«Будьмо знайомі» 2600 разів – у Вінниці закрили популярну телепрограму

«Будьмо знайомі» 2600 разів – у Вінниці закрили популярну телепрограму
За час існування програми "Будьмо знайомі" в гостях у Ганни Секрет побували 2600 цікавих людей
  • Прощальна зустріч з героями телепрограми «Будьмо знайомі» запланована на 29 березня – більше програми в ефірі не буде
  • На передачі у її автора, Ганни Секрет, побували 2600 цікавих людей
  • Ідеологічною диверсією назвали депутати облради таке «скорочення» на телебаченні. Про це вони написали в листі до голови парламенту

«Неформат» - так пояснює нове керівництво «Вінтери» закриття низки програм, серед яких опинилися, зокрема, згадана «Будьмо знайомі» та «Дивоцвіти», що їх готувала Ганна Секрет. Обласне ТБ тепер є філіалом суспільного телебачення. «Погоду» замовляє Київ. Все робиться під  диктовку керівництва суспільного.

Вісім тисяч пісень: скарб цінний, але кому потрібний

Група депутатів облради звернулася з листом до голови ВР пана Парубія. У ньому йдеться: «Суспільне робиться без участі суспільства. Це нонсенс. Просимо внести на розгляд у сесійну залу питання про перспективи реформування регіонального телерадіомовлення, зупинити процес знищення регіональних телерадіокомпаній, врахувати думку місцевих громад щодо розбудови телерадіопростору на місцях».

Втім, як мовиться, поїзд уже пішов. Працівники «Вінтери» попереджені про скорочення. 31 березня у них останній день роботи. Ганна Секрет пакує архіви. Їх у неї найбільше серед колег, які потрапили під скорочення.

Відео дня

– Крім записів героїв «Будьмо знайомі», ми записали ще вісім тисяч пісень! -–розповідає пані Ганна. – Вже в іншій програмі – «Дивоцвіти». Це справжній скарб. Це частина історії нашої держави часів незалежності. Але кому це треба?..

Незважаючи на відповідний настрій, колега поділилася окремими спогадами про те, як починалася програма, про деяких героїв… Побачити і почути інших запрошує прийти на зустріч.

Згадає всіх поіменно

Пані Ганна не знає, скільки героїв її програми відгукнуться на запрошення (зустріч розпочнеться о 15.30 29 березня в актовій залі телекомпанії «Вінтера»). Обіцяє згадати поіменно всіх тих, хто побував у неї в гостях за час існування програми «Будьмо знайомі». Навіть тих, кого вже немає з нами. На екрані бодай на короткий час з’являться їхні постаті. У пам'ять про них запалять свічку. Не так давно пішов з життя директор «Володарки» Леонід Гавриш.  Він один з останніх героїв програми. Трохи раніше не стало творчого наставника пані Ганни заслуженого журналіста України, письменника Івана Волошенюка. Відійшов у кращі світи талановитий Іван Висоцький, який проживав у Болгарії... Скільки їх уже переступили межу вічності!

Її програму благословив Анатолій Степаненко. Він керував спочатку обласним радіокомітетом. Організовував першу телестудію. Телебачення у Вінниці з’явилося тільки в лютому 1992 року. «Будьмо знайомі» була однією з перших програм.

– Чому така назва? – перепитує співрозмовниця. – Що люди говорять, коли знайомляться?  Кажуть: будьмо знайомі. Анатолій Гнатович підтримав таку назву. Звучить просто і зрозуміло.

Як сприйме глядач її задум, пані Ганна не могла знати. Після перших випусків чекала реакції. Після того, як поштою почало приходити десятки листів, стало все зрозуміло. Їй не не тільки дякували за цікавих співрозмовників – людина для людини завжди залишається найцікавішим явищем. Глядачі підказували нових героїв для програми. Велика частина листів зберігається дотепер.

«Ганзя-киця» – так називав її Верещагін

Одним з перших героїв програми був Федір Верещагін – народний артист колишнього СРСР. З 1944 по 1980 він очолював наш обласний театр імені Садовського. Пані Ганна називає його своїм учителем. Верещагін залучав її до участі у деяких виставах. Уточнює, що то були другорядні ролі, але все ж… Вчилася у майстра професійної майстерності, спілкуванню з людьми.

Учитель називав її не інакше, як Ганзя-киця (рядок з популярної пісні). Дотепер вчувається, як звучала ця фраза з уст наставника.

-Коли готували програму, записували в театрі, парку, на вулицях міста, - згадує пані Ганна. – На той час він уже не працював у театрі. В колективі з великою повагою ставилися до ветерана. Хоча в роботі він був дуже вимогливим, на нього за це не ображалися. Гору брав талант, авторитет майстра. Потім він приходив на монтаж програми. Це було необов’язково. Все одно хотів особисто пересвідчитися, які кадри увійдуть до програми, а які ні.

Була на розкопках могил у парку Горького

Ще одну з героїнь Марію Шевченко з села Соболіка Теплицького району пані Ганна називає жінкою-легендою. Каже, її біографія – це історія України. Вчений агроном за освітою вона багато часу приділяла вивченню "білих плям" – голодомору, злочинам радянської влади.

– Ця жінка була на розкопках у парку Горького у Вінниці, – уточнює Ганна Секрет. – Під час окупації міста розкопки проводили фашисти. Робили це для того, аби навести очевидні докази злочинів Сталіна. Розкопували могили тих, кого розстрілювали як ворогів народів. Були серед них прості селяни, хлібороби. У чому могла бути їхня вина? До таких належав батько подруги Марії Шевченко. Як вона зворушливо розповідала про те, що вони пережили у ті хвилини! Дочка по одягу упізнала тата.

Марія Шевченко від природи мала хист цікавої оповідачки. Надзвичайно любила своє село, його людей, постійно вивчала історію, людські долі. Записала багато свідчень про роки голодомору.

«Театр на городі»  - де ще таке бачено?

Ганна Секрет створила унікальну сцену. Не думаю, що ще хтось може похвалитися тим, щоб маститі актори виступали у нього… на подвір’ї. У Правилівку, село в Оратівському районі, звідки родом пані Ганна, дотепер їдуть відомі виконавці, композитори, поети, художники.

– Все виникло спонтанно, – каже співрозмовниця. – Після того, як програма «Будьмо знайомі» з’явилася в ефірі, бажаючі взяти в ній участь, бувало, шикувалося в чергу.

Під час моєї відпустки приїздили до мене в село. Коли з’являвся хтось з відомих артистів, поетів, музикантів, сходилися сусіди. Всі разом співали. Друзі допомогли мені поставити альтанки на подвір’ї, виготовили лавки, у старій хаті влаштували виставку старожитностей.

Треба бачити, скільки квітів росте біля батьківської хати Ганни Секрет! Доглядає за ними сестра журналістки пані Віра. На її плечі здебільшого лягає приготування харчів. Традиційним став Фестиваль борщу.

Назву «Театр на городі» придумав  один з героїв програми «Будьмо знайомі» вінницький письменник, заслужений журналіст України Іван Волошенюк.

«Тобі, Ганю, треба спочатку вмерти, а тоді вже видавати цю книгу…»

У 1999 році вийшла книга «Будьмо знайомі» . У ній – розповіді про героїв телепрограм Ганни Секрет. Через два роки побачило світ ще одне цікаве видання пані Ганни – «Правилівські предебенції». Автор зібрала в ній цікаві з гумором історії, що їх чула від земляків. Книга удостоєна літературної премії імені Степана Руданського.

-У мене є матеріал на ще один випуск предебенцій, - розповідає співрозмовниця. – Тільки вже журналістських. – Їх читав Іван Волошенюк. Пропонувала йому бути редактором. Іван Степанович ознайомився і каже: «Тобі, Ганю, треба спочатку вмерти, а тоді вже видавати цю книгу».

На запитання, чому, пані Ганна каже, може, тому, що там дуже упізнавані герої – місцеві політики, партійні діячі, інші відомі особи. Є в неї також багато цікавих історій про зустрічі з майстрами сцени колишнього Союзу. Не вистачає часу опрацювати текст.

-Спочатку треба «оцифрувати» матеріали моїх програм «Будьмо знайомі» , - ділиться думками співрозмовниця. – Але спершу знайти кошти. Бо що я заробила на телебаченні? Як кажуть в селі люди, живіт спереду, живіт ззаду…

Довідково

Ганна Секрет, кавалер ордена княгині Ольги, заслужений журналіст України, лауреат літературної премії імені Степана Руданського, засновник єдиного в Україні мистецького майданчика у сільській місцевості – «Театр на городі», на обласному телебаченні з 1992 року. 31.03 у неї останній день роботи. Нове керівництво назвало її програми «неформат».

Зустірч з героями програми "Будьмо знайомі" відбуеться 29.03. о 15.30 в залі телекомпанії "Вінтера".

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Таварисч

    Неужели случилось чудо, и этот шлак перестанут показывать за наши с вами деньги?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up