «швидку»

Журналіст RIA зв’язався зі стороною потерпілих. Вони розповіли, що патрульні підійшли з вигаданих причин. А коли обпекли дітей сльозогінним газом, то відмовлялися викликати «швидку».

— На вокзалі ми проводжали родичів на потяг. Крім тих, що поїхали, нас було десь 10 людей, — розповідає очевидиця інциденту Ірина Сподарук. — Поліцейські підійшли до мого чоловіка та брата. Сказали, що ніби бачили, як вони курили у приміщенні вокзалу. Потім почали звинувачувати ще й у тому, що хлопці пили «слабоалкоголку» біля вокзалу. Звичайно, чоловіки почали сперечатися, бо нічого такого не робили. Лаялися, кричали, а тоді поліцейський одягнув на мого брата наручники та почав на всіх прискати своїм балончиком. Газ потрапив навіть на дітей. Зараз мою 9-річну дитину нудить, можливо, ще від того.

Ірина говорить, що там була ще вагітна жінка, яку поліцейські не пускали до її дитини. Вона каже, що її чоловік втрутився у суперечку, сказав копам, що так робити не можна. Тоді кайданки одягли й на нього. Обох затриманих доставили у Лівобережне відділення поліції.

Один з затриманих. За словами журналістів "ДК", на обличчі у чоловіка сліди від опіку газом

— Ми просили патрульних викликати швидку для дітей, а вони відповіли: “У вас в руках телефон, то ви й викликайте”, — каже Ірина.

Поліція: коп отримав удар в обличчя

Тетяна Фіщук, прес-секретар патрульної поліції Вінниці

— Патрульний побачив, що один із людей зробив ковток шампанського біля входу у залізничний вокзал. Підійшли до нього зробити зауваження. Штрафувати не хотіли. Чемно та ввічливо сказали, що там пити не можна. На що чоловік зреагував неадекватно. Почав ображати поліцейського, та вимагати докази порушення. Це перейшло у злісну непокору — коп отримав удар головою в обличчя. Інший патрульний зреагував на це та застосував газовий балончик. При затриманні ще застосував кайданки. Також затримав другого чоловіка за непокору. Обидвох чоловіків доставили до райвідділку. На одного з людей склали протокол за розпивання алкогольних напоїв у громадському місці. На іншого — протокол за непокору поліцейському. На обидвох — протоколи про затримання.

Відкрито два кримінальних провадження

У прес-службі обласної поліції розповіли, що наразі відкрито дві кримінальних справи — ст. 342 («Опір представникові влади») та ст. 365 ч.2 («Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу»).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Вадим Шмагалов

    Почитав я тут декого і зрозумів єдине -Одна Бабка Сказала (ОБС) самадостовірна інформація?! Я не був свідком ситуації, але бачив і знаю інше, чому був особистим свідком. Черговий слідчий не прийняв заяви від цивільних потерпілих, зате легко прийняв заяву від "потерпілого" копа. Чому? В чому перевага копа перед цивільними? Більше того. Наступного дня чергова слідча не поспішала виконувати частину 1 статті 214 КПК. Тільки, послухавши мене, погодилась. Хто я? Свідомий громадянин, юрист, правозахисник. Поки анонім. Якщо кого зацікавлю, зареєструюсь.
  • Andrew

    Дані громадяни дійсно розпивали шампаньське на вокзалі і курили цигарки, про що самі і заявили, мовляв це і не порушення зовсім. "Чоловік і брат" нахабним тоном вимагали показати їм відео як вони пили, потім стандартний набір "нє дакажєшь", "на каком аснаваніі", "я сєйчас пазваню", далі нецензурна лайка, крики, образи. І таки подзвонив, за дзвінком приїхали "активісти, журналісти і т.д." сумнівної організації "дорожній контроль", на місці вони своїми діями лише всіляко заважали роботі патрульних, погрожували, ображали і провокували на конфлікт. Стосовно затримання двох чоловіків, то перший після довгої тиради образ і погроз відкрито кинувся на патрульних з кулаками, вдарив одного патрульного головою в обличчя, інший чоловік також був конфліктний, викрикував погрози, потім почав розмахувати руками, намагався прорватися до першого чоловіка якого саме вели в патрульний автомобіль, за що також був затриманий. Стосовно жінок, так дійсно на місці події було кілька жінок, дві з яких приймали активну участь у штовханині з патрульними, кричали не своїм голосом, шарпали та штовхали патрульних, викрикували образи і погрози, та що ніби то вагітна до епіцентру бійки не наближалася а сиділа в автомобілі, разом з нею і діти, ніякий газ на них не потрапив. Вимогу викликати швидку придумали з пустого місця(жінки верещали що швидка потрібна спочатку вагітній жінці, потім одному із затриманих, потім дітям і все це була брехня), для того щоб тягнути час і не дати патрульним нормально виконати свою роботу, на місці події ніхто окрім 1 патрульного не постраждав. В заключення слід зауважити, що порушники випили явно не "ковток шампаньського" а добряче так "посиділи". "Дорожній контроль" явно виступає не за законність і порядок, а всіляко заважає роботі правоохоронців, провокує їх на конфлікт, знімає і монтує ганебні відео, явно перекручують інформацію з ціллю дискредитації поліцейських, вигороджує правопорушників. Копи все правильно зробили.

