Біля Ладижина пронісся смерч. Як уберегти себе під час такої негоди?

Біля Ладижина пронісся смерч. Як уберегти себе під час такої негоди?
  • У вівторок, 11 вересня, жителі Ладижина побачили смерч.
  • Він утворився біля Ладижинської ТЕС. Інформації про заподіяну негодою шкоду немає
  • Смерчі почастішали на Вінниччині? І яких правил потрібно дотримуватися?

Учора, 11 вересня, місцеві жителі Ладижина побачили цікаве погодне явище: поблизу водосховища утворився смерч, який пронісся біля міста.

На порталі Lada.fm стихію назвали «лагідною» та розповіли, що вона утворилася поблизу Ладижинської ТЕС, де неодноразово спостерігалися подібні «закрутки».

На відео, яке виклали люди в фейсбук, видно як повільно утворюється з хмар смерч і що він ламає гілля дерев. Але через кілька хвилин буревій закінчився.

Відео дня

Інформації про шкоду немає. На сайті ДСНС про Ладижин, 11 вересня, взагалі відсутні будь-які повідомлення.

Смерч утворюється, коли холодне повітря під хмарою прямує вниз на зміну теплому, яке піднімається вгору. Зіткнення холодного і теплого фронтів провокує утворення вихору.

Смерчі почастішали? У нашій області це перша згадка за 2018 рік. А востаннє про смерчі була згадка у 2014 році — пронісся на околицях Вінниці, в районі «Епіцентру», сіл Зарванці та Якушинці.

Синоптик Наталка Діденко відповідала, що часта згадка смерчів в Україні — це наслідок того, що в більшості українців є смартфони та доступ до інтернету.

«Рідкісне явище, вкрай важко прогнозоване, але характерне якраз для літа і найчастіше, за статистикою, зустрічається в областях вздовж Дніпра-річки. Також бувало таке на Рівненщині, Волині, Львівщині, причорноморських районах, — писала Діденко. — Проте поява все більшої кількості зафіксованих смерчів в Україні свідчить про те, що повсюди бідний смерч наздожене будь-хто із ґаджетом, запише на відео та опублікує у фейсбук».

Завідувачка відділу синоптичної метеорології гідрометеорологічного інституту Національної академії наук Віра Балух розповіла Gazeta.ua, що в Україні смерчі бувають кожні 2-3 роки на півдні, й раз в 3-4 роки на заході. За її словами, останнім часом їх стало більше через суттєве підвищення температури повітря.

— Найбільш небезпечним був смерч 20 липня 1987 року в селі Шельвів Локачинського району Волинської області. Тоді загинуло чотири людини, 30 постраждало. Було пошкоджено більшу частину будинків у селі — 94 із 168. Цей смерч належить до третьої категорії за шкалою інтенсивності смерчів. Всього в цій шкалі сім категорій. В Україні найсильнішими були смерчі третьої категорії, — казала науковець.

Правила поведінки під час смерчу:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up