У Вінниці є сайт про унікальні будинки. Для чого його запустили та що там можна прочитати?

У Вінниці є сайт про унікальні будинки. Для чого його запустили та що там можна прочитати?
Будете проходити повз театр імені Садовського, не полінуйтеся подивитися, що його прикрашає нагорі. У сонячному світлі на сторожі мистецтва стоїть скульптура Музи у вишиванці / Колаж складений з фото Михайла Курдюкова та логотипа проекту «ДНК міста»
  • Проект «Де наш код міста» запустили громадські активісти спільно з представниками міськради. Мета проекту — сприяти збереженню і відновленню будинків-пам’яток архітектури.
  • Що є на сайті проекту? Про які пам’ятки архітектури йде мова? Та як долучитись до проекту?

Команда ГО «U7 Urban Studio» спільно з чиновниками міськради запустили проект «Де наш код міста». Зокрема, діє сайт зі скороченою назвою «ДНК міста». На ньому є про будинки-пам’ятки архітектури, що нині використовуються як житло чи школи у Вінниці.

Для чого все це

Мета проекту — повернути інтерес насамперед вінничан до проблеми збереження історичного середовища міста. 

Адже пам’ятки архітектури у власності вінничан: квартири приватизовані, а перші поверхи будівель викуплені бізнесом під торгові площі. За законодавством, власникам приміщень належить і увесь будинок. В тому числі фасад, який люди або не вважають своїм, або псують пластиковими вікнами, «вирви око» вивісками та прибудовами.

Відео дня

«Проект, який ми назвали «Де Наш Код Міста» (коротко – ДНК), буде зосереджений на ознайомленні вінничан із проблемами збереження архітектурних пам’яток, а також – налагодження комунікації між жителями таких будинків, представників бізнесу із місцевою владою. В цьому є необхідність, адже місто вже втратило чимало історичних фасадів і цілих споруд», — йдеться в описі проекту.

Що буде зроблено

Команда U7 Urban Studio пообіцяла проводити публічні заходи та зустрічі з мешканцями. Для себе і чиновників міськради вони окреслили кілька завдань:

Про що вже можна дізнатись

Щодо останнього пункту, то на сайті «ДНК міста» вже можна прочитати коротку історію кількох будівель. Наприклад, будинок Лазовських, що на Артинова, 39.

Дім побудований в 1910 році й, як відомо з його назви, належав родині Лазовських. За понад 100 років будинок був неодноразово перебудований і добудований. Нині це двоповерхова, цегляно-кам’яна споруда, що поділена на квартири для вінничан. Від колишньої величі зберігся цегляний карниз та ліпнина з рослинного орнаменту.

А ще є дані про садибу адвоката і земського гласного Любомира Длуголенцького, що на вулиці Магістратській, 66. Ця надзвичайна будівля, в якій нині розташована Вінницька художня школа, була побудована ще в 1909 році.

Будинок Длуголенцького є чудовим зразком раціонального модерну у Вінниці. В оформленні фасаду використаний художній метал в решітках огорожі та керамічна плитка з солярним орнаментом. В інтер’єрі частково збереглася ліпнина стін і стель, гнуті віконні рами. Загалом композиція фасаду непересічна, адже створює особливе враження «будівлі-корабля».

І також можна прочитати про такі споруди — будинок міського голови Миколи Оводова, будинок на Оводова, 32, садиба поліцмейстера Райгнерца.

Вочевидь будуть історії й інших будівель, адже у Вінниці щонайменше 124 будинків, що мають статус пам’яток архітектури. І ми раніше описували історію та спогади мешканців деяких з таких будинків. Наприклад:

Я хочу допомогти. Як це зробити?

Читачі порталу «ДНК міста» можуть додавати інформацію про інші пам’ятки архітектури. Або ж дописати цікаві факти та історії будинків. І ще пропонують стати волонтером проекту: у реєстраційній формі ви маєте заповнити, як саме ви хочете допомогти в рамках проекту «ДНК міста».

Варто зауважити, що крім історій будинків, на порталі проекту будуть новини про реставрації та реконструкції будинків. А також є розділ під назвою «Екскурсії», де наразі немає контенту.  Припускаємо, що учасники проекту хочуть розробити туристичні маршрути по місту, в які будуть входити історії унікальних будинків Вінниці.

 

Читайте також:

А ви знаєте, де будинок з головою Лева? Про п’ять найстаріших будинків Вінниці

Еркери, горельєфи, маскарони: цікаві архітектурні елементи будівель, які ви досі не помічали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)

keyboard_arrow_up