    Anonymous reply Andrew

    Полностью поддерживаю. Именно такая ситуация и имела место тогда на вокзале. ДК открыто провоцируют сотрудников полиции. Если у нас полиция такая плохая, так почему данные "активисты" не шли в ряды патрульных полицейских, чтобы что-то изменить или показать как нужно работать? Ответ мне кажется очевиден. Мне кажется что у данных "активистов" были и неоднократно проблемы с законом. Теперь ходят и не знают куда себя деть обиженные на всех. Или просто это чей-то провокативный проэкт, тем более в время когда в стране идёт война

    Anonymous reply Andrew

    Дії поліції - вірні коли  копи керуються законом.  Так, на кожне порушення є законне покарання. Давайте переглянемо закон.



    Чи потрібно вірити НОВІЙ ПОЛІЦІЇ? Для прикладу реакція Тетьяни Фіщук на дії своїх колег на адміністративне правопорушення. Про що говорить закон? "Стаття 178. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді" Так припустимо що поліцейські помітили правопорушення, мають доказову базу, і діють згідно закону. Читаємо закон і порівняємо , як бачить цей закон шановна Тетьяна Фіщук. "Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення) та в інших заборонених законом місцях, крім підприємств торгівлі і громадського харчування, в яких продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на розлив дозволена відповідним органом місцевого самоврядування, або поява в громадських місцях у п'яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян." Чим мало закінчитись адміністративне правопорушення якщо вірити прес-секретарю а саме: "Підійшли до нього зробити зауваження. Штрафувати не хотіли. Чемно та ввічливо сказали, що там пити не можна. На що чоловік зреагував неадекватно." Читаємо закон : "тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян" Робимо висновок що вислів Тетьяни "Штрафувати не хотіли" - це не ознака доброго поліцейського а лише виконання ним закону. Так, лише попередження і це нормально. Тепер попробуємо уявити що на чемні дії поліцейського людина проявляє агресію. ( іншими словами 2 чудових копа попросили двух нелюдей припинити правопорушення, надали докази що це алкоголь, абмежились попередженням а у відповідь агресія) Мені не віриться, напевне 90% також неповірять а Тетьяна вірить. Читаємо КАЗКУ далі на чемність та вічливість людина безпідставно вдарила ХОРОШОГО ПОЛІЦЕЙСЬКОГО в обличчя. Шановну Тетьяну дивує що людина попросила надати докази порушення. Так це так демократично , МИ ПОВИННІ ВІРИТИ що не тільки Татьяна пише правду, а і поліцейські змогли індифікувати алкоголь у пляшці та місце для розпиття підпадає під Ст 178. Тепер розглянемо як закон та Тетьяна Фіщук бачать затримання чоловіків. Нічого спільного у поглядах прес-секретаря та закону , а саме: "Так, ч. 1 ст. 261 КУпАП визначено, що адміністративне затримання особи допускається з метою припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано ІНШІ ЗАХОДИ впливу, встановлення особи, складення протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, якщо складення протоколу є обов’язковим, забезпечення своєчасного та правильного розгляду справ і виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення" Дивно , але мова йшла про попердження і вічливих і чемних поліцейських. "коли вичерпано інші заходи впливу, встановлення особи, складення протоколу про адміністративне правопорушення". Цікаво коли на думку Тетьяни Фіщук наступає момент коли закінчується чемність та розпочинається "вичерпані інші заходи впливу". ( Цю межу чітко показали поліцейські у Кривому Озері, коли після чемності достали зброю та почали стріляти у темряву ( так випадково) вони також намагались попередити правопорушення). Читаємо автора. "у сутичці поліцейські дістали балончик з газом та «задули» ним всіх навколо. Серед людей була вагітна жінка та троє дітей віком від 2 до 13 років." Дивно, але про це мовчить прес-секретар поліції. Виниає питання чому? Шукаємо відповідь у законодавчій базі: "Забороняється застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними групового нападу, що загрожує життю і здоров`ю людей, працівників міліції, або збройного нападу чи збройного опору (ст. 12 ЗУ “Про міліцію”). У разі неможливості уникнути сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов`язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров`ю правопорушників та інших громадян." Тепер зрозуміло чому не викликали швидку, не дали медикам оглянути людей на отруєняя газом. Як пише Тетьяна це ЧЕМНІСТЬ ТА ВВІЧЛИВІСТЬ поліції. Але чому чемні та ввічливі поліцейські перетворюються у вбивць Олександра Цукермана. Відповідь на це у реакції керівництва поліції, та обєктивному висвітлені конфлікту прес-секретарем. Коли черговий поліцейський застрілить людину, ми будемо писати про прикрий збіг, дивуватись чому і як? А відповідь - це бездіяльність керівництва поліції на перевищення поліцейськими своїх обовьязків.

