Американські партнери і європейське виробництво: у 2017 у Вінниці запрацював завод «Електричні системи» (Новини компаній)

Американські партнери і європейське виробництво: у 2017 у Вінниці запрацював завод «Електричні системи» (Новини компаній)

В цьому році у Вінниці з’явився завод, працівникам якого можна позаздрити. Чисті охайні цехи, свіже повітря, спокійна робота. Офіційне працевлаштування. І гарна зарплатня. 

А ще «Електричні системи» встигли уже заплатити 12 мільйонів гривень податків на усіх рівнях, в тому числі і в міський бюджет. Це при тому, що підприємство працює лише кілька місяців.

Завод «Електричні системи» знаходиться на території «45-заводу». Обидва підприємства входять до структури державного концерну «Укроборонпром». ЕС створили влітку, гроші на організацію виробництва виділила американська корпорація Delphi, найбільший виробник автокоплектуючих у світі. Американці виступають як партнери новоствореного українського підприємства. А виробляють на ЕС кабельні джгути для автомобілів марки «Mercedes».

Чому обрали Вінницю

Рішення про те, що завод розташують у Вінниці прийняли не одразу. Розглядали десять можливих міст. На нашому зупинились, бо місцева влада активно підтримала ідею. Губернатор і мер пообіцяли у всьому сприяти налагодженню роботи підприємства: це ж податки до місцевих бюджетів і створення нових робочих місць. 

Директор державного підприємства «Електричні системи» Олександр Тіщенко каже про відчутну допомогу як від міської, так і від обласної влади. 

— Ми взагалі не відчуваємо бюрократії, — каже він. — Таке враження, що її не існує. Губернатор Валерій Коровій, мер Сергій Моргунов та їх команди в усьому ідуть нам на зустріч. 

Однією з умов, яку на етапі заснування заводу виснув губернатор, була вінницька «прописка» підприємства. Директор ЕС каже, що цю умову виконали: завод переєструвався і тепер юридично прив’язаний до міста.

Зі своєї сторони Олександр Тіщенко пообіцяв губернатору максимально сприяти розвитку місцевої економіки. Тому, коли купували солодкі новорічні набори для робітників заводу і їх дітей, обрали вінницького виробника. І це лише один з багатьох прикладів. 

Як з’явився завод

ЕС на території «45 заводу» займають 15 000 квадратних метрів. Із них 11 000 — це виробнича площа. Ремонт приміщень почали робити ще влітку, тоді ж стали набирати персонал. На початку осені зайнялися монтажем обладнання. В жовтня завод запустився в тестовому режимі. Перші партії продукції уже відправились на цехи «Mercedes».

Важлива подія для ЕС сталася наприкінці листопада. На завод приїхала делегація з Німеччини — команда аудиторів від Daimler. Вони уважно оглядали виробничі площі та організацію виробництва. Залишились задоволеними. В результатів вінницькі «Електричні системи» визнанні офіційним постачальником комплектуючих для компанії «Mercedes-Benz». 

Контроль зі сторони німців буде постійний. Наступна команда аудиторів приїде на завод наприкінці січня. 

Скільки людей працевлаштували

Зараз на підприємстві уже працевлаштовано більше 600 людей. В основному молодь, хоча є люди і більш старшого віку. Співвідношення чоловіків і жінок — приблизно 50/50. 

Протягом наступного року штат збільшать до понад двох тисяч людей. Тобто, ще будуть працевлаштовані близько 1500 вінничан. 

Основна спеціальність на заводі: в’язальник електричних джгутів. Середня зарплата — 6500 гривень. Але старанних, дисциплінованих і ініціативних працівників чекає кар’єрний ріс і збільшення доходів. 

— У нас уже є кілька прецедентів, коли серед наших в’язальників ми обирали бригадирів. Один з в’язальників став завхозом, а одного підвищили до начальника тренінгового центру. 

Один з таких бригадирів, який ще нещодавно був в’язальником — Вячеслав Негода. Він каже, що йому подобається, як керівництво заводу ставиться до працівників. 

— Питають, що нам потрібно, враховують наші побажання. Загалом тут здорова робоча атмосфера.

На даний час більшість працівників знаходиться на навчанні в Івано-Франківську, де працює схоже виробництво — завод «Карпати», який має тривалу історію співпраці з Delphi. Стажування — повністю за рахунок ЕС. Крім того, деяких працівників підприємство відправляє на навчання за кордон. В майбутньому цю практику планують розширювати. 

Умови праці на ЕС

Завод працює цілодобово — у три зміни. Працівників, які виходять на нічну зміну, безкоштовно привозять на завод і відвозять додому. Для цього організували по місту спеціальний транспорт, який забирає, а потім висаджує людей там, де їм зручно. 
Загалом, умови праці на «Електричних системах» ідеальні. Особливо, якщо порівнювати з тими умовами, в яких доводиться працювати на виробництвах більшості українців. 

— У нас все згідно законодавства. Все по білому, — каже директор. 

Тобто всі співробітники заводу працевлаштовані офіційно, з гарантованим правом на відпустку і лікарняні. У цехах тепло — постійно підтримується температура 20 градусів. Повітря гарно вентилюється, дихати легко. Всюди — ідеальна чистота і порядок. Стоять кулери із водою. Є спеціальна кімната для прийому їжу. Для працівників привозять комплексні обіди — у нічну зміну також. Є санвузли і навіть душові — хоча особливої потреби у них немає, адже виробництво чисте. У кожного працівника своя металева шафа із замком. Усіх забезпечили спецодягом та взуттям. Для всього колективу безкоштовно провели вакцинування від грипу.

— До нас постійно їздять делегації з інших заводів «Укроборонпрому», — каже директор. — Переймають у нас європейську культуру виробництва. 

Нещодавно на заводі з’явилася зона релаксу. Там поставали невеликий фонтан, лавочки, постелили зелений ковролін. Виглядає як невеличкий сквер — прямо поряд із виробничими лініями. Там працівники відпочивають на спілкуються. 

Що виробляють

— Шкідливого для здоров’я виробництва у нас немає взагалі, — каже директор. 

Власне робота в’язальника досить спокійна. В чомусь навіть медитативна. Виробництво працює по принципу конвеєра. Кожен працівник виконує лише одну операцію, після чого стенд, на якому комплектується джгут, рухається до наступного в’язальника. 

Зараз ЕС виробляють допоміжні електроджгути для автомобілів — ті, які монтуються в сидіння, двері та дах. В наступному році на заводі планують сертифікувати виробництво за європейськими системами якості. Це дозволить розширити перелік продукції. Тоді EC будуть виробляти і основні джгути для автомобілів. 

Наразі на ЕС в’яжуть джугути для однієї з серійних моделей «Mercedes» E-класу. А також виготовляють дослідні зразки джгутів для моделі MFA-класу, яку ще не випустили у серійне виробництво. 

У наступному році «Електричні системи» будуть допомагати «Mercedes» з розробкою моделі преміального S-класу. Тобто, джгути, якими комплектуватимуться перші дослідні зразки нової моделі, будуть вироблятися у Вінниці. Це відповідальна і непроста робота, адже розробник постійно вноситиме зміни у схеми. На «Електричних системах» впевнені, що впораються. 

Я хочу працювати на ЕС

Набір персонал на виробництво триває. Приходьте на прохідну «45-гo експериментaльнoгo мехaнічнoгo зaвoду», що на вулиці Стрілецькій, 57 (б). Там вам підкажуть як пройти до кімнати, де кожного робочого дня об 11.00 проводяться співбесіди і тестування кандидатів. 

Щоб працювати на заводі не потрібно мати спеціальної освіти. Беруть навіть випускників шкіл. 

— У нас працюють ті, хто раніше були кухарями, офіціантами, слюсарями. Є представники дуже різних професій. 

Головні критерії відбору: бажання працювати, розвинута моторика рук, здібність точно розрізняти кольори і дисциплінованість. 

Якщо є питання по працевлаштуванню, телефонуйте у понеділок-п’ятницю з 9.00 до 17.00 на номери: (097)585-24-94, (067)430-60-89, (063)228-82-77.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up