А в Чеботарьових вродило! 52 сорти бульб вирощує картопляр-випробовувач

А в Чеботарьових вродило! 52 сорти бульб вирощує картопляр-випробовувач
-Картопля для мене - заняття для душі після роботи на іншій ниві - освітянській, - каже Галина Чеботарьова, поруч її чоловік Олександр - картопляр-випробовувач
  • Картопля у нинішньому році погано вродила
  • Не дивно, що вартість бульб на ринку побила рекорди попередніх років
  •  Сім’я Чеботарьових з Іллінців не скаржиться - у них урожай не гірший торішнього
  •  На 35-ти сотках вирощують 52 (!) сорти картоплі, найновіший з них – «Солоха» - зовні і всередині має чорнильно-синій колір

Чи не вперше зустрів людей, які займаються картоплярством у своє задоволення. Про це відверто говорили  Світлана й Олександр Чеботарьови.

-Картопля для мене заняття для душі після роботи в школі, - говорить пані Світлана.

У нинішньому році бараболі з 35-ти соток копали місяць. Самотужки. Нікого не наймали. Доньки допомагали після роботи або у вихідні. Одна працює лікарем, інша – у соціальній службі. Їм цікаво,я к вродив один сорт, порівнюють з урожаєм з іншого сорту. Сорти різні – і урожай різний.

Відео дня

З Чеботарьовими познайомився на виставці у виставковому центрі кінотеатру Коцюбинського.

-Картопляр-випробовувач, - написано на візитці, яку вручив Олександр Чеботарьов.

Чоловік каже, що постійно оновлює сорти. Тому й випробовувач. Нині у них на ділянці 52 сорти бульб. Вирощують переважно насіннєвий матеріал.

Одразу звертають увагу бульби чорнильно-синього кольору. Що це за диво?

«Солоха» не тільки смакує, а й судини очищає

І зовні, і в розрізі картопля темно-синього кольору. Пан Олександр каже, що це новинка. Сорт називається «Солоха». Його вивели українські вчені в Інституті картоплярства.

-Таку картоплю рекомендують для діабетиків, - пояснює чоловік. – Вона має більшу кількість корисних речовин, ніж звичайні бульби.

Науковці пояснюють, що у бульб сорту «Солоха» містять у собі у чотири рази більше таких антиоксидантів як зеаксантин та лютеїн. Це якщо порівнювати картоплю з жовтою або білою серединою.

Пігмент антоціан являє собою сильний антиоксидант і сприяє оздоровленню кровоносної системи.

Пані Світлана говорить, що картопля при варінні розсипчаста. Крім того, що корисна, смачна і смажена, і варена, і в борщі чи супі. Вона ще й має оригінальний вигляд на тарілці, бо зберігає колір навіть після теплової обробки.

Насіння бульб «Солохи» Чеботарьови продавали трохи дорожче у порівнянні з усіма іншими сортами.

Кажуть, з їхніх  новинок добре зарекомендував себе німецький сорт «Бернадет». Дає хороший урожай.

Треба обробляти коріння

-Якби я не обробляв коріння, то теж не мав би урожаю, - розповідає Олександр Чеботарьов. – Сусіди цього не роблять, і в них не вродило цього року. Ось вам наглядний приклад, як кажуть, через межу. Клімат змінився. Верхній шар ґрунту пересихає. Якщо рослина має корінь приблизно 30 см, звідки вона візьме вологу?

Уже декілька років Чеботарьов обробляє картоплю укріплювачем для зміцнення коренів. Каже, вони є декількох типів. Крім того, підкормлює мікроелементами, стимуляторами росту. На практиці робить це так: в одне відро зливає чотири  препарати - мікроелементи,  гумат калію, стимулятор рівал і укорінював сізарін. Кропить листя. Каже, у такий спосіб зміцнює корені бульб.

-Починати кроплення треба як тільки картопля зійшла, - уточнює чоловік. – Закінчувати - після цвітіння. Скільки разів? Можна хоч кожен тиждень. Я обробляв лише три рази. Вродило добре.

Так само обробляє овочі.

У мішках бульби гарно «дихають»

Чеботарьови виробили власну методику підготовки бульб до садіння, а восени до закладення на зберігання. Вона базується на досвіді інших картоплярів практиків, а також на тому, що радять науковці.

-Перед садінням бульби треба прогріти, - говорить Олександр. - Дістаємо картоплю на початку березня. Найкращий час приблизно 5-8 число. Треба дивитися місячний календар, там зазначаються сприятливі дні. Але і без календаря можу сказати, що в саме такі терміни виставляємо насіння для прогрівання.

За словами співрозмовника, прогріватися бульби мають упродовж місяця. Далі стежать за ґрунтом. Земля має бути не суха і не перезволожена.

-Коли на глибині 10 сантиметрів температура становить 5-6 градусів тепла, значить ґрунт дозрів, в таку землю можна класти бульби, - наголошує співрозмовник.

Перед садінням роблять ще одну операцію – захищають від жуків. Розстеляють бульби одним шаром, з обприскувача обробляють препаратом від жуків. Одразу, не давши висохнути, збирають у мішки. Висихають уже в мішках. Головне, що уже обробили.

Зберігають бульби у погребі у мішках. З матеріалу, що дає можливість бульбам «дихати», вони добре зберігаються.

-Перед тим, як закласти на зиму у погріб, треба 3-4 тижні потримати у темному місці, наприклад, у хліві, - пояснює Олександр. - Для чого? За цей час мине інкубаційний період хвороб, яких бульби набралися з ґрунту. Такі картоплі згниють. Їх відбираємо, а в погріб закладаємо без гнилі. Дрібну картоплю роздаємо сусідам, знайомим.

«Що ви садите? З вас люди сміються»

У перший рік незалежності Чеботарьови повернулися до батьків Світлани в Іллінці. До того проживали у російському Ростові. Допомогли посадити город. Крім картоплі, нічого не росло.

-Яка малина? Яка полуниця? Бараболя має рости, – пані Світлана згадує, як мама відповіла на її прохання вирощувати не тільки картоплю.

Після цього попросили у батьків виділити їм земельну ділянку, щоб самим господарювати. До речі, нині у них є і овочі, і фрукти, і ягоди. Росте полуниця, виноград, жимолость, кизил, смородина, яблуні, груші, сливи, хурму посадили…

-На той час я перебувала у декретній відпустці, - продовжує Світлана. –Начиталася багато про картоплю. Захотілося спробувати вирощувати різні сорти. Поїхали у Київську область на науково-дослідну станцію картоплярства. Купили декілька сортів...

-Діти, що ви садите? З вас люди сміються, ці бульби на горох схожі, - згадує розмову з мамою пані Світлана. - Настала осінь. Всі дивляться й дивуються, яка картопля виросла. Мама каже, не повірила б, якби не бачила, яке насіння садили.

Сусіди попросили насіння, потім знайомі… Це наштовхнуло Чеботарьових на думку вирощувати насіннєву бульбу. Понад 20 років експериментують. Їх уже знають науковці на дослідній станції. Щоразу оновлюють сорти, пропонуючи нові, як наприклад, згаданий вище сорт «Солоха».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up