    Anonymous reply Anonymous

    "Вагітна" Сиділа в автомобілі, який стояв на відстані близько 5-6 метрів від місця події. Діти також були біля данного автомобіля. Про те, що данна особа є "вагітною" , можна було лише з її слів так як вона навіть не виходила з автомобіля.

    Andrew reply Anonymous

    Я описав ситуацію такою якою вона була, все що бачив те і написав, а ви тут розводите софістику, спекулюєте з формулюваннями закону, займаєтеся буквоїдством, не зовсім зрозуміло з якою ціллю... Переглядайте закон стільки, скільки вам заманеться, то є корисна справа, але не перекручуйте... Ну не можна бухати на вокзалі, ну не можна хамити, погрожувати і матюкатися у відповідь на зауваження,  порушив, значить потрібно нести відповідальність, а не влаштовувати скандал і бійку. Якби ті чоловіки з самого початку не поводилися нормально, на зауваження відреагували адекватно, тобто припинили б правопорушення і нормально спокійно спілкувалися, то усе б закінчилося швидко і спокійно, оформили б попередження і все на тому, через кілька хвилин були б вільні, але ні вони вибрали інший шлях, почали "качати права", погрожувати матюкатися на всю стоянку, вони ж самі це все визнали, і те що пили, і те що  матюкалися, і те, що штовханину влаштували, а так поводитися НЕ МОЖНА. От і сталося все як сталося. І до речі газом "всю товпу" ніхто не дув, дули вони на конкретного порушника...

    Anonymous reply Andrew

    Поліцейський  мав припинити правопорушення я з Вами цілком згоден.  Покарання  - згідно  Ст 178. Не має питань.  Самі визнали пили..... Порушив потрібно нести відповідальність .  Я підтримую.

    Конфлік мав вичерпатись або попередженням , або штрафом якщо люди не припинили правопорушення на закону вимогу поліцейського.  Штраф  - індифікація особи, фіксація правопорушення, складання  протоколу ( згідно закону, свідки  (могли би Ви свідчити) . Припинення конфлікту.

    Я не бачу законих підстав по перше для затримання

    по друге використання спецзасобів.

    ( адекватна реакція виклик ще одного одного екіпажу). Жінка попросила викликати швидку. Невже це злочин? Приїхали, зафіксували відсутність ознак отруєння. І конфлікт вичерпаний.

    "Ну не можна бухати на вокзалі, ну не можна хамити, погрожувати і матюкатися у відповідь на зауваження,  порушив, значить потрібно нести відповідальність" - я з Вами згоден 100%.

    Переглянув публікацію Микити Панасенкоще раз. Перегляньте і Ви шановний опонент. Зі сторони поліції не було спроби припинити конфлікт по СТ 178. Поліція не намагалась індифікувати порушників для оформлення штрафу. Поліція зразу вирішила на похання надати докази, застосувати спецзасоби, та затримувати порушників до відділу МВС. Це не має нічого спільного із законом. Це злочин. Можливо до цього підштовхнули  образи хлопців. Але якщо поліція вимагає дотримування закону у "пяничок", не потрібно порушовати закон поліцейськими.  На щастя  поліція застосувала газовий балончик, але у Кривому Озері поліція також намагалась утихомирити  "пяницю"  під рукою опинилась зброя, а не намагання діяти згідно закону.

    Andrew reply Anonymous

    Ви, я так розумію не володієте повною інформацією. Поліцейські застосували газові балончики уже коли затримували порушників, які відмовилися пройти у кімнату поліції для встановлення їхньої особи і складання протоколу, та чинили активний супротив їхнім законним вимогам. Повторюся, з самого початку їх ніхто не хотів затримувати і доставляти до райвідділу, їх просто попросили припинити правопорушення і пройти у кімнату поліції на самому вокзалі для складання адмін.матеріалів, але п'яні чоловіки і жінки вирішили інакше, все що сталося далі я вже описував вище...

