«Над воїном схилилась Богоматір» - У Жмеринці відкрили два пам’ятники Захисникам України

«Над воїном схилилась Богоматір» - У Жмеринці відкрили два пам’ятники Захисникам України
Віктор Стукан на фоні виготовленої ним скульптури Героям АТО. Фото Жмеринка.City
  • Один з пам’ятників уславив Героїв Майдану, другий – захисників рідної землі, загиблих в АТО
  • Що кажуть автори скульптурних композицій?
  • Чому незадоволені рідні загиблих на Майдані?

-Краса така - висока і нетлінна, що хоч спинись і з Богом говори!

Ці слова Ліни Костенко навдивовижу точно передали красу дня трьох Величних свят – Покрови, Захисника України і Українського козацтва. Синє, аж очі вбирає, небо, яскраве осіннє сонце! Тисячі жмеринчан зібралися на оновленій площі Героїв, аби вшанувати пам'ять всіх тих, хто віддав найдорожче – своє життя за рідну землю. Про це йдеться на сайті Жмеринка. City та на сторінці у Фейсбуці «Жмеринської газети».

Два однакові образи

Про свої враження від урочистостей журналісту “20 хвилин/ RIA” розповіли автори  скульптурних композицій Анатолій Бурдейний та Віктор Стукан. Звертає увагу, що в обох композиціях присутні зображення Святого образу Богоматері.

Відео дня

Анатолій Бурдейниий: -Звичайно, ми не посвячували один одного у деталі під час роботи над пам’ятниками. Я думав про всіх Героїв, які загинули під час Революції Гіднотсі. Хоча найбільш рельєфно проявляють образи двох жмеринчан – Валерія Брезденюка і Леоніда Полянського. Вічна слава і вічна пам'ять їм, як і всій Небесній Сотні.

Скульптору-монументалісту Віктору Стукану, який живе і працює у Хмільнику, ніколи раніше не доводилося бувати у Жмеринці. Приблизно рік тому його запросили керівники міста і запропонували виготовити пам’ятник жмеринчанам,   які не повернулися з АТО.

-Коли я побачив місто, пройшовся його вулицями, воно надзвичайно сподобалося, - каже пан Віктор. – Архітектурою будинку вокзалу можна милуватися годинами. Така краса! Ідея композиції виникла не одразу.

Скульптор Стукан надзвичайно вимогливий до самого себе. Мало хто знає, як створювався ним пам’ятник Матері, встановлений у центрі його рідного міста Хмільник. 120 ескізів (!) виготовив скульптор перед тим, як обрати один з них. З композицією пам’ятника теж визначився не одразу. Образ Святої Діви Марії має бути присутній. Таким був найперший задум. Всі інші деталі «знайшлися» згодом.  

До речі, це другий пам’ятник Віктора Стукана, присвячений  захисникам країни, загиблим у протистоянні з російсько-терористичними військами на Донбасі. Перший встановлено у райцентрі Білопілля сумської області. Рік тому відбулося його відкриття. Урочистості відзначали напередодні свята Покрови.

Весільна пара зявилася, ніби голуби

-Мені дуже сподобалося  те, як жителі Жмеринки вшанували своїх земляків, - продовжує Віктор Стукан. – Здавалося, тепло лине не тільки з неба. Воно ще й відчувалося від людських сердець. Площа переповнена людьми. Як кажуть, малі й старі прийшли вклонитися пам’яті земляків.

Співрозмовник звернув увагу, що під час реконструкції площі подбали про те, аби зручно було добратися людям на візках. Встановили лавочки. Це теж для зручності тих, хто приходитиме сюди. За його словами, квітів до пам’ятників було стільки, що їх клали рядами одні на одних. Ними вкрили підніжжя усіх трьох памятників.

 Освячення памятника Героям Небесної Сотні, створеного Анатолієм Бурдейним

Віктор Стукан розповів, що приїхав на урочистості разом з дружиною і сином.

-Щиро зізнаюся, мені не хотілося поспішати додому, - говорить співрозмовник. – Хотілося побути, коли люди розійдуться. Ще раз оглянути роботу, оцінити, як вона вписується у загальний план площі. Адже тут є щ третій пам’ятник – тим, хто не повернувся з війни проти німецько-фашистських загарбників.  

Коли після урочистостей більшість людей уже залишила площу, сюди під’їхала весільна пара. Теж поклали квіти і стали фотографуватися.

-Ми підійшли до них і щиро привітали з їхнім щасливим днем, - каже пан Віктор. – Побажали найкращої долі і такого високого синього чистого неба, як було у той день, на багато років.

За інформацією редактора «Жмеринської газети» Яни Сладковської, кошти на спорудження пам’ятників і реконструкцію площі Героїв виділено з міського бюджету Жмеринки.

На жаль, рідні загиблих на Майдані Валерія Брезденюка та Леоніда Полянського, незадоволені місцем встановлення пам’ятника. На їхню думку, вони мали б стояти у центрі міста. Та й претензії до скульптури висловлювали . Про це неодноразово говорили керівникам міста. Ті обіцяли звернути увагу на їхні зауваження, але…  «20 хвилин/ RIA “ висловлювала думки з цього приводу колишньої дружини Валерія Брезденюка пані Ірини і матері Леонід Полянського пані Людмили. Очільники Жмеринки вважають, що пам’ятник Героям Майдану має бути на площі Героїв. До речі, її реконструювали, відновили меморіальні плити загиблих у Другій світовій, поновили прізвища… Площа змінилася на краще. Прикро, що смуток залишився на серці рідних Героїв Майдану

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Задунайский Торонтуй

    Вот это вот и все ваши достижения.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:54 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили 13 з 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16 вулицях та одному мікрорайоні. Адреси Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up