Агресивні пси на вулицях Вінниці: куди звертатися та як захиститися?

Агресивні пси на вулицях Вінниці: куди звертатися та як захиститися?

 Весна на носі, і випадки нападів вуличних псів на людей стали частішими. У «Цілодобовій варті» кажуть: звертайтеся до притулку «Планета» — вони відловлять. Чи займається міськрада відловом собак та як діяти, якщо вас оточила ікласта зграя, з’ясовувала RIA.  

 

До редакції звернулася вінничанка Тетяна Шевченко. Живе вона біля «Авторинку». Розповіла, що їй страшно ходити на роботу — зрання вулиця повна вуличних псів, які оббігають свої володіння невеликими зграйками.

— Дворняги — ті ще нічого. А от нещодавно пес великий околицею бігав — ротвейлер, здається. То я хотіла пройти до зупинки, а він застиг навпроти мене, очей не зводить. Я тепер інколи прошу сина, аби до зупинки проводжав.Навколо дому Тетяни й справді багато собачих слідів та із п'ять "звіриних" доріжок, що розбігаються у різних напрямках від дому. Валерій Жиленко 28 січня на власній сторінці ФБ розмістив допис про те, що на нього напали собаки. «Йшов із Вишенського  озера до трамвайної зупинки біля «Шоку»(...). Раптом біля одного з гаражів на мене вискочила немаленька озвіріла дворняга, а за нею ще троє(дві собаки були породистими, бійцівськими), вони оточили мене, намагаючись повалити на землю (...). У результаті в мене порваний недешевий пуховик і відносно нові джинси; якби на моєму місці була дитина чи людина, яка не вміє поводитись із такими тваринами, її б зараз на швидкій зашивали», — написав він на Фейсбуці.

Імовірно, бійцівські, припустив Валерій Жиленко у переписці із журналістом. Каже, собак міг хтось нацькувати, адже сам Валерій — собачатник, досить непогано знає особливості їх поведінки і ніколи не намагався їх провокувати.

Відео дня

«Проблем раніше не було (з дворнягами взагалі, породисті кілька разів ловили носаком по морді). У цьому конкретному випадку собак хтось нацькував — вони розлючені кинулись саме на мене. Раніше я тією дорогою не ходив; її постійно використовують люди, щоб зимою скоротити шлях на протилежну сторону Вишенського озера, собаки на них не нападають», — відповів він журналісту у Фейсбуці.

«Цілодобова варта» посилає в... ГО

Журналіст подзвонила до «Цілодобової варти» на 1560 і, представившись вінничанкою, на яку у районі Вишенського озера напали собаки, запитала, куди можна звернутися у такому випадку.  

Валентина, диспетчер «Цілодобової варти», порадила зателефонувати до «Планети», ще й дала особистий телефон однієї із директорок собачого притулку.  

— Можете подзвонити до громадську організацію «Планета», вона знаходиться за адресою Сабарівське шосе, 5А. Номер телефону запишіть будь-ласка...

На питання журналіста, чи є якась муніципальна організація, яка могла б зарадити проблемі, Валентина відповіла наступне:

— Ні, міської немає. Зараз стоїть питання про те, аби зробити великий притулок до кінця 2017 року.

Спроби взяти коментар із цього приводу у когось із департаменту комунального господарства та благоустрою успіхом не завершилися. Тому про те, чи фінансує міськрада відлов тварин з «власної» кишені, читайте на сайті «20 хвилин».

І раді б зарадити, а коштів нема

Катерина Христич — волонтерка та зоозахисниця. Розповіла, що ресурсів у громадської організації на собак усього міста не вистачить.

— Розумієте, волонтери хотіли б вирішити проблему агресивних тварин та забрати їх у притулки, аби ті не лякали людей. Проте притулок «Планета» не фінансується державою. У даний час у притулку близько 500 собак. Але тим не менше, міськрада переадресовує усі дзвінки на притулок. Нікого не цікавить, за який кошт там харчуються тварини, якими коштами організатори сплачують за електроенергію.

Катерина розповіла, що притулок зараз переживає скрутні часи. Зараз, коли ціни значно зросли, притулок на межі виживання.

— Допомагають притулку дуже мало, і організатори  вимушені витрачати власні кошти на утримання притулку. Тож ці люди нічого не винні державі, я вважаю.

На вас напав собака. Що робити?

Оксана Гребенюк, голова кінологічного клубу «КАНІС»

— Варіантів, чому нападає собака, дуже багато. Кожен раз треба дивитися по місцевості: можливо, там якесь собаче весілля, територія з цуценятами, або людина була у нетверезому стані. У будь-якому випадку, треба притримуватися наступних правил поведінки.

  • Не показувати страху, не бігти. Якщо людина показала, що вона перелякалася, собаки це відчувають. Тому агресія може тільки посилитися.
  • Зімітувати, що ви кидаєте у собаку предмет, аби відігнати тварину.
  • Не треба поводити себе агресивно із твариною.
  • Здійняти галас та покликати на допомогу. Гучний крик лякає навіть диких тварин.

* Якщо людина має справу зі зграєю собак, у нього повинен були чимось прикритий тил. Також необхідно прикривати якимось предметом пах та живіт. Не нахилятися, бо тварина може атакувати.

 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Читач66

    Доброго веріча.
    Підскажіть будласка куди можно звернутися по поводу безпритульних собак?  У нас на вулиці Зерова є багато безпритульних собак які кидаються на людей. А особо одна постійна кидається на людей і кусає. Сегодня мій син вийшов в магазин і прийшов весь в істерікі. Что єлі втік від собаки. То добре що нічого не сталося, но дитина боїться виходити на двір.
  • Вова

    Між гаражами на вишенці їх тримає та підгодовує неадекватна баба. Там єдиний варіант - перетравити їх або відстрілювати, спокійно там іти чи ні - все рівно нападуть.
  • Purgen Purgen

    А может пора уже научиться вести себя с собаками? Уличные собаки кусают обычно когда человек ведет себя неадекватно, кричит и строит страшные рожи. Если вести себя спокойно и не бояться, то собаки не трогают. Да они лают, но у них такая жизнь собачья. У них инстинкт охраны территории. Просто дайте им понять, что вы не представляете опасности. Ведь агрессия это признак страха.

    Anonymous reply Purgen Purgen

    Коли атакує зграя собак, тут не до зоопсихології.  Бродячим псам не місце на вулицях міста.

    Purgen Purgen reply Anonymous

    И что, тебя наверное уже не раз "зграя" загрызла насмерть? ) На меня лают каждое утро множество собак и стаями тоже. Но ни разу никто даже не пытался укусить. А с некоторыми я даже познакомился и здороваюсь за лапу.

    Максим, может ты просто трус? На тебя разок рыкнули для профилактики, а ты уже истерику закатил?

    Anonymous reply Purgen Purgen

    Purgen Purgen, ти у нас герой і зоофіл.  За лапу здороваєшся з дворнягами і підгодовуєш їх. Та тільки не подобаються мені собачі фекалії на міських вулицях, особливо зараз, коли відлига, цієї гидоти вистачає. А в районі військогового госпіталю твої улюбленці бездомні частенько рикають (ні , не на мене) на дітей, і поясни дитині, що песик добрий і зовсім не скажений,  а гарчить так,  для профілактики.

    Purgen Purgen reply Anonymous

    А фекалии не нравятся, то обращайся к комунальщикам, это их работа. Кстати, голубиный помет тебе как? Может голубей всех перетравить?

    \.

    Anonymous reply Purgen Purgen

    А ти, судячи зі змісту твоїх коментарів і ставлення до інших дописувачів, природжений аристократ. Тільки от героїчно пишеш під доволі неоднозначним ніком ( проносне, воно й в Африці проносне).

    Purgen Purgen reply Anonymous

    Пускай тебя мой ник не волнует. И в аристократы я никогда не записывался. Быть человеком можно и без наличия регалий и благозвучного имени.

    Чел, если я выступаю в защиту животных, то наверное потому, что мне они вреда никакого не причинили. Логично? Тебе не кажется странным, что есть люди которых   бродячие собаки не пугают?

    Yulia Krivickaya reply Purgen Purgen

    читали статейку? https://vn.20minut.ua/Podii/dvoe-sobak-zagrizli-zhinku-na-mami-zhivogo-mistsya-ne-zalishilosya-nog-10585778.html   Вот я нашла защитника собачек, расскажите пожалуйста нам, как дразнила собак 72-х летняя пенсионерка!

    Purgen Purgen reply Yulia Krivickaya

    Это не бродячие собаки, а специальная порода убийц. Еще и наверно натасканные. Не путайте одну штуку с пальцем.

    Артеменко Марина reply Purgen Purgen

    Не бывает породы убийц. Бывают дибилы - хозяева, которые  воспитывают в собаке агрессию!

    Purgen Purgen reply Артеменко Марина

    Ага. Вывели породу с огромной челюстью, чтоб они фикусы нюхали. )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up