Відкопали село, якому дві тисячі років

Відкопали село, якому дві тисячі років
Керівник експедиції, заступник директора Рятівної археологічної служби Інституту археології НАНУ Тарас Милян

Залишки поселення знайдено на полі біля нинішнього села Попівка Липовецького району. Відкопали речі, привезені з  Римської імперії. І не тільки. Допомогли археологам… газобудівники.

Велика довга траншея шириною п’ять метрів, глибиною понад метр. У ній заглиблення різних конфігурацій. Поруч, нагорі,  довга металева труба, яку покладуть у цю траншею. Такий пейзаж журналіст RIA побачив на полі біля Попівки. У траншеї працювали археологи, а трубу змонтували фахівці «Укртрансгазу». Після того вони перейшли на іншу ділянку. У цьому місці проходить міжнародний газопровід «Уренгой-Помари-Ужгород». По цій трубі подають газ з Сибіру до Європи. Стару трубу міняють на нову. Спочатку монтують нову, а потім у неї «переводять» газ із старої. У двох місцях газопровід проходить через пам’ятки археології. Виконувати земляні роботи закон дозволяє тільки тоді, коли місця обстежать археологи.

— Якби не «Укртрансгаз», не було б розкопок, бо археологи бідні, як церковні миші, — каже керівник експедиції, заступник директора Рятівної археологічної служби Інституту археології НАНУ Тарас Милян. – Саме вони профінансували дослідження.

За словами співрозмовника, «урожай» археологів такий: знайдено предмети трьох часових нашарувань історії – бронзового періоду, Трипільської і Черняхівської культури.

Відео дня

Усе це привезено з Риму

Юрій Башкетов, молодший науковий співробітник інституту археології НАН України, кладе на долоню дві монети часів Римської імперії. На них зображений імператор Антонін Пій.

Одна з монет має невеликий отвір. Науковець пояснює, що її носили на шиї або у ролі прикраси, або замість гаманця. За його словами, навряд чи такі предмети для грошей на той час існували. Дрібний бісер також привозили з Риму. Він із скла синього кольору. Скляних намистинок знайдено найбільше. У одному місці їх нарахували 300 штук. Причому, різних розмірів.

— Ось шматок кераміки, — показує співрозмовник. – Він незвичний тим, що лакований. Такий виріб, покритий лаком, вважався дорогим і характеризував статус його власника. Лакували кераміку на той час також у Римській імперії.

Загадку у науковця викликав ще один шматок кераміки. Саме тим, що розбиту посудину намагалися склеїти. За його словами, здебільшого черепки викидали, а тут, схоже, вона мала якусь цінність. Залишилися сліди, як припасовували шматок до шматка. Це фрагмент посудини Трипільської культури.

Металевий ніж та пряжки, залишки ткацького верстата, бронзова застібка для одягу III-IV ст. н. е., а також ремінні та взуттєві пряжки, теж  з бронзи – все це знахідки з місця, де були господарські споруди і місця поховання.

Під голову ставили  «подушечки»

— У древніх пращурів, які жили тут майже дві тисячі років тому, зрозуміло, газу не було, - жартує Тарас Милян, показуючи місце із залишками споруди для відкритого вогнища.

У траншеї видно заглиблення різних форм і розмірів. Як пояснив керівник експедиції, це фрагменти комплексу господарських споруд, а також житла III-IV ст. н.е. За його словами, житла тоді були невеликі. Робили їх з дерева.  

Підтвердженням того, що займалися скотарством, є кістки тварин. Неподалік від залишків поселення знайдено місце поховання. Археологи відкопали 21 могилу. переважно, залишки жінок та дітей. Пояснюють це тим, що чоловіки переважно воювали. Гинули на полях бою.

Аспірант Інституту археології НАНУ Мар’яна Авраменко звертає увагу на особливість поховань. За її словами, вони відрізняються тим, що померлим  ставили під голову своєрідні «подушечки», очевидно з рослин. Розповіла також про ще одну традицію – руйнування могил. Робили це рідні. Через деякий час переставляли тіло. Щоб душа швидше вийшла з нього. Антропологи за кістками визначають, чим харчувалася померла людина, які мала хвороби, навіть скільки часу проживала на певній території.

Знахідки після опрацювання в Інституті археології передадуть обласному краєзнавчому музею.

У нас не досліджено 2000 пам’яток археології

Михайло Потупчик, керівник сектору охорони культурної спадщини

- На території області виявлено, але не досліджено дві тисячі пам’яток археології. Це приблизно третина від усіх наявних, які ще не потрапили у поле зору дослідників. Тільки на території Тростянецького району досліджено 40 курганів. Археологічна колекція, що зберігається в музеї, нараховує понад сім тисяч експонатів.

Меч з позолотою сарматського царя

Єдину могилу сарматського царя археологи знайшли у Ямпільському районі у 1984 році. Поруч був меч з позолоченою рукояттю. У могилі знаходилися інші цінні речі із золота. А такого кріплення меча, воно виготовлене із золота, археологи не знаходили в інших місцях. На деталях одягу і зброї був родовий знак сарматів. Золотий браслет, золоті підвіски, інші ювелірні деталі… Усі вони увійшли до виставки «Сарматське золото Поділля», у ній також є понад тисячу ювелірних виробів, знайдених у Тростянецьких курганах. Виставка експонувалася у низці країн світу. У Італії на ній побували понад сто тисяч відвідувачів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Пупкин Вася

    А лопаты , которыми  Чёрное море копали , нашли ?

    Саша Шмырев reply Пупкин Вася

    а при чем здесь Вы ватные лопаты давно в музее
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up