7 грудня Катерини: традиції, прикмети та ворожіння на заміжжя

7 грудня Катерини: традиції, прикмети та ворожіння на заміжжя

Сьогодні, 7 грудня, вшановують пам'ять великомучениці Катерини. Катерина була покровителькою наречених і шлюбу. Цього дня часто в народі ворожили

Історія свята

Катерина жила в 3-му столітті в Александрії. Вона була дуже красивою і розумною жінкою, але не вийшла заміж, а вирішила служити Богу. Коли в Александрії відзначали язичницьке свято, його вирішив відвідати співправитель Римської імперії Максиміан. Катерина теж прийшла на свято, але для того, щоб звинуватити всіх присутніх в ідолопоклонстві. За наказом Максиміана її заарештували. Катерина зі стійкістю перенесла всі муки, і правитель наказав її стратити.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Прикмети:

  • ясна погода на Катерину – буде морозна зима.
  • тепла погода – морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня).
  • кола навколо місяця віщують мороз.
  • сонячні промені пучками спрямовуються догори – скоро почнеться завірюха.
  • маленькі зірки на небі стануть прикметою до того, що скоро буде снігопад.
  • якщо самотня дівчина побачить 7 грудня щура, то її чоловіком буде іноземець.
  • Катерина по воді, то Різдво по льоді.

Кажуть, що на Катерини не можна вирушати в далеку дорогу та сваритися. Тим часом, цього дня молоді дівчата ворожать та моляться святій Катерині. У молитвах вони просять про заміжжя.

Ворожіння на Катерини

  • Дівчині, яка хоче вийти заміж треба зірвати декілька листочків з різних дерев. Одним з них повинна бути яблуня. Ці листочки треба покласти під подушку і витягнути зранку. Якщо попадеться яблуневий листок – заміжжя у наступному році не чекати.
  • Опівночі, самотня дівчина бере горнятко з "вечерею", обгортає його новим рушником і йде до воріт "закликати долю" і тричі гукає: "Доле-доле, йди до мене вечеряти!". За народними повір'ями, у самотньої дівчини невдовзі повинен з'явитися парубок.
  • Ввечері треба вийти на вулицю і прислухатися в якій стороні гавкає собака. З якої сторони почуєте гавкіт, з того боку і чекайте нареченого.
  • Якщо на вечорницях збиралося багато самотніх дівчат, їхню долю вирішували чоботи. Переставляючи їх по черзі, міряли будинок від столу до порогу. Чий чобіт вийде за поріг, та дівчина першою вийде заміж наступного року.
  • Дізнатися про дівочу долю допомагали символічні предмети: стрічка та каблучка. Одна із дівчат має розкласти на столі предмети і накрити їх тарілками так, щоб ніхто не бачив. Потім кожна по черзі підходила і піднімала одну із тарілок. Якщо під нею виявиться стрічка, буде ще рік у дівках, якщо каблучка, то вийде заміж.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up