Репетиція фестивалю ремесел «Дунстан-2020» відбулася: «Це відпочинок, це емоції - це цікаво!» (Новини компаній)

Репетиція фестивалю ремесел «Дунстан-2020» відбулася: «Це відпочинок, це емоції - це цікаво!» (Новини компаній)

День відкритих дверей в Центрі ремесел "Дунстан" відбувся в минулу суботу, 5 вересня.

Захід став міні-репетицією другого фестивалю ремесел "Дунстан, який планується провести тут 19-20 вересня в он-лайн форматі для всіх бажаючих і в реалі для обмеженої кількості гостей. Але якщо умови карантину посиляться, то двері "Дунстана" для відвідувачів у дні фестивалю будуть закриті.

А це означає, що гості Дня відкритих дверей "Дунстана" витягли щасливий квиток, проїхавши у свій вихідний день шість кілометрів від Вінниці до Стадниці, де й розташований Центр ремесел. До їхніх послуг виявилися всі можливості Парку середньовічних розваг і творчих майстер-класів, мальовничі локації і фотозони Музею просто неба із стилізацією старовинного британського містечка Гластобері (Древнього Авалону), увага екскурсовода і привітних господарів, смачні частування, в т.ч. майстер-клас для дітей з приготування піци, і навіть ярмарок чудових сувенірів від вінницьких майстрів. А ще – всіх-всіх гостей посвятили у лицарі!

Найголовніше тут – атмосфера

Першими у цей день на "Дунстан" приїхали співробітники "RIA", яка стала генеральним медіа-партнером майбутнього фестивалю. А оскільки Центр ремесел "Дунстан" пропонує оригінальний формат сімейного та корпоративного відпочинку, то в медіа-корпорації вирішили влаштувати тут свій "Family Day".

– Зазвичай на корпоративи у "RIA" їздять тільки співробітники, а сюди ми приїхали з дітьми, а деякі – і з чоловіками, – розповіла Марина Сорока, яка приїхала в "Дунстан" з двома синами 22-х і 11-ти років. – Такий "Family Day" дуже сприяє тому, щоб колектив об'єднувався. Тому що комфортно, коли у вихідний день діти поруч, і вони розважаються. Як мама я себе тут почуваю дуже розслаблено – дійсно відпочиваю. Тут мені не потрібно бігати за сином і дивитися, щоб він кудись не вліз, чогось не зіпсував. Діти збилися в зграйку і розважаються, дорослі об'єдналися і комфортно відпочивають. І ніхто нікого не напружує. Найголовніше тут – атмосфера відпочинку на природі, за містом. Це те, чого нам всім не вистачає. І ми тут так розслабилися, що час пролетів зовсім непомітно. Їжа смачна, зайнятися є чим – тут можна провести весь день і навіть залишитися на вечір. Багаття і пісні під гітару можна організувати.

Так, багаття під зоряним небом і пісні під гітару на "Дунстані" бувають часто, але залишатися до вечора співробітники "RIA"  не планували. Однак старший син Марини, Євген, відмінно доповнив настрій легкого відпочинку своєю грою на електрогітарі – прекрасна музика лилася крізь золото теплого вересневого дня і, здавалося, що звуки зависають на мить у гілках тінистої яблуні і скочуються під ноги в ще свіжу пряну на сонці траву. Після активних розваг дітвори і дорослих легке заспокоєння виявилося ще однією гранню відпочинку на "Дунстані".

"У Вінниці такого більше ніде немає"

–- Це дійсно дуже різноплановий проект, – сказала Тетяна Стрикун, яка супроводжувала групу колег як менеджер проекту медіа-партнерства. – Ми спочатку думали: ну будуть якісь майстер-класи для дітей... А виявилося, що тут є цікаве і для хлопчиків, і для дівчаток, і для дорослих. Наприклад, усі ми включилися у майстер-клас з гончарства, щоб зліпити з глини свистульки. Нас усіх посвятили в лицарі, ми стріляли з луків – всім було весело. На майстер-класі з приготування піци дітки самі їх зробили і разом з батьками їли – видався такий прекрасний сімейний відпочинок. А ще – тут дуже красиві локації та фотозони, і все це недалеко від міста. Я завжди відкрита до чогось нового, а тут цікаво, і в Вінниці такого більше ніде немає.

"До речі, піца дуже смачна"

– Мені сподобалося все! Стрільба з лука, природа, їжа, сінник. Дуже приємні гостинні господарі, ведуча дуже хороша. Для дітей тут відмінно – моя Аня в захваті, всюди побувала, і стріляла, і бігала, і каталася, – розповів Олексій Щербань, який приїхав на "Дунстан" із дружиною і семирічною дочкою. – Ось тільки дорослим тут полежати можна хіба що на сіннику. Я бабусю свою згадую, ми як до неї приїжджали і відразу – на сінник. Запах чудовий, пташки співають... Загалом, тут для дітей добре і для сімейного відпочинку.

– Ми з чоловіком приїхали на вєліках. Дуже сподобалась атмосфера – тут просто і душевно, а це дуже важливо, – сказала Ірина Малкова. Було цікаво, як ми ліпили свистульки, каталися на гойдалках, як діти робили піцу. І, до речі, піца дуже смачна, їли із задоволенням. Тож можна тут проводити весь вихідний день.

Приїхали на розвідку

І дійсно, співробітники "RIA"  не поспішали покидати гостинний "Дунстан", але в 15.00 до Центру ремесел стали прибувати нові гості Дня відкритих дверей. Одними з перших прибула велокоманда турклубу "Бідняжки" – овіяна вітрами і сонцем група з п'яти чоловіків у яскравій екіпіровці виглядала дуже колоритно. Прокоментували свій приїзд на "Дунстан" велотуристи Максим і Сергій:
– У зв'язку з карантином у нас утворився новий напрямок – "вело-бідняжки". Ми сюди приїхали "городами" – Вінниця, Десьонка, Турбів, Стадниця і так само поїдемо назад. Приїхали на розвідку, щоб подивитися, що тут є – бо на фестиваль плануємо приїхати із сім'ями чи так само із "Бідняжками"

"Розвідка боєм" вдалася на славу – "вело-бідняжки" виявилися мало не найактивнішими і найуспішнішими учасниками всіх середньовічних розваг і змагань. Особливо тих, де були потрібні добре володіння своїм тілом і вміння зосереджуватися. Втім, решта відвідувачів теж опинилася на висоті - причому, як сивочолі чоловіки, так і зовсім юні дівчата. І, звичайно ж, діти різного віку також намагалися бути кращими.

Клятва благородства, вірності та відваги

А інструктором всіх цих стрілянь із лука та арбалета, метання списа і ножів, боїв мішками на колоді та інших лицарських чеснот виступав, ні хто не будь, а сам Король Артур. Адже легенди древнього Авалону і старовинного британського міста Гластобері безпосередньо пов'язані з його ім'ям. І хоча на репетиції фестивалю "Дунстан" Король, він же режисер Олександр Добровольський, був не в парадному костюмі, вміння, які він демонстрував гостям Центру, захоплювали воістину королівською досконалістю.

Друге за День відкритих дверей на "Дунстані" посвячення у лицарі відбулося в атмосфері бойового піднесення духу і радісного торжества. Клятва лицаря, яку всі сказали хором, сповнена шляхетності, вірності та відваги. І якщо на завершення посвячення кожен чоловік і хлопчик отримував знаковий королівський удар по плечу, то дівчаткам і молодим жінкам Король Артур галантно цілував руки. Видовище, яке запам'ятовується!

Відірватися від асфальту і гаджетів

– Ми завжди хотіли потрапити на такі заходи, де посвячують у лицарі, долучають до того, чим жили наші предки, – розповіли Володимир і Наташа, які приїхали на "Дунстан" із сином і донькою. – Нам тут дуже подобається, тому що діти люблять всю цю символіку – у нас і вдома мечі дерев'яні є.

Володимир и Наташя

– Класно, дуже класно зроблено! І, дай Бог, цей Центр буде розвиватися, щоб було ще більше локацій, і тоді більше буде приїжджати людей. Тому що це відпочинок, емоції – це цікаво! Добре приїхати сюди компанією з дітьми, провести весь день і з насолодою поїхати додому.

А Сергій і Володимир, дорослі солідні чоловіки, розповіли, що побачили рекламу заходу в Фейсбуці та вирішили "відірватися від асфальту і гаджетів, проїхати шість кілометрів до Стадниці і подивитися, що тут є".

Сергій та Володимир

– Задум чудовий. Це все незвично, креативно – видно, що працюють люди, закохані в свою справу. Що вони переживають душею і серцем про те, щоб цей напрямок розвивався, щоб було корисно і цікаво, – сказав Сергій. – У дітей це буде дуже затребуване. Тому що доросле покоління розуміє, як важливо для дітей кінестетичне контактування з природою. Наше дитинство пройшло у дворах, коли на телебаченні було всього три канали. Нинішні діти сидять біля екранів гаджетів мало не цілодобово. А тут як найкраще можуть розвиватися комунікативні здібності дітей, їхнє вміння  вирішувати проблеми, ставити завдання і справлятися з ними.

У розвагах на "Дунстане" Сергій з другом показали клас: цілі вражали майстерно і при цьому веселилися від душі – як хлопчаки:
– Для нас тут – приємне і ненав'язливе проведення часу. Цікаво подивитися, поспостерігати – різні люди з різними очікуваннями і почуттям гумору. Все дуже добре. Хочеться, щоб у майбутньому тут було більше зелених насаджень, більше затінку і, можливо, щось на зразок контактного зоопарку. Конячка або ослик дуже б розвеселили і привертали б увагу.

Щоб дотримати максимальну безпеку

– День відкритих дверей дав нам корисний досвід – ми випробували нашу нову корпоративно-сімейні програму «Family day» (День родини) і ще раз переконалися в затребуваності сімейного відпочинку на природі, – сказав засновник Центру ремесел "Дунстан" Сергій Десяк. – В умовах карантину у нас дотримані всі санітарні вимоги. Зараз ми готуємося до Фестивалю ремесел "Дунстан-2020", який за підтримкою Українського культурного фонду пройде он-лайн навіть при посиленні умов карантину. А якщо епідеміологічна ситуація дозволить, то ми зможемо прийняти і відвідувачів, але теж не більше 100 осіб одночасного перебування на території, щоб дотримати максимальну безпеку.

Для тих хто не зможе потрапити на фестиваль ми забезпечуємо безкоштовно на Ютуб-каналі Центру ремесел «Дунстан» онлайн трансляцію у прямому ефірі:

- 16 онлайн майстер-класів з народних ремесел та середньовічної кулінарії для дітей та їхніх батьків. Зокрема, ексклюзивні майстер-класи з теслярства, середньовічної сутажної вишивки на прикрасах з натурального каміння та шкіри, майстер-класи з приготування страв за старовинними рецептами у дров’яній помпейській печі та інші цікаві заходи;

- онлайн-екскурсія до музею стародавнього британського містечка Гластонбері (древній Авалон), який розташований просто неба з інсталяціями ”Ескалібур” – меч короля Артура, ”Човен Святого Дунстана”, ”Гластонберійський терен”, ”Стан лицарів Круглого Столу”, ”Колодязь Чаші”, ”Помпейська піч”;

- вперше на фестивалі буде представлена авторська інтерактивна гра «Ремесла України», яка у цікавій формі дозволяє дітям вивчати ремесла та історію нашої країни. Гра є неординарним освітнім продуктом, який підвищує внутрішню мотивацію учасників до вивчення історії, культури та традицій рідного краю;

- шоу з середньовічного бою та майстер-клас з історичного фехтування за участю чемпіонки світу з історичного бою «Битва націй 2019» Ольги Грабовської;

- для учасників Фестивалю у прямому ефірі пройдуть онлайн-концерти ”Музика вікінгів” та ”Чарівна волинка” від фолк-гурту «Бурдони Черна».

Також в рамках фестивалю буде створено два соціальних відеоролика з проблематики інтернет-залежності та відповідального батьківства. Яскраві сюжети продемонструють позитивний вплив вивчення дітьми стародавніх ремесел і традицій на їхній духовний розвиток, а також як саме сімейний відпочинок сприяє зміцненню родинних зв’язків.

Для безкоштовної онлайн-участі у Фестивалі ремесел "Дунстан" потрібно підписатися на Ютуб-каналі Центру ремесел «Дунстан» за посиланням - https://www.youtube.com/c/dunstanfest

Ознайомитися із програмою Фестивалю ремесел "Дунстан", замовити квитки та зареєструватися на участь можна за посиланням - https://dunstan.org.ua/dunstan-crafts-festival  або за тел. (066) 453-09-63 .

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up