У музеї Коцюбинського можна побачити «Подільський Вернісаж»

У музеї Коцюбинського можна побачити «Подільський Вернісаж»
  • До 27 березня у музеї Коцюбинського діє виставка живопису Тетяни Семенівської та Людмили Голови
  • Обидві художниці випробують себе у різних жанрах образотворчого мистецтва. Крім сюжетних композицій, в їхньому арсеналі – натюрморти, пейзажі, портрети, копії.
  • Улюбленою тематикою майстринь є подільські пейзажі, квіти, патріотичні  та духовні мотиви.

Про виставку живопису «Подільський Вернісаж» та чому варто не неї прийти — пояснює мистецтвознавець, член Національної спілки художників України Юлія Присяжна. Публікуємо її текст з незначними правками, які не впливають на зміст.

Сучасна історія України складається з окремої історії кожного українця. Так само, і наше сучасне мистецтво пишеться в історії, як сукупність різних його індивідуальних втілень. Усі вони, твори професійної школи, новаторські пошуки, або прояви природнього мистецького бачення, мають в основі єдиний імпульс — зберегти в часі відчуття сьогодення.

У цьому сенсі, промовити власне слово має право кожен, хто володіє розумінням сучасності, потягом до прекрасного і бажанням говорити мовою мистецтва. Такою щирою промовою у лютому 2018 року в «світлиці» музею Михайла Коцюбинського відбулася виставка двох художниць за покликанням душі — Тетяни Семенівської та Людмили Голови.

Відео дня

Обидві авторки відчули потяг до образотворчості вже у зрілому віці. Кожна з них, має в активі певний багаж життєвих вражень та випробувань. Обох жінок об’єднує прагнення не зупинятися на черговій сходинці, шукати нові прояви себе у цьому світові. Діапазон такого пошуку — безмежний, однак вони обрали один з найдієвіших — образотворче мистецтво.

Сам факт влаштування персональної виставки говорить про те, що майстрині готові до діалогу із глядацькою аудиторією, вони вже мають про що розповісти. І це є результатом довгої та самосвідомої підготовчої роботи. У її основу покладено, крайньою мірою, два фактори.

Перший з них — духовний. Пані Тетяна та пані Людмила давно цікавляться і глибоко сприймають філософію та творчість Миколи Реріха. Звідси — сакральна символіка їхніх композицій, які несуть в собі інформацію про загальнолюдські цінності — перемогу Світла над темрявою, пошук Істини, одвічне коливання людини між добром та злом. Але, коли відчуваєш сутність цього світу і маєш, що про нього сказати, одного бажання недостатньо, потрібні суто технічні засоби виразу.

І ось тут про другий фактор, який для обох жінок виявився доленосним: знайомство із відомим художником Ігорем Майструком. Він став для них мистецьким наставником, прекрасним педагогом, який послідовно, на матеріалі натурних вправ, вчив говорити мовою образотворчого мистецтва. У результаті – збагачення арсеналу мистецьких прийомів, розширення спектру технічних навичок, можливість більш впевненого самовиразу його учениць. Хіба то не найкраща винагорода для вчителя? Разом з тим, кожна з авторок зберігає та розвиває власне творче бачення.

Людмила Голова має ліричну вдачу. Вона із задоволенням милується кожним проявом навколишнього світу в натурних роботах, а в сюжетних композиціях сповідує образ Світла, Краси, Добра.

Слід зауважити, що художниця має дар вишивальниці. При цьому, українська вишивка для неї не просто мистецтво, а філософія наших пращурів ретельно закодована у невмирущих символах.

Тетяна Семенівська демонструє власною творчістю більш «гостре» ставлення до реальності. У її роботах простежується сучасна політична полеміка, тема боротьби і тема вибору. Символічною мовою, але в конкретних образах майстриня втілює своє розуміння нашої історичної дійсності.

Композиції пані Тетяни лаконічні, позбавлені літературної оповідальності, наближені до образної мови плакату. Вони примушують зупинитись серед буденного і замислитись над хрестоматійним питанням: «Хто ми і куди ми йдемо?». Разом з тим, технічною майстерністю і матеріальною чуттєвістю вражають пастельні роботи авторки, що говорить на користь багатогранності її мистецької вдачі.

Обидві художниці випробують себе у різних жанрах образотворчого мистецтва. Крім сюжетних композицій, в їхньому арсеналі – натюрморти, пейзажі, портрети, копії. Але, поза жанрову спрямованість, у кожній роботі відчувається щире бажання вчитися далі, не зупинятися на досягнутому, відкривати світ у собі і себе світові.

Довідка

Виставка діятиме до 27 березня. Музей працює до 17:00, без перерви на обід. Вихідний день – середа та державні свята.

Телефон: +38 (0432) 26-32-98

Ціна квитків:

  • Для дітей і студентів – 10 грн.
  • Для дорослих – 20 грн.

Екскурсії: для учнів і студентів – 30 грн., для дорослих – 45 грн.

Додаткові послуги:

  • Дозвіл на фотозйомку в музеї – 10 грн.
  • Дозвіл на відеозйомку – 30 грн.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up