    Anonymous reply Andrew

    Шановний Andrew, так дійсно свої коментарі писав після ознайомлення з матеріалом  Микити  Панасенко. Журналіст, виклав своє бачення конфлікту, та коментарі поліції та хлопців учасників правопорушення. Я згоден с Вами Andrew, з Татьяною Фіщук хлопці порушили закон і здійснили адміністративне порушення. Кваліфікація Ст 178. Згідно закону повинні нести відповідальність на підставі доказів, показів свідків та розгляду справи поліцейським. Так з цим я цілком згоден.  Тепер я володію доказами ( свідка Вас Andrew) намагались затримати порушників а саме "пройти у кімнату поліції на самому вокзалі".  Звертаємось до закону.

    Ст 178. нічого не говорить про  затримання. Я зробив висновок що це бажання поліцейського, так ВІН ВИРІШИВ, і воно не є законним.  ( дозволю приклад на правилах ДР. Ви не надали перевагу пішоходу і Вас намагаються затримати, та доставити у відділок) Так, якщо у Вас є бажання не проблема, але закон не передбачує такий перебіг подій. Тепер знову розбіжності слова прес- секретаря "Штрафувати не хотіли. Чемно та ввічливо сказали, що там пити не можна. На що чоловік зреагував неадекватно"

    Я не знаю жодну людину яка на прохання чемно та вічливо перестати пиячити полізе у бійку. Десь є трошки брехні. Або це було не дуже чемно, бо це були погрози. Зроблю припущення . Поліціанти , дійсно намагались припинити правопорушення, але  не було "протоколів", або не намагались зафіксувати докази та на момент зауваження не було свідків ( для прикладу ВАС)  При цьому вони забули про чемність та вічливість ( на декілька хвилин) і  про межі своїх повноважень. Перегляньте публікацію , надати документ для індифікації порушника ніхто не намагався.

    Тепер застосування спецзасобів.  По перше  порушення Ст 178 це не передбачає, якщо дійсно був опір потрібно діяти за законом, викликати ще декілька екіпажів, опитати свідків. Скласти протокол. Застосування балончика при дітях та жінках заборонено. Це правопорушення, і поліція буде намагатись про це не писати. (Читаємо Тетьяну  Фіщук газовий балончик є а от дітей та жінок бачили лише Ви , поліція їх не бачить)

    Ст 178 чітко вказує на індифікацію місця правопорушення, якщо пянкаце було біля стоянки автомобіля або у ньому. То це не є порушення. І дії поліції обмежені  усним попередженням . Тепер з швидкою . Жінка ( хороша чи погана) після засточування спецзасобів просить викликати швидку. Це не є злочин. Злочин це відмова у її прохані.

    Шановний опонент, я згоден що поліція намагалась припинити правопорушення, але законими ці дії назвати не можна. І керівництво повинно провести розслідування, залучити свідків ( Вас для прикладу) і скорегувати дії патрульних згідно чинного законодавства.  Це піде лише на користь поліції.

    Andrew reply Anonymous

    Щось Ви пане анонім, згодні-згодні, але якось не згодні, я більше не буду з вами сперечатися, бачу це всеодно нічого не дасть. Ви продовжуєте займатися буквоїдством і перекручуванням, а все насправді просто і зрозуміло, не можна пиячити, не можна з матюками і погрозами розмовляти з поліцією чи зким би то не було, не можна влаштовувати бійки і все на цьому, крапка! І якщо копи прижали те зарозуміле п'яне бидло і припинили їх бидлування, то я тільки за і будь яка нормальна людина буде за! p.s. повірте п'яна бидлота на якісь зауваження в їхню сторону якраз агресією і реагує, вже стикався з таким не один раз, думаю Ви також.

    Andrew reply Andrew

    *поводилися нормально
  • Vestikos

    Начало ситуации и грубую манеру обращения к полицейским никто не видел,а вот момент задержания законопослушного гражданина с открытой бутылкой шампанского в руках и сигаретой в зубах в холле ЖД вокзала после неоднократных замечаний заметили только всем известные активисты......Копы все правильно сделали!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Они бухали и курили сигареты и об этом открыто кричала одна из участниц. Второго "незаконно задержаного" раз десять просили успокоится, и только когда он подорвался на патрульного с кулаками его задержали. Дамы сомневаюсь что пили только шампанское ту мелкую в черной шубе вообще усыпить надо( она ведь угроза для общества) она постоянно дёргала патрульных за форму, кричала, а потом открыто начала кричать: "Мы просто пили и курили на вокзале и что?"  Какая на.. Европа? Пойди так в Германии или Польше повы..ся. "Временно беременная" кстати сидела в машине и даже не подходила к епицентра событий, зато кричала с машины что она газу надышалась(дети кружили вокруг машины где она сидела). Если даже присутствующие на месте местные таксорики говорили: "Что это беспредельщики, мужики заберите их отсюда".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up