Борги із зарплати за півроку зросли на сім мільйонів гривень — до 27,1 мільйона

Борги із зарплати за півроку зросли на сім мільйонів гривень — до 27,1 мільйона
Зневірені люди пропонують не платити зарплату тим керівникам, на підприємствах яких є борги перед працівниками. Тільки хто до них дослухається?
  • На 1 липня в області працівникам не заплатили 27,1 мільйона гривень зароблених грошей.
  • Скільки людей чекають повернення боргів? Яку суму не виплатили кожному з них?
  • До кого звертатися зі скаргами?

На сім мільйонів збільшили борги із зарплати на підприємствах області з початку нинішнього року. Якщо ан 1 січня заборгованість становила 20 мільйонів гривень, то вже на 1 липня сума зросла до 271,1 млн.грн. Таку інформацію знаходимо на сайті Державного  управління статистики в області.

Кожному з тих працівників, які своєчасно не отримують зарплату, роботодавці винні в середньому 12263 гривні. Таких працівників нараховується 2208 на 32-х підприємствах нашого регіону.

За інформацією Держстатистики, понад половини коштів із загальної суми боргів (57,6 відсотка)  припадає на промислові підприємства. Найбільший борговий «хвіст» допустили у переробній галузі, зокрема, на підприємствах з виробництва хімічних  речовин і хімічної продукції, гумових і пластмасових виробів. Є також заборгованість перед працівниками сільського, лісового та рибного господарства (майже 15% від загальної суми боргу), сфери транспорту, складського господарства, поштової та  кур’єрської діяльності (9,4%).

Відео дня

Серед шести районів області, саме стільки їх нараховується за новим територіальним поділом, найбільшу заборгованість зафіксована у Вінницькому, тим часом у Тульчинського борги перед працівниками відсутні. Принаймні так значиться в інформації Державного управління статистики.

Яка відповідальність за не виплату зароблених грошей?

Згідно зі статтею 175 Кримінального кодексу, за безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності, передбачається покарання у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до 2‑х років, або позбавлення волі на строк до 2‑х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3‑х років.

Якщо невиплата вчинена внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, передбачається покарання у вигляді штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3‑х років, або позбавленням волі на строк до 5‑ти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3‑х років. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності вона здійснила виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

Якщо  ж  у  діях керівника буде встановлено нецільове використання коштів, призначених для оплати праці, термін ув'язнення може сягнути до п'яти років.

Три способи отримати борги

Спосіб перший —  звернутися  до  територіальної  інспекції Держнаглядпраці. Цей орган має низку повноважень  з  перевірки
та контролю за своєчасною оплатою праці як на державних,  так і на
приватних підприємствах,  незалежно від  їхньої  спеціалізації  чи
чисельності  штату.

Другий спосіб —звернутися до прокуратури зі скаргою про порушення ваших законних прав. Прокурор  уповноважений порушити проти
керівника підприємства,  який  допустив  заборгованість  в  оплаті
праці, кримінальну  справу  за  статтею  175 Кримінального кодексу України.

Третій  спосіб  —  позов до суду. У позовній заяві зазначити строк, протягом  якого  ви  не отримували  заробітну  плату,  а  також суму,  яку вам заборгувало підприємство.  Строк та  розмір  заборгованості  розраховується  з першого дня заборгованості по день подачі позову до суду.

Читайте також:

Ярослава Мазур з Козятина поїде в Америку на «Ігри Воїнів». Незвичайна історія двох жінок з «Айдару»

Професор Родінкова: «Вакцинація не гарантує, що не захворієш, але передбачає, що не помреш»
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталья Горошко

    Бюджетникам не платят. Кому жаловаться?!
  • Ols Kat

    Денег нет, но вы держитесь
  • Pavel Ostrovskyi

    #ВікторБілилівський не виплачує зарплати
  • Павел Прис

    Відбирати квартири, і на аукціон

keyboard_arrow_up