Анатолій Олійник наголосив на важливості інтеграції у життя дітей, які мають обмежені можливості (Прес-служба Вінницької обласної Ради)

Анатолій Олійник наголосив на важливості інтеграції у життя дітей, які мають обмежені можливості (Прес-служба Вінницької обласної Ради)

Голова обласної Ради Анатолій Олійник завітав до села Гнаткова Томашпільського району, аби привітати вихованців філії обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» з Днем Святого Миколая.

Це єдиний в Україні сільський центр реабілітації для дітей, розташований у сільській місцевості. У ньому щодня вподовж шести годин перебуває 25 дітей та дорослих віком від 7 до 35 років. Вихованців щоранку на навчання доставляє спеціальний автобус із 14 навколишніх сіл, який ввечері їх розвозить до домівок.

– В державі проблеми цієї категорії населення повинні бути на особливому контролі, – прокоментував Анатолій Олійник. – Радий тому, що у 2006-му році нам вдалося переконати і владу, і громаду, аби цей центр тут відкрився. Велика радість також для нас усіх, що в Томашпільському районі є такі місця, де особливі діти та батьки цих дітей можуть зустрітися, цікаво та з користю провести час і, при цьому, відчувати себе, як дома.

У Центрі функціонують масажний кабінет, спортивна зала, кімната відпочинку, їдальня, кабінет практичного психолога, творчі майстерні.

– Ми вже три роки є філією Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», – зазначила завідувач підрозділу Галина Ушакова. – Ми працюємо за розширеними програмами соціального обслуговування. Зараз проходить програма підтримки сім’ї, зокрема, відпочинку матерів, котрі цілодобово знаходяться біля своїх особливих діток, а тепер вони отримали можливість відпочити. Програма курсу розрахована на два тижні. Це ситуація, коли батьки знаходяться без дітей, а діти вчаться обходитися без батьків, під наглядом наших працівників.

Завідувач підрозділу філії обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» у с. Гнаткові Галина Ушакова розповідає, що поцілувати, пригорнути, сказати добре слово своїм вихованцям не прописане в їхніх посадових обов’язках, але це те, без чого робота в закладі неможлива.

– Ставши філією, у нас розширилися горизонти у наданні соціальних послуг, – продовжила Галина Ушакова. – Вони стали різноплановими, глибиннішими. Ми почали вивчати проблеми батьків. Якщо раніше акцент був на клієнтах, то зараз стоїть питання, як розвантажити батьків, котрі виховують дітей з інвалідністю. Далі у нас запланована поглиблена робота над творчими майстернями.

Цього ж дня у смт Вапнярці Томашпільського району голова обласної Ради Анатолій Олійник відвідав філію комунального закладу «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

Тут отримують послуги 26 дітей і молодь з навколишніх населених пунктів та ближніх районів області, прилеглих до Вапнярки.

– Сьогодні Томашпільський район має два повноцінних заклади з реабілітації для дітей та молоді віком від 7 до 35 років, які мають інвалідність, – у Гнаткові та Вапнярці, – повідомив Анатолій Олійник. – 50 дітей знайшли собі другі домівки, знайшли можливість спілкуватися з однолітками, інтегруватися у суспільство. Ми єдині в Україні започаткували такі центри в сільській місцевості. В мене традиція з 2006 року напередодні новорічних свят відвідувати цих два центри з подарунками. Анатолій Олійник підкреслив важливість інтеграції дітей, які мають обмежені можливості, у навчання, у життя, у цивілізований світ. Каже, завжди підтримує пропозицію, що для потреб таких дітей потрібно розробляти державну програму.

– Позитивні емоції гарно впливають на наших дітей, – подякувала мама вихованця Ігоря. – Як вони на вас чекають, завжди готують подарунки, в які вкладають чи не всі свої сили. Нам, батькам таких дітей, значно легше, коли вони перебувають в закладі півдня. Так у нас з’явилася можливість влаштуватись на роботу, зайнятись домашнім господарством.

Очільник депутатського корпусу Вінниччини висловив щиру вдячність працівникам за їхню щоденну копітку працю. Порадив батькам та педагогам писати грантові проекти й подавати також проекти на щорічний Обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад, які спільно з обласним, районним та сільським бюджетом змогли б допомогти розвивати надалі Центр.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up