Австрійці шоковані. Чому заводу HEAD за підключення до електрики потрібно 1,6 мільйона євро

Австрійці шоковані. Чому заводу HEAD за підключення до електрики потрібно 1,6 мільйона євро
«Ми оцінювали шість міст, і Вінниця виявилась найкращою» — казав раніше віце-президент компанії HEAD Геральд Скробанек.
  • Підприємець Ігор Гуменний, який будує компанії HEAD завод у нашому місті, розказав про величезну ціну за приєднання до електромереж
  • За підключення заводу потрібно 1,6 мільйона євро. Хоча попередня влада обіцяла ціну в десять разів меншу
  • Чому трапилася така ситуація з австрійським підприємством, якому обіцяли чимало пільг та преференцій?

Ще минулого року стало відомо, що відомий виробник зимового спорядження — австрійська компанія HEAD — розмістить свій найбільший завод у Вінниці, де створять до 1000 робочих місць. Іноземці підписали з владою меморандум, викупили землю за 34 мільйони гривень. А у вересні вже цього року, спільно з мером міста Сергієм Моргуновим і вже колишнім головою ОДА Валерієм Коровієм, заклали символічну капсулу під будівництво заводу.

Австрійці домовилися, що завод будуватиме UBC Group, що очолює Ігор Гуменний. І днями підприємець поділився неприємною історією у своєму фейсбуку про колосальну плату за підключення до електромереж.

Відео дня

Ігор Гуменний, президент UBC Group

«Коли HEAD підписували меморандум, ще з «попередньою» владою їм задекларували вартість підключення — 300 гривень за кіловат. Зараз оголосили — 3 972 гривні за кіловат! Їм потрібно мінімум 10 мегаватів, а це близько 1,6 мільйона євро, що треба заплатити, щоб тебе приєднали і ти потім купував електроенергію! Якби австрійцям оголосили нову ціну під час підписання меморандуму або до покупки землі їх би тут не було. 

Але це ще не все: «голе» підключення у Вінниці вартість за 1 кВт 3970 гривень — 140 євро (в інших областях вартість 1 кВт вище в рази, Полтава — 8000 гривень). Надалі треба прокладати трасу, узгоджувати документацію. Потім, виявляється, що лімітів в цьому місці немає, потрібно тягнути і включають коефіцієнт 1, 25.

Для розуміння в економічних зонах Східної Європи, Росії, Казахстану, Білорусі підключення до електромереж або нуль або у 2-3 рази дешевше», — пише Ігор Гуменний. Повністю допис на його сторінці.

Чи були домовленості про пільгову ціну за підключення? Та де сприяння інвестору, яке декларувала міська влада? Журналіст звернувся за коментарями до мерії та енергетиків.

Мережі тягне місто

Завод HEAD будують на території індустріального парку. Відповідно до презентації, яка викладена на сайті міськради, інвестор отримує купу преференцій, серед яких пільгова плата за землю, звільнення від пайового внеску, від мита, допомога в отриманні дозволів тощо.

А на одному зі слайдів презентації вказано, що на територію парку міська влада тягне комунікації: водогін та водовідведення 600 кубометрів на добу, газ — 700 кубометрів на добу та електропостачання потужністю 15 мегаватів.

Як пояснив директор департаменту економіки та інвестицій Віталій Погосян за бюджетні кошти прокладають мережі, до яких бізнесу потрібно тільки приєднатися.

Віталій Погосян, директор департаменту економіки та інвестицій міськради

— Ті зобов’язання, які взяла на себе міська рада, нами виконуються: будуємо під’їзні дороги, прокладаємо водогін та каналізацію. У тому числі будуємо електромережу до індустріального парку проектною потужністю п'ять мегаватів з перспективою збільшення до 16 МВт, на що передбачено 13 мільйонів 903 тисячі гривень. Загалом на всі комунікації та будівництво під’їзних доріг на 2019-2020 роки місто інвестує понад 100 мільйонів гривень.

Що стосується плати за приєднання — це регулюється законодавством, і місцева влада на цей процес, на жаль, не впливає. Хоча ми на всіх рівнях уже рік як ставимо це питання — потрібно змінювати ці закони, — каже Погосян. Наостанок додав, що влада у постійній комунікації з інвестором та робить все, аби завод HEAD у Вінниці був побудований.

«Звернень про приєднання до мереж не було»

Отож, за що має платити HEAD, аби отримати світло? Просто під’єднати дроти до заводу неможливо. Спочатку потрібно отримати технічні умови, виконати та узгодити проект електропостачання, визначити необхідну потужність. На підставі документації — заплатити за приєднання до мереж, що узгоджує розподільча компанія «Вінницяобленерго».

Чи була пільгова ціна на приєднання, про яку пише Гуменний, у обленерго нам не відповіли. Але сказали, що заяв від HEAD ще не отримували:

— «Вінницяобленерго», як розподільча компанія, не отримувала офіційних звернень щодо приєднання до електричних мереж від замовників, які взялися будувати завод «Head» у Вінниці.

Щодо вартості за підключення до потужностей, то вона встановлена і регулюється на законодавчому рівні, а не обленерго. Існує затверджена Нацрегулятором (НКРЕКП) ставка за нестандартне приєднання до електромереж. Детальна інформація про це розміщена на офіційному сайті НКРЕКП, а також на сайті АТ «Віницяобленерго».

У кожному районі нашої області ставка приєднання різна. У разі надходження від майбутніх забудовників заводу «Head» у Вінниці заяви на приєднання до електричних мереж, АТ «Вінницяобленерго» готове надати усі технічні умови згідно з чинним законодавством, — йдеться у відповіді обленерго.

Зменшать ціну підключення?

Отож, у міськраді кажуть, що сприяють інвестору в міру можливостей: будують мережі, до яких підприємство зможе приєднатися, але не мають повноважень зменшувати ставку за приєднання. А зменшити цю ціну не може зробити й саме обленерго, бо ставку встановлює Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Водночас, ще 2 вересня 2019 року, спростити процес приєднання до мереж і зменшити ставку доручив Кабміну та НКРЕКП президент Володимир Зеленський.

«Спростити порядок і зменшити вартість підключення громадян і бізнесу до електричних і газових мереж, якими володіють приватні монополісти. Термін – до 1 січня 2020 року», — казав Зеленський, про що передає портал «Сегодня».

Інформації щодо проекту нової ставки за приєднання до електромереж, що стосується нашої області ані на сайті НКРЕКП, ані на Урядовому порталі, наразі немає.

У 2020 році збудують ще один завод

Влітку стало відомо, що на території Індустріального парку мають побудувати завод з виробництва лецитину — харчової добавки для медичної галузі. Власник — товариство «УКРО-ЕКСПЕРТПОСТАЧ».

Владислав Скальський, який тоді був ще заступником міського голови Вінниці, розказав, що 1 чергу заводу збираються відкрити вже наступного року.

— Об'єм інвестицій — понад 100 мільйонів гривень. Вісімдесят мільйонів вони планують інвестувати у першу чергу заводу. Але конкретний обсяг буде визначений проектом. Згідно з меморандумом, на підприємстві створять 65 робочих місць. А далі будемо визначатися. Домовилися з ними, що якщо буде необхідність, то підприємство може розширитися. Ми забезпечуємо їх умовами — під'їзні дороги, підключення до електрики та водогону тощо, — казав Скальський.

Ще він додав, що у 2022 році заплановано будівництво другої черги заводу й те, що зараз ведуться перемовини ще з п’ятьма інвесторами, які хочуть відкрити промислові об’єкти на території Вінницького індустріального парку.

Нагадаємо, на території парку зараз працює тільки один завод — Green Cool, компанії UBC Group.

Опитування

Чи має влада сприяти інвесторам?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Sergii Derepa

    Де знайти словник цензурних слів для описання жадібності причетних істот ?
  • Taras Viksjuk

    У різних областях нашої країни ціна за підключення може різнитися у 2-ва рази...чому така різниця? Як ці тварі обленерго обкрадають народ україни.
  • Sasha Nazarov

    Эта облэнерго достала,поинтересуйтесь какие зарплаты получают,и поймете
  • Орест

    Та й біс з ними, наче ніхто не знає навіщо іноземці відкривають у нас свої підприємства. Бо меншу зп чим українцям можна платити хіба папуасам в Африці.

    Юра reply Орест

    На цьому Китай і піднявся.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up