Активістці Femen, яка спалила «трамвай» у Вінниці, пом’якшили покарання

Активістці Femen, яка спалила «трамвай» у Вінниці, пом’якшили покарання
Алісу Виноградову звільнили від відбування покарання за умови, що вона буде повідомляти про зміни місця проживання, роботи або навчання. Другому обвинуваченому, Івану Войтенку, покарання залишили без змін
  • Апеляційний суд 31 травня частково змінив вирок, який отримала активістка Femen Аліса Виноградова. Замість двох років обмеження волі — два роки «умовно».
  • У першій інстанції Виноградову та вінничанина Івана Войтенка визнали винними у підпалі макету трамвая на Соборній. Цей інцидент стався ще в листопаді 2017 року. 
  • Розказуємо, в чому була суть справи.

Активістку Femen Алісу Виноградову, яка спалила фігурку трамвая «Roshen», звільнили від відбування покарання, повідомляє прес-служба суду.

«Звільнити Виноградову від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк – 2 роки. На обвинувачену покласти обов’язки періодично з’являтися на реєстрацію до уповноваженого органу, повідомляти йому про зміну місця роботи, проживання або навчання. У строк відбування покарання зарахувати Виноградовій строк тримання під вартою з 14 по 16 листопада з розрахунку 1 день тримання під вартою за 2 дні обмеження волі», — йдеться у повідомленні Вінницького апеляційного суду.

Виноградова з адвокатом слухали вирок по відеозв'язку / фото з фейсбук-сторінки Вінницького апеляційного суду

Другому обвинуваченому, Івану Войтенку, суд залишив покарання без змін — три роки обмеження волі. Також суд не змінив частину вироку, де йшлося про відшкодування збитків, завданих спаленням декорації. Виноградова, і Войтенко мають в рівних долях сплатити на користь підприємства «Ізюминка» 71 тисячу 773 гривні 19 копійок майнової шкоди.

Відео дня

«Нехай горить трамвай»

Випадок, за який судили двох молодих людей, стався у ніч на 14 листопада 2017 року. Вночі, біля магазину «Рошен», напівгола дівчина на камеру підпалила макет швейцарського трамваю.

За кілька годин після інциденту рух Femen написав у Фейсбук, що це була реакція на розслідування «Райські документи» — викриття фінансових афер і ухилення від сплати податків, в яких згадуються імена понад 120 політиків з 50 країн світу. У тому числі згадано і п’ятого президента України Петра Порошенка.

«Нехай горить трамвай подібно вогненній колісниці назавжди віднесе Порошенка туди, де немає ані високих податків, ані війни, ані злиднів, ані українців, які так ненависні шоколадному барону», – йшлося в дописі на сторінці Femen.

З відео та фото опізнали активістку руху Femen 25-річну Алісу Виноградову. Її затримали того ж дня, в Києві. Вже 16 листопада суд ухвалив, що дівчина має провести 60 діб під домашнім арештом.

— Багато вінничан у соцмережах писали мені, що підтримують те, що я зробила. Не думаю, що сфотографувати свою дитину біля трамвайчика для вінничан важливіше, ніж подальша доля їх дітей та країни, у якій ми живемо, — коментувала Аліса Виноградова.

Однак, ще до завершення строку арешту, «феменка» проводить акцію у Ватикані. На площі святого Петра, 25 грудня, активістка спробувала викрасти ляльку немовляти Христа. На тілі дівчини був напис «Бог — це жінка!».

Алісу Виноградову одразу затримала поліція. У організації Femen пояснили, що ця акція була «проти тисячолітніх утисків Ватиканом прав жінок на власне тіло».

Знайшли палія

В січні 2018-го завершили досудове слідство і встановили, що учасником підпалу був ще й вінничанин — Іван Войтенко. Хлопець підпалив бензин, яким облила «трамвай» Виноградова. Однак, на суді він скаже, що з Алісою Виноградовою не був раніше знайомий і випадково опинився на цій акції протесту.

Їх обох звинуватили у злочині, визначеному другою частиною статті 296 Кримінального кодексу. Тобто у хуліганстві, вчиненому групою осіб (грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, вчиненого групою осіб). За таке підсудним загрожує ув’язнення терміном до чотирьох років.

Тим часом, Виноградова знову побувала на акції за кордоном — 9 лютого влаштувала пікет проти Порошенка під час Віденського балу в Австрії.

«Терпець урвався»

Позов до суду на учасників підпалу подало дочірнє підприємство «Ізюмінка». Власник спаленої декорації хотів отримати компенсацію за знищену фотозону.

Згодом президент корпорації Roshen В'ячеслав Москалевський заявив, що не відступить, поки не отримає відшкодування.

«Ми подали в суд на даму, яка спалила наш стріт-арт. Я на повному серйозі говорю: поки вона не поверне гроші за те, що вона наробила, я не відступлю... Сума невелика, там згоріли два ведмеді і трамвайчик. Але я вважаю, що її потрібно покарати фінансово. Терпець урвався. Коли вони в перший раз спалили цих ведмедів — гаразд. Але трамвай став останньою краплею. Це ж вандалізм», — сказав Москалевський у інтерв’ю Ліга Бізнес.

«Трамвай» прибрали після підпалу / Фото Олесі Шуткевич, газета «День»

Макет трамваю обіцяли відновити, але згодом на його місці поставили лавку.

Рішення двох судів

Розгляд справи у суді тривав з перервами і довготривалим дослідженням доказів, які надало обвинувачення. Міський суд виніс вирок аж в лютому 2021 року. 

З вироку читаємо, що Аліса Виноградова отримала завдання від Femen провести політичну акцію — спалити трамвайчик. Для цього разом з нею поїхав оператор, який мав відзняти все на відео.

Разом з ним Виноградова у ніч на 14 листопада 2017 року прийшла на Соборну, до магазину «Рошен». Там стояла група молоді, серед яких був Іван Войтенко. Обвинувачений на суді сказав, що незнайомий з Алісою Виноградовою. Поблизу місця злочину опинився, бо чекав з друзями маршрутку. Вони відгуляли день народження товариша.

Фото: i-vin.info

«Войтенко побачив чоловіка з камерою та жінку в пальто. Звідки вони прийшли, обвинувачений не бачив. Далі Виноградова зняла пальто та оголила верхню частину тіла, тоді Войтенко підійшов до чоловіка з камерою та запитав, що вони знімають, на що почув відповідь фільм. 

Тоді обвинувачений запитав у Виноградової, як її звати, оскільки вона та верхні частини її тіла йому сподобались. Виноградова ніяк не реагувала, вона нічого не відповідала, взяла каністри та почала обливати макет трамваю. 

Обвинувачений щоб привернути її увагу, присів та чиркнув запальничкою і в цей момент макет спалахнув. Для обвинуваченого це було несподівано, він був здивований, оскільки коли обвинувачена обливала макет, був вітер, було прохолодно і запаху бензину чи чогось іншого він не почув. 

Обвинуваченому пояснили, що знімають фільм і він так думав, що макет це реквізит, який облили легкозаймистою речовиною, яка його не пошкодить», — йдеться в тексті вироку першої інстанції.

Отож, Алісу Виноградову та Івана Войтенка визнали винними у підпалі макету трамвая та присудили покарання: дівчині — два роки обмеження волі, хлопцю — три роки обмеження волі. Обтяжуючою обставиною стало те, що Войтенко під час підпалу був у стані алкогольного сп’яніння.

Також суд ухвалив, що винуватці мають компенсувати збитки дочірньому підприємству «Ізюминка» — 71 тисячу гривень в рівних долях.

Не погодившись з цим вироком, сторони пішли до другої інстанції. І за три місяці Вінницький апеляційний суд пом’якшує покарання Алісі Виноградовій — два роки обмеження волі стають «умовними». Івану Войтенку покарання залишили без змін так само, як і вимогу в компенсації заподіяної шкоди.

Обмеження волі — це тюрма?

За статтею 61 Кримінального кодексу України, обмеження свободи — це покарання, що передбачає утримання особи в спеціальних виконавчих установах відкритого типу, без ізоляції від суспільства і з обов'язковим залученням засудженого до роботи.

Засуджені до обмеження волі виконують роботу під наглядом органів виконання покарань. Людина може покидати виправну установу на кілька днів, за умови дотримання умов. А також може вільно розпоряджатись грошима та іншими своїми цінностями, пояснює юристка ресурсу «Протокол» Катерина Колотуха. 

 

Читайте також:

Водійка Дзісь відтепер під домашнім арештом? Родині постраждалого в ДТП хлопчика потрібна допомога

«У нашому районі скоро буде труп». Чим занепокоєні жителі Вишеньки і як вирішити проблему?

Не трансформером єдиним. ТОП-10 елементів декору, якими прикрашали Вінницю останніми роками

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталі Карабін

    То її випустили ??
    Я ні на що не натякаю, але в парку вже згоріли дитячі атракціони....
  • Vitaliy Shaman

    А чого не розстріл? Цирк.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up