Чоловік у Літині «розфарбував» свою хату кришечками від пластикових пляшок

Чоловік у Літині «розфарбував» свою хату кришечками від пластикових пляшок
  • Вісім тисяч пластикових кришечок витратив Микола Демков з Літина, щоб прикрасити мозаїкою стіни власного будинку.
  • Чоловік переконаний, що тим само ще й утеплив будівлю.
  • Чи так це, визначити складно

 

Великі пелюстки вогняних маків, жовті соняхи, а між ними вкраплені фрагменти традиційного українського орнаменту – такий вигляд мають нині стіни хати Миколи Демкова. Цегляна будівля не нова, давньої забудови. Щоб зробити її веселішою, господар вирішив оздобити її у незвичний спосіб. Сподівається, що  й утеплив трохи.

Приходять фотографуватися

— Не подумайте, що це моє ноу-хау, - каже пан Микола. – Побачив таке в Інтернеті. Дуже сподобалося. Від такого орнаменту стіни будинку стали такі, що на них хочеться зупинити погляд, а на їхньому фоні ще й сфотографуватися. Найчастіше це роблять учні. Йдуть у школу – голови повертають. Тільки поглядом оглядають, бо ж на уроки спішать. А вже коли вертаються з уроків, то зупиняються на довше, одні сфотографуватися, інші – просто помилуватися. Я щодня бачу, а не надокучає. Навпаки, то зблизька милуюся, а то вийду на дорогу, щоб через паркан розгледіти цілісну картину.

Відео дня

Сусідам теж око радує. Кажуть, Микола своїми кришечками примагнітив людей. А його кум, що в будинку навпроти через дві хати, вирішив теж додати барв до своєї будівлі. Тільки зробив це набагато простіше – фарбою намалював квіти на стінах.

Пан Микола не приховує, що є такі, хто невдоволено говорить, мовляв, нема чим чоловікові зайнятися, то він кришечками бавиться.

— Поки я працював, зрозуміло, не було часу на таке заняття, - каже співрозмовник. – Вийшов на пенсію, не хочеться сидіти, склавши руки. Мені завжди хотілося, щоб на подвір’ї було красиво. Зробив вітряк, декоративного журавля, який дістає воду з уявної криниці, посадив лелеку у гніздо, знову ж таки декоративного. І вже веселіше стало не тільки на подвір’ї, а й у душі. Приїдьте на новорічні свята, побачите, як прикрашаю вхід до будинку. Нанизую невеликі гілки хвої і виходить ялинкова арка.

Копіював з журналів

Багато часу знадобилося на пошук кришечок. Не місяць, і не два збирав їх. Майже рік витратив на таке заняття. Знайомі, сусіди, друзі допомагали. Вони знали про Миколине захоплення, тому старалися зберегти кришечки з-під мінералки. Одночасно він на березі річки підбирав камінці, ті, що їх гладенько відшліфували вода і час. У  кар’єрі підзбирував осколки каменів незвичних кольорів з коричневим відтінком.

— Камінь і вода — це знаки сили, — впевнений пан Микола. – Камінці з річки, камінці з кар’єру — вони ж так чи інакше зберігають в собі певну енергетику. Вірю, що вона передається людині. Інколи приляжеш на ліжко у кімнаті, задумаєшся над своїм орнаментом, і здається, відчуваєш шум води. Можливо, це тому, що в орнаменті використано багато камінців з річки. А може то час так шумить? Хто його знає.

Здібностей до малювання у пана Миколи нема. У цьому він щиро зізнається. Каже, на жаль, нема. Тому всі орнаменти, виписані на стінах, брав з журналів для вишивки. Збільшував пропорції, наносив олівцем на стіну узори, а тоді заповнював їх матеріалом – кришечками, каменями, частинами з облицювальної плитки і навіть фрагментами пластикових пляшок. Усе це «садив» на клей. У деяких місцях треба було додати фарби. Брав пензлика і наносив необхідний  відтінок кольору. Рік витратив на копітку працю.

— Не знаю, чи дасть моя робота економію тепла, але око радує, — сказав умілець. – Хоча, звернув увагу, що у підсобному приміщенні стало тепліше. Там у мене погріб. Раніше стіна промерзала. Тепер нема цього. Якщо хтось із спеціалістів висловиться з приводу того, чи стали мої стіни тепліші від пластику, із задоволенням послухаю його думку. Хоча, кажу ще раз, робив це у першу чергу, аби прикрасити будинок.

Тепло тікає через стелю

Анатолій Стафійчук, інженер-винахідник:

— У індивідуальних будинках найбільше тепла витікає через стелю. Перевірив це на власному будинку. У мене була можливість сканувати з допомогою тепловізора. Так ось, ні через вікна, ні через двері не втрачається стільки тепла, як через стелю. Здавалося б, там уже все закрито. Але прилад показав, що все одно втрати йдуть на стиках, а ще – над вікнами, навіть якщо вони пластикові, але вже утеплювачі не нові. Тому я утеплив горище звичайною скловатою.

З приводу утеплення стін кришечками, економія тепла може становити не більше п’яти відсотків. Правильно господар каже, він не ставив за мету утеплювати, а робив для окраси. Хоча можна було поєднати красиве і корисне. Що маю на увазі? Спершу утеплити пінопластом чи мінеральною ватою (пінопластом, щоправда, дешевше), а тоді нанести той само узор. У такому випадку економія тепла становила б до 30-ти відсотків.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Nataha Badrak

    Молодець чоловік
  • Задунайский Торонтуй

    От жеж человеку не*уй делать... Час і надхнення...

    Уклadaч reply Задунайский Торонтуй

    Торонтуй, ти як не нагадиш, то не ти. Нещасний ти. Жалко тебе.

    Задунайский Торонтуй reply Уклadaч

    Ну да. Если щасьте - это пробочками от бутылок дом обкладывать.
  • Орест

    Респект Миколі Демкову з Літина.
  • Lavrik Vitaliy

    Дійсно гарно, як вишивка бісером на стінах;) Скоро напишуть - краще б на протези здав чи на допомогу в АТО